Tetszett a cikk?

Részben a Kendermag Egyesület tavaszi petíciója nyomán, részben pedig a Nemzeti és az Európai Drogstratégia újabb 5 éves célkitűzéseinek összehangolására parlamenti bizottság felállítását kezdeményezi Szitka Péter, az MSZP országgyűlési képviselője.

A beterjesztés jövő hét végén kerül majd napirend elé, s várhatóan fel is áll a bizottság, amelyhez 20 százalékos képviselői támogatottság szükséges. A bizottság feladata lenne a Nemzeti Drogstratégia és az Európai Unió készülő újabb Drogstratégiájának összehangolása.Fontos szempont a hazai drogprevenciós elvek lefektetésében a 2003. márciusában ismételten módosított és a köztudatban „elterelés” néven ismert törvénymódosítás eredményeinek beemelése is.Az elterelés a fogyasztáson rajtakapott kábítószer élvező által választható utógondozási forma, amely egy legalább 6 hónapig tartó folyamatos, a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson való részvételt jelent.Szitka Péter a hvg.hu kérdésére elmondta: „a bizottság felállítása nem a kábítószerfogyasztás törvényi keretek enyhítését célozza, de természetesen ez is napirendre kerül, amennyiben feláll az eseti bizottság”.A bizottság négy parlamenti párt delegáltjaiból – várhatóan Szitka Péter (MSZP), Gusztos Péter (SZDSZ), Pettkó András (MDF), Zsigó Róbert (Fidesz-MPSZ) – és szakértőkéből tevődik majd össze.(hvg.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!