Belgrád kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Franko Szimatovicsot, a vörössapkás osztag néven ismert volt szerbiai állambiztonsági kommandó (JSO) egykori parancsnokát. Az NT május 5-én jelentette be, hogy vádat emelt Szimatovics és Jovica Sztanisics, a szerb titkosszolgálat egykori főnöke ellen a Boszniában és Horvátországban 1991 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Mindkettejüket muzulmánok és horvátok meggyilkolásával, deportálásával, a nemzetközi hadijog és a háborús szokások megsértésével vádolják. Rasim Ljaljics emberi jogi és kisebbségügyi miniszter közölte a belgrádi B92 rádióval, hogy hétfőn aláírta a kiadásról szóló rendeletet, s a belügyminisztérium dönt a részletkérdésekről, arról is, hogy mikor adják ki Simatovicot Hágának.
Szimatovicsot és Sztanisicset a Zoran Gyingyics szerb kormányfő meggyilkolása után indított rendőrségi razziák idején vették őrizetbe, hogy "ne zavarják meg a nyomozás menetét". Egyes feltételezések szerint a hatóságok már akkor tudták, hogy Hága vádat emel ellenük, ezért "egy lendülettel" őket is letartóztatták az alvilág elleni hajtóvadászatban.
Sztanisics volt az JSO első parancsnoka, a kilencvenes évek elejétől egészen 1998 októberéig, amikor Szlobodan Milosevics államfő menesztette őt, és mentorát, Sztanisicset, akinek nézeteltérései támadtak a kényúrral koszovói válság rendezését illetően. A Szimatovics-Sztanisics tandem működése idején teljhatalmú hálózattá nőtte ki magát a titkosszolgálat, szoros együttműködést alakított ki az alvilággal, amely a JSO-val együtt Milosevics kedvére végezte el a "piszkos munkát", beleértve az ellenzékiek elleni merényleteket is.
Szimatovicsról gyakorlatilag alig tudott valamit a közvélemény, sosem adott interjút, sohasem fényképezte le senki, s azt is szigorúan tiltotta, hogy osztaga tagjairól készítsenek fotókat. A sajtó csak Gyingyics meggyilkolása után kezdett tüzetesebben foglalkozni Szimatoviccsal, aki a milosevici rendszer bukása után nyugdíjba ment, s visszavonultan élt.
Rasim Ljajics szerint Sztanisics kiadatásával még várni kell, mert beteg. A volt állambiztonsági főnököt jelenleg orvosi kivizsgálás alatt áll egy belgrádi kórházban, ahol eldöntik, szükség van-e sebészeti beavatkozásra is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók