Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szerdán kijelentette: "Európa nincsen kész", a néppártokra komoly munka vár Brüsszelben, s reméli, együttműködnek majd a cseh néppárti frakcióval.

"Az Európai Unióba nem belesimulni kell, az unió nem arra való, hogy feladjuk saját nemzeti érdekeinket, hanem arra, hogy még jobban érvényesítsük azokat, mint eddig" - hangoztatta a Fidesz elnöke, miután találkozott Václav Klaus cseh köztársasági elnökkel. A visegrádi együttműködésről szólva a volt miniszterelnök elmondta: az az unió kibővítéséig nagyon fontos volt, a jövőben azonban valószínűleg nem mutat majd olyan távlatokat, mint az elmúlt időszakban. Kérdésre válaszolva Orbán kijelentette: a Benes-dekrétumok ügyében nem Csehországgal, hanem Szlovákiával van vita, tekintettel arra, hogy "a kollektív bűnösség elvét kimondó Benes-dekrétumok a Szlovákiában élő magyarokat érintik hátrányosan". Orbán szerint a kollektív bűnösség elve nem maradhat benne semmilyen jogszabályban az új Európában.
A Cseh Köztársaság határozottan tárgyalni akar az európai alkotmányról, tehát nem egyszerűen csak elfogadni kívánja azt - mondta Václav Klaus cseh köztársasági elnök szerdán, miután találkozott Medgyessy Péter miniszterelnökkel. Klaus elmondta, hogy a magyar kormányfővel különös figyelmet szenteltek a nemzeti fizetőeszközök jövőjének, annak, hogy mikor léphet be a két ország az euróövezetbe. Medgyessy Péter és Václav Klaus az uniós csatlakozás kapcsán egyetértett abban, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben a két ország álláspontja egybeesik, célszerű lesz együttműködni. A magyar miniszterelnök felvetette, hogy a két ország közösen léphetne fel harmadik piacokon, így az iraki újjáépítésben is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét több mint 1100 új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában

Ismét több mint 1100 új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában

Miről árulkodik a szembogár? Hogyan lehet szemezéssel manipulálni?

Miről árulkodik a szembogár? Hogyan lehet szemezéssel manipulálni?

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon