Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament közlekedési bizottságának támogatása ellenére sem került be az európai növekedési kezdeményezés keretében a gyorsan indítható projektek közé az észak-déli irányú közúti tengely Zsolna-Budapest-Ivándárda közötti szakasza.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén hagyta jóvá a programnak a miniszterek tanácsa által előterjesztett legutóbbi változatát, amelyben nem szerepelt az e szakasz felvételére vonatkozó módosító indítvány.Manninger Jenő (Fidesz - MPSZ), az Országgyűlés európai parlamenti megfigyelő csoportjának tagja emlékeztetett arra, hogy az EP közlekedési bizottsága két hete tartott ülésén - a magyar megfigyelői csoport lobbizásának eredményeként - támogatásáról biztosította az indítványt. Annak elfogadásához azonban a tanács hozzájárulására is szükség lett volna, ami végül nem történt meg.A szerdai szavazással egyúttal lezárult a gyorsan indítható projektek ügyében az EP és a tanács között zajló együttdöntési eljárás, így a most elfogadott lista véglegesnek tekinthető.A brüsszeli bizottság által tavaly novemberben meghirdetett európai növekedési kezdeményezésnek az a célja, hogy a transzeurópai közlekedési hálózathoz kapcsolódó nagyszabású infrastrukturális beruházásokkal járuljon hozzá a gazdasági növekedés fellendítéséhez.A program úgynevezett gyorsan indítható projektjei közé 30 olyan nagyobb beruházás tartozik, amelyet már az elkövetkező három évben el lehetne kezdeni, és 2010-re, illetve egyes esetekben 2015-re kellene befejezni.A végső parlamenti döntés előtt a közlekedési bizottságban volt egy előzetes szavazás, amelyen igen nagy többséggel elfogadták a tanácsnak - az észak-déli autópályával kapcsolatos módosító indítványt nem tartalmazó - javaslatát. A testület így ezen a ponton nem a két héttel ezelőtti támogató állásfoglalásának a szellemében járt el. Ehhez arra lett volna szükség, hogy a módosítást a tanács is támogassa, s ennek megfelelő változatot küldjön vissza a parlamentnek. A képviselők viszont most már le akarták zárni a vitát.A gyorsan indítható projektek listájára felkerülő beruházások előnyben vannak a többiekkel szemben, mert jobb esélyekkel juthatnak hozzá uniós forrásokhoz, illetve ezek nagyobb összegűek lehetnek, mint rendes körülmények között. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!