A Magyar Gallup Intézet (MGI) ma nyilvánosságra hozott háttérelemzése az eredmény szempontjából nem tartja központinak a részvételt.

A Gallup június elején készült felmérése alapján előzetesen 43 százalékos részvételt valószínűsített, de a szavazók aránya a legjobb esetben sem érhette volna el az 53 százalékot. A közvélemény-kutatók szerint a legstabilabb szavazóbázisa az SZDSZ-nek van. Szokatlan módon a magasabb részvétel számításaik szerint sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek nem jelentett volna előnyt.A Gallup felsorolja a szavazási arányt befolyásoló tényezőt. A legklasszikusabb ok a részvételre és a távolmaradásra egyaránt az időjárás. „A változékony, esős időjárás valószínűleg inkább kedvez majd a részvételi aránynak, mert hétvégi kirándulás helyett viszonylag többen maradnak majd a lakhelyükön. Ugyanakkor, ha vasárnap a mostani előrejelzésekkel szemben nem csupán elszórtan várható majd csapadék, hanem a csütörtökihez hasonló erejű viharokra kell számítanunk, és erős esőzések lesznek, az negatívan hat majd a részvételre” – prognosztizált a Gallup. A „mérsékelt rossz idő”, ami vasárnap Magyarországot jellemezte inkább kedvezett a részvételnek.A Gallup az EP-választások egyik legkomolyabb problémájának azt tartja, hogy a választók "elidegenedettek", sokan nem érzik, hogy a politikai osztály mondandójához bármi közük is volna, és nem gondolják azt sem, hogy érdemben befolyásolhatják a megszülető döntéseket. „Az EP-választás speciális problémája, hogy a választók egyáltalán nem tudnak (a pártok pedig, úgy tetszik, többnyire nem akarnak) viszonyulni az európai politikát foglalkoztató kérdésekhez, és így különösen tétnélkülinek tűnik egy több mint 700 fős testületbe küldött 24 fős magyar delegátus összetétele.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb