Tetszett a cikk?

Kilenc évről jogerősen tizenegy évre súlyosbította a Fekete Angyalként ismertté vált Faludi Tímea fegyházbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kedden.

A Nyírő Gyula Kórház egykori ápolónője 2000 májusa és 2001 februárja között önkényesen adott be injekciókat hét, később elhunyt betegnek. Faludi Tímea tavaly júniusban bűnösnek vallotta magát; vallomásában azt mondta: nem kívánta betegei halálát, csupán enyhíteni akarta a szenvedésüket. A 24 éves nő 21 ember halálát vállalta magára, ám a hazugságvizsgálat alapján akkor még nem zárták ki, hogy az áldozatok száma 30-50 is lehet. A vádnak egy darabig nem álltak rendelkezésére egyértelmű adatok és vallomások, maga Faludi Tímea is visszavonta vallomását. Nyolc, majd később hét esetben látszott bizonyíthatónak a vád, a Fekete Angyal első fokon kilenc évet kapott.
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének szóbeli indoklásakor rámutatott: a tényállás megállapításánál minden kétséget a vádlott javára értékeltek, és csak a kétséget kizáróan bizonyított tényeket rótták a terhére. A bíróság példaként megemlítette, hogy Faludi Tímea a nyomozás során a poligráfos vizsgálat elrendelésekor még több tucat halálos injekcióra utalt. Faludi Tímea korábbi beismerő vallomásai és az orvosszakértő véleménye alapján állapította meg a bíróság, hogy az az eset, amikor vénás káliuminjekciót adott be, és a beteg perceken belül meghalt, befejezett emberölésnek minősül. Két másik esetben, amikor légzésbénító hatású morfiuminjekciót adott be az ápolónő, és a szakértő szerint ez nagy valószínűséggel oka volt a kezelt halálának, emberölés kísérletét állapította meg a bíróság. Négy további esetben pedig, ahol nyugtató hatású seduxent, illetve dolargánt adott be az ápolónő, és a kórházi nyilvántartás szerint több órával később elhunyt a beteg, a bíróság nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak a vádlott cselekménye és a halálos eredmény közti ok-okozati kapcsolatot. Ezért csupán foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetést állapított meg.
A bíróság rámutatott: Faludi Tímea tisztában volt azzal, hogy az egészségügyi előírásokkal ellentétesen járt el akkor, amikor orvosi utasítás nélkül adta be az injekciókat, és jól ismerte a gyógyszerek lehetséges hatását is. Az ítélőtábla szóbeli indoklásában a súlyosbító körülmények között nagy hangsúllyal említette azt, hogy a bírói gyakorlatban mindezidáig példátlan cselekmény felkavarta az ország közvéleményét, és alkalmas volt arra, hogy megrendítse az egészségügybe vetett bizalmat. A Faludi Tímea terhére rótt cselekmények büntetési tételének tízéves alsó határát meghaladó tizenegy éves fegyházbüntetés kiszabásának indoklásakor a bíróság rámutatott: nem annyira az egyéni, mint inkább az általános megelőzés szempontja vezette, s megjegyezte azt is, hogy az ügynek semmi köze az eutanáziához. A bíróság végleg eltiltotta Faludi Tímeát foglalkozása gyakorlásától.
A "Fekete Angyalként" emlegetett Faludi Tímea, aki az eljárás megindulását követő időszakban gyakran fekete hajjal, sötét ruhában jelent meg a nyilvánosság előtt, a szakvélemények szerint pszichopátiás személyiségi zavarban szenved, ami azonban büntetőjogi beszámíthatóságát nem korlátozza. Faludi Tímea a keddi tárgyaláson az utolsó szó jogán visszavonta korábbi beismerő vallomásait.
A Fővárosi Bíróság (FB) tavaly decemberben kihirdetett első fokú, nem jogerős döntésében kilenc év fegyházra ítélte a 25 éves Faludi Tímeát. Az elsőfokú bíróság kimondta, hogy egy esetben emberölés, két esetben emberölés kísérlete történt, mindezek miatt pedig több emberen elkövetett emberölés kísérlete állapítható meg, a további négy esetben pedig foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!