Magyarországon tavaly közel 13 ezer drogfogyasztó jelentkezett a drogambulanciákon, ez a szám nem nőtt az elmúlt három évben, a drogos halálesetek száma viszont csökkent.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Szervezetének (INCB) kedden nyilvánosságra hozott éves jelentését Budapesten a nemzetközi szervezet tájékoztatási irodájának munkatársa ismertette.Tisovszky János szerint az INCB-t aggasztja, hogy a cannabis termesztése és használata növekszik, az ellenőrzési rendszer lazulásával párosulva az ENSZ erőfeszítései ellen hat, pedig ezeknek éppen az a célja, hogy mind Európában, mind a világ más térségeiben megszűnjön az indiai vadkender illegális termesztése és terjesztése.Az amfetamin típusú stimulánsok (ATS) illegális előállításának terén Európa megtartotta vezető helyét, a HIV-fertőzés terjedése pedig ijesztően magas arányokat ér el a balti államok és az Orosz Föderáció intravénás kábítószer-használói között - mondta el az ENSZ munkatársa.A szintetikus drogok alapanyagául szolgáló vegyi anyagok - úgynevezett prekurzorok - szigorúbb és átfogóbb, minden országot érintő ellenőrzését, felügyeletét sürgeti idei jelentésében az INCB - tette hozzá.Koós Tamás, az ifjúsági tárcához tartozó Nemzeti Drogmegelőzési Intézet munkatársa elmondta: Magyarországon az elmúlt évben közel 13 ezer drogfogyasztó jelentkezett a drogambulanciákon, hogy segítséget kérjen a leszokáshoz. Ez a szám csaknem megegyezik az előző két év hasonló adataival, míg a drogfogyasztás miatti halálesetek száma jelentősen csökkent.Tájékoztatott arról, hogy hazánkban továbbra is a cannabis- származékok a legnépszerűbbek, ezt követik a szintetikus szerek, majd az opiátok. A felmérések azt mutatják, hogy minden ötödik magyar fiatal már kipróbált valamilyen kábítószert - mondta el Koós Tamás. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit