A lelkekben már megtörtént a magyar nemzet határokon átnyúló egyesítése - fejtette ki szombaton Tusnádfürdőn Orbán Viktor.

A XV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor színhelyén a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke egyebek között elmondta: a határokon átívelő nemzetegyesítés már megtörtént, ha nem is az intézmények világában, de a lelkekben végbement változások révén. Ma már nem függetlenek egymástól az Erdélyben, Magyarországon, a Felvidéken vagy a Délvidéken hozott politikai döntések, választói akaratnyilvánítások.Kimondatlanul utalva a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) irányvonalára, bírálta azokat, akik úgy gondolják, hogy az Erdélyben élő magyarok politikai értékeit figyelmen kívül lehet hagyni, paktumokat lehet kötni a romániai elit különböző csoportjaival.Orbán éles bírálatot intézett a magyar kormány címére is. Az európai parlamenti választások eredményeire utalva megállapította: a választók megvonták tőle a bizalmat. Orbán utalt a költségvetési megszorításokra, a koalíciós huzakodásokra, az adóemelésekre, az állami közvagyont "kilapátoló" privatizációs döntésekre.Orbán szerint az európai uniós csatlakozás időpontjában különleges jelentősége van annak, hogy ne a nagytőke érdekét képviselő bankárkormányok álljanak az országok élén. Ha nincsenek polgárvédő kormányok, mindenhol megnő az infláció, a munkanélküliség, tönkremennek a mezőgazdaságból élő kistermelők, a nyugdíjasok helyzete megrendül - fejtette ki. A kormánynak elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy a lakosságot megvédje úgy, hogy közben ne váljon piacellenessé."Ha ilyen kormányaink lennének - utalt az unió tagállamaira -, nem úgy állnánk, ahogy állunk. Ehhez képest tutyimutyi, sodródó, határozatlan, a gazdasági döntések meghozatalában késlekedő és azokat következetesen végrehajtani nem tudó kormányaink vannak. Magyarország kétségkívül ilyen ország" - mondta Orbán Viktor.A Fidesz – MPP elnöke hangsúlyozta, a koppenhágai kritériumokat Romániának is teljesítenie kell, demokráciájának mai állapota ugyanis nem jogosítja fel az országot arra, hogy gyors EU-felvételben reménykedjen. Ha Romániában megtagadják az autonómiát az ottani magyaroktól, az ország nem kellő alappal kéri felvételét.A kettős állampolgárságról kijelentette: ő személy szerint támogatja annak intézményét. Elismerte viszont, hogy saját pártján belül is megoszlanak az ezzel kapcsolatos vélemények. Az erdélyi elitnek kell eldönteni: kéri-e a kettős állampolgárságot vagy nem. S amit az erdélyiek kérnek, azt Budapestnek meg kell adni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Ifj. Vidnyánszky vezényel a Platon Karataev legújabb klipjében

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó