Tetszett a cikk?

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője a brit The Guardian napilapnak adott interjújában a tőle megszokott diplomatikus hangvételtől eltérően indulatosan kritizálta a Pentagont: "rohadéknak" nevezte a védelmi minisztérium egyes munkatársait, akik "mocskos" dolgokat terjesztettek róla iraki tevékenysége alatt. Blix szerint még most sem lehet tudni, hogy Iraknak valóban voltak-e tömegpusztító fegyverekkel.

Blix ezen kívül is számos váddal illette Washingtont az iraki válság alatt a fegyverzetellenőrökkel szemben tanúsított magatartása miatt. Kiemelte a Bush-kormányzat stratégiáját, amely szerinte arra irányult, hogy a fegyverzetellenőrökre gyakorolt nyomással probáljon meg kedvezőtlenebb képet kialakítani Szaddám Huszein rezsimjéről, illetve annak veszélyeiről. Blix jogászként úgy vélte, a preventív csapásnak a Bush-kormányzat által hangoztatott elve teljességgel elfogadhatatlan: bármiféle katonai fellépésre csak akkor kerülhet sor, ha megkerdőjelezhetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre.
A svéd diplomata már korábban is hevesen kritizálta Nagy-Britannia és az USA hírszerzési tevékenységét: bár a fegyverzetellenőrök minden lehetséges helyszínt átvizsgáltak, amelyekre a hírszerzési források utaltak, tömegpusztító fegyvereknek jelentősebb nyomát egyszer sem találták - jelentette ki. "Ha ez a legjobb minőségű hírszerzési anyaguk, milyen lehet a többi" - kommentálta ezt az interjúban.

Fegyverzetellenőri évei nagy részében kielégítő volt az Egyesült Államokhoz fűződő viszonya - mondta Hans Blix, aki szerint a viszony elmérgesedését az iraki válság kezelését illető eltérő szándékaik eredményezték.
A három hét múlva leköszönő svéd diplomata három éve tölti be posztját; helyébe július elsejétől volt helyettese, a görög Dimítriosz Perrikosz lép. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Tóta W.: A Budapest Bank fosztogatói

Tóta W.: A Budapest Bank fosztogatói

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék