Tetszett a cikk?

Magyarországon tavaly közel 13 ezer drogfogyasztó jelentkezett a drogambulanciákon, ez a szám nem nőtt az elmúlt három évben, a drogos halálesetek száma viszont csökkent.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Szervezetének (INCB) kedden nyilvánosságra hozott éves jelentését Budapesten a nemzetközi szervezet tájékoztatási irodájának munkatársa ismertette.Tisovszky János szerint az INCB-t aggasztja, hogy a cannabis termesztése és használata növekszik, az ellenőrzési rendszer lazulásával párosulva az ENSZ erőfeszítései ellen hat, pedig ezeknek éppen az a célja, hogy mind Európában, mind a világ más térségeiben megszűnjön az indiai vadkender illegális termesztése és terjesztése.Az amfetamin típusú stimulánsok (ATS) illegális előállításának terén Európa megtartotta vezető helyét, a HIV-fertőzés terjedése pedig ijesztően magas arányokat ér el a balti államok és az Orosz Föderáció intravénás kábítószer-használói között - mondta el az ENSZ munkatársa.A szintetikus drogok alapanyagául szolgáló vegyi anyagok - úgynevezett prekurzorok - szigorúbb és átfogóbb, minden országot érintő ellenőrzését, felügyeletét sürgeti idei jelentésében az INCB - tette hozzá.Koós Tamás, az ifjúsági tárcához tartozó Nemzeti Drogmegelőzési Intézet munkatársa elmondta: Magyarországon az elmúlt évben közel 13 ezer drogfogyasztó jelentkezett a drogambulanciákon, hogy segítséget kérjen a leszokáshoz. Ez a szám csaknem megegyezik az előző két év hasonló adataival, míg a drogfogyasztás miatti halálesetek száma jelentősen csökkent.Tájékoztatott arról, hogy hazánkban továbbra is a cannabis- származékok a legnépszerűbbek, ezt követik a szintetikus szerek, majd az opiátok. A felmérések azt mutatják, hogy minden ötödik magyar fiatal már kipróbált valamilyen kábítószert - mondta el Koós Tamás. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is