Tetszett a cikk?

A Fővárosi Bíróság pénteki másodfokú ítéletében elévülés miatt elutasította egy, a csernobili katasztrófa nyomán 1993-ban elhunyt magyar sofőr családjának kártérítési igényét. A felperesek ügyvédje szerint igényük nem évülhetett el, mivel a halál tényleges okáról csak 2001-ben értesültek.

Az 1986-ban történt reaktorbaleset idején kijevi fuvart teljesítő gépkocsivezető sugárártalmak következtében hunyt el 1993-ban, ám özvegye és fia csak 2001-ben nyújtotta be a keresetet a Hungarocamion ellen, miután a kórházi dokumentumokból megismerték hozzátartozójuk halálának tényleges okát.
Az elsőfokú bíróság korábban egy-egymillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg az elhunyt feleségének és fiának azzal, hogy a kórházi dokumentumok megismerése valóban traumatikus hatású lehetett, és az ebből fakadó igény sem évült el. A Fővárosi Bíróság azonban pénteki jogerős ítéletében teljes egészében elutasította a kártérítési igényt. A bíróság szóbeli indoklása szerint a feleség perbeli nyilatkozatából kiderül: már férje betegsége idején is kiderült számára, hogy összefüggés van férje állapota és a csernobili katasztrófa között. Ebből következően a Fővárosi Bíróság szerint a férj halála miatti igényérvényesítés lehetősége már elévült, illetve az orvosi dokumentumok 2001-ben történt megismerése sem vezethetett váratlan felismeréshez, és nem okozhatott rendkívüli traumát.
Az elhunyt családtagjainak ügyvédje a jogerős ítélet kihirdetését követően újságíróknak elmondta: nem ért egyet a Fővárosi Bíróság döntésével, hiszen egy korábbi, más ügyben született legfelsőbb bírósági ítéletből egyértelműen az tűnik ki, hogy egy haláleset kapcsán a kártérítési igény érvényesítését illető elévülés nyugszik mindaddig, amíg a halál tényleges okára vonatkozó bizonyítékok ismeretlenek a jogosultak előtt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ürülékük buktatta le a rejtőzködő császárpingvineket

Ürülékük buktatta le a rejtőzködő császárpingvineket

Május vége óta nem találtak ennyire sok magyar koronavírus-fertőzöttet egy nap alatt

Május vége óta nem találtak ennyire sok magyar koronavírus-fertőzöttet egy nap alatt

Busszal ütközött egy autó Kisfaludnál, ketten meghaltak

Busszal ütközött egy autó Kisfaludnál, ketten meghaltak