Az Európai Parlament közlekedési bizottságának támogatása ellenére sem került be az európai növekedési kezdeményezés keretében a gyorsan indítható projektek közé az észak-déli irányú közúti tengely Zsolna-Budapest-Ivándárda közötti szakasza.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén hagyta jóvá a programnak a miniszterek tanácsa által előterjesztett legutóbbi változatát, amelyben nem szerepelt az e szakasz felvételére vonatkozó módosító indítvány.Manninger Jenő (Fidesz - MPSZ), az Országgyűlés európai parlamenti megfigyelő csoportjának tagja emlékeztetett arra, hogy az EP közlekedési bizottsága két hete tartott ülésén - a magyar megfigyelői csoport lobbizásának eredményeként - támogatásáról biztosította az indítványt. Annak elfogadásához azonban a tanács hozzájárulására is szükség lett volna, ami végül nem történt meg.A szerdai szavazással egyúttal lezárult a gyorsan indítható projektek ügyében az EP és a tanács között zajló együttdöntési eljárás, így a most elfogadott lista véglegesnek tekinthető.A brüsszeli bizottság által tavaly novemberben meghirdetett európai növekedési kezdeményezésnek az a célja, hogy a transzeurópai közlekedési hálózathoz kapcsolódó nagyszabású infrastrukturális beruházásokkal járuljon hozzá a gazdasági növekedés fellendítéséhez.A program úgynevezett gyorsan indítható projektjei közé 30 olyan nagyobb beruházás tartozik, amelyet már az elkövetkező három évben el lehetne kezdeni, és 2010-re, illetve egyes esetekben 2015-re kellene befejezni.A végső parlamenti döntés előtt a közlekedési bizottságban volt egy előzetes szavazás, amelyen igen nagy többséggel elfogadták a tanácsnak - az észak-déli autópályával kapcsolatos módosító indítványt nem tartalmazó - javaslatát. A testület így ezen a ponton nem a két héttel ezelőtti támogató állásfoglalásának a szellemében járt el. Ehhez arra lett volna szükség, hogy a módosítást a tanács is támogassa, s ennek megfelelő változatot küldjön vissza a parlamentnek. A képviselők viszont most már le akarták zárni a vitát.A gyorsan indítható projektek listájára felkerülő beruházások előnyben vannak a többiekkel szemben, mert jobb esélyekkel juthatnak hozzá uniós forrásokhoz, illetve ezek nagyobb összegűek lehetnek, mint rendes körülmények között. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

Trump szerint az emberek fellázadnának, ha őt eltávolítanák a hivatalából

Trump szerint az emberek fellázadnának, ha őt eltávolítanák a hivatalából

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja