Tetszett a cikk?

Belgrád kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Franko Szimatovicsot, a vörössapkás osztag néven ismert volt szerbiai állambiztonsági kommandó (JSO) egykori parancsnokát. Az NT május 5-én jelentette be, hogy vádat emelt Szimatovics és Jovica Sztanisics, a szerb titkosszolgálat egykori főnöke ellen a Boszniában és Horvátországban 1991 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Mindkettejüket muzulmánok és horvátok meggyilkolásával, deportálásával, a nemzetközi hadijog és a háborús szokások megsértésével vádolják. Rasim Ljaljics emberi jogi és kisebbségügyi miniszter közölte a belgrádi B92 rádióval, hogy hétfőn aláírta a kiadásról szóló rendeletet, s a belügyminisztérium dönt a részletkérdésekről, arról is, hogy mikor adják ki Simatovicot Hágának.
Szimatovicsot és Sztanisicset a Zoran Gyingyics szerb kormányfő meggyilkolása után indított rendőrségi razziák idején vették őrizetbe, hogy "ne zavarják meg a nyomozás menetét". Egyes feltételezések szerint a hatóságok már akkor tudták, hogy Hága vádat emel ellenük, ezért "egy lendülettel" őket is letartóztatták az alvilág elleni hajtóvadászatban.
Sztanisics volt az JSO első parancsnoka, a kilencvenes évek elejétől egészen 1998 októberéig, amikor Szlobodan Milosevics államfő menesztette őt, és mentorát, Sztanisicset, akinek nézeteltérései támadtak a kényúrral koszovói válság rendezését illetően. A Szimatovics-Sztanisics tandem működése idején teljhatalmú hálózattá nőtte ki magát a titkosszolgálat, szoros együttműködést alakított ki az alvilággal, amely a JSO-val együtt Milosevics kedvére végezte el a "piszkos munkát", beleértve az ellenzékiek elleni merényleteket is.
Szimatovicsról gyakorlatilag alig tudott valamit a közvélemény, sosem adott interjút, sohasem fényképezte le senki, s azt is szigorúan tiltotta, hogy osztaga tagjairól készítsenek fotókat. A sajtó csak Gyingyics meggyilkolása után kezdett tüzetesebben foglalkozni Szimatoviccsal, aki a milosevici rendszer bukása után nyugdíjba ment, s visszavonultan élt.
Rasim Ljajics szerint Sztanisics kiadatásával még várni kell, mert beteg. A volt állambiztonsági főnököt jelenleg orvosi kivizsgálás alatt áll egy belgrádi kórházban, ahol eldöntik, szükség van-e sebészeti beavatkozásra is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!