Bár az ellenzéki pártok nem jelentek meg a honvédelmi miniszter által vasárnapra összehívott négypárti egyeztetésen, Juhász Ferenc szerint az iraki háború utáni rendezésről szóló ENSZ BT határozattal elhárult az akadály a magyar részvétel elől. A tárca vezetője szerint a parlamentben hétfőn megvitatják az eredeti, 300 magyar békefenntartó katona kiküldéséről szóló határozati javaslattal kapcsolatos módosító indítványokat.

A szaktárca vezetője a kormánypárti képviselőkkel folytatott megbeszélés után elmondta: nem látja okát újabb négypárti tárgyalás kezdeményezésének, hiszen a BT-határozat csütörtöki megszületésével teljesültek az ellenzéki pártok korábbi feltételei. Juhász szerint a Biztonsági Tanács határozata egyértelmű felhatalmazást ad arra, hogy a nemzetközi erők részt vegyenek az iraki stabilizációban. A miniszter reméli, hogy a parlament legkésőbb június 2-án dönthet a magyar részvételről.
Juhász Ferenc szerint a parlamentben hétfőn megvitatják az eredeti, 300 magyar békefenntartó katona kiküldéséről szóló határozati javaslattal kapcsolatos módosító indítványokat. Ezekben szerepel a Fidesz több korábbi javaslata is, például az, hogy stabilizációs erőként nevezi meg a magyar kontingenst. A politikus szerint a "stabilizációs erők" megfogalmazás azért jó, mert széles értelmezésre ad lehetőséget: magában foglalhatja a műszaki, az orvosi, a szállítási és az őrző-védő feladatok ellátását is.
Juhász Ferenc úgy vélekedett, "a Fidesz van olyan komoly párt, hogy az ország érdekeit értékelni tudja, és nem akar szószegésbe keveredni", így a miniszter nem számol azzal, hogy ezután az ellenzéki párt elutasítaná a magyar részvételt.
A Magyar Demokrata Fórum pénteken, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség pedig szombaton jelezte, hogy nem vesz részt a tanácskozáson. Juhász szerint az MDF más programokon való részvétele miatt nem vett részt az egyeztetésen, míg a Fidesz azt jelezte, hogy a jövő héten tárgyalna a magyar részvételről, pontos és hiteles tájékoztatást kérve a nemzetközi felhatalmazásról.
A honvédelmi miniszter pénteken megküldte a pártoknak a BT-határozat szövegét és annak magyar fordítását is. Az újságíróknak is kiosztott, a határozat értelmezéséről szóló feljegyzés szerint a Biztonsági Tanács felhívja a tagállamokat és az érintett nemzetközi szervezeteket: segítsék az iraki népet intézményeinek megreformálásában és az ország újjáépítésében, valamint járuljanak hozzá az iraki stabilitás és biztonság feltételeinek megteremtéséhez.
A kormány eredeti javaslata szerint egy legfeljebb 300, váltásidőszakban 600 fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens utazna hat hónapra Irakba. A részvételhez való hozzájáruláshoz a parlament kétharmados többsége szükséges. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon