Tetszett a cikk?

A „szolgálatok” munkája nyomán több kocsirakomány, csaknem 400 folyóméternyi irat érkezett az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába a nyáron. Erről nyilatkozott az MTI-nek Sipos Levente, az iratátadást felügyelő bizottság vezetője.

A rendszerváltás előtti kémelhárítással foglalkozó III/II. csoportfőnökség jogutódja, a Nemzetbiztonsági Hivatal 220, a hírszerző tevékenységet folytató III/I. csoportfőnökség jogutódja, az Információs Hivatal 120 folyómétert adott át a Történeti Levéltárnak—jelentette be Sipos Levente történész. A 45 ezer dokumentumból a titkosszolgálatok 8 ezret vissza akartak tartani, ám ezek között is több százat talált a bizottság, amelyeknél a titkosítás alaptalannak bizonyult. A rendszerváltás előtt keletkezett állambiztonsági iratoknak egyébként volt egy olyan "szupertitkos" köre, amelyet még a bizottság tagjai sem tekinthettek meg.„Az alvó ügynökök, a magyar állammal egykor együttműködést vállaló külföldi állampolgárok számára kellemetlen, adott esetben szabadságukat, életüket veszélyeztető helyzetet eredményezhet a velük kapcsolatos információk nyilvánosságra kerülése, ez pedig ilyen módon, a magyar hírszerzés érdekeit is sértené”—indokolta a titkosítást Sipos Levente. Mint kifejtette, "Erkölcsi szempontból is minőségi különbséget érzek a III/III-as besúgói, illetve a kémelhárító, hírszerző tevékenység között. Míg a II/III-as állampolgártársait árulta el, az utóbbiak olyan évezredes hivatások gyakorlói, melyeket ideológiáktól függetlenül megbecsülés övez a különböző államokban”. Hozzátette: „A következő évben áttekintjük az 1970-80 közti iratanyagot, majd hozzákezdünk a rendszerváltás előtti utolsó évtizedhez is. Munkánk végeztével, 2005-ben, a házelnöknek készített jelentésben összegezzük tapasztalatainkat"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csaknem tízmilliárdos előleg jöhet az EU-ból a járvány költségeire

Csaknem tízmilliárdos előleg jöhet az EU-ból a járvány költségeire

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Elhárították az omlásveszélyt a Notre-Dame-nál

Elhárították az omlásveszélyt a Notre-Dame-nál