szerző:
MTI

A magyar püspökök jó állampolgárokként csak aggodalmuknak adtak hangot a közjóért, csak azt kérik, ami a megállapodás szerint jár - mondta Angelo Sodano bíboros a magyar miniszterelnökkel folytatott hét végi vatikáni megbeszélésén.

A bíboros szavait a Magyarországi Apostoli Nunciatúra tette közzé. "A Szentszék budapesti diplomáciai képviseletéhez különböző intézményektől és személyektől megkeresés érkezett, hogy tudomást szerezzenek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr vatikáni látogatásának kimeneteléről, mert mindeddig a helyi tömegkommunikációs eszközök szinte csupán arról számoltak be, amit a magyar kormányküldöttség közölt a szentatyával és az államtitkárral" - olvasható a pápai nagykövetség közleményében.
   
A nunciatúra teljes egészében felidézte a katolikus egyházfő Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz intézett beszédét. II. János Pál pápa kiemelte, hogy ebben az évben Magyarország belépett az Európai Unióba, s ezzel új fejezet kezdődött történelmében. Szólt arról is, hogy rendkívül nagyra értékeli a Magyarország és a Szentszék között az elmúlt években kötött jogi egyezmények sorát, különösen a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról szóló megállapodást. Ez jogilag kötelező érvénnyel határozza meg az egyház szerepét a magyar társadalom életének e fontos területén, tiszteletben tartva a vallásszabadságra és az oktatásra vonatkozó emberi jogokat. 
    
A nunciatúra a pápa beszédének szó szerinti közlése után emlékeztet arra, hogy a szentatyával való találkozás után a miniszterelnököt Somogyi Ferenc külügyminiszterrel és Hiller Istvánnal, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetőjével együtt fogadta Angelo Sodano bíboros, államtitkár. A megbeszélés hozzávetőlegesen ötven percig tartott.
   
"A megbeszélés során a miniszterelnök kijelentette, hogy nagyra becsüli a katolikus egyház és más egyházak szerepét abban a szolgálatban, amit szociális és kulturális téren fejtenek ki Magyarországon, mondván többek között: e nélkül Magyarország nem lenne az az ország, ami" - írta a képviselet.
   
Hozzátette: mindazonáltal a miniszterelnök megerősítette a szentatyához intézett beszédében elhangzott szavait, miszerint a katolikus egyház túlságosan sokat foglalkozik a politikával, amint azt a kettős állampolgárságról szóló népszavazás és az Oktatási Minisztérium előtti december 14-i tüntetés alkalmával tette.
   
"Erre vonatkozólag a bíboros államtitkár megjegyezte, hogy a magyar püspökök jó állampolgárokként csak aggodalmuknak adtak hangot a közjóért, és a Szentszék kiáll mellettük, mert csak azt kérik, ami a megállapodás szerint jár. A tüntetéssel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy azon jelen voltak minden magyarországi történelmi egyház képviselői" - közölte a nunciatúra.
   
Mint felidézte, ezután az államtitkár "következetesen aláhúzta a párbeszéd fontosságát, megdöbbenését fejezvén ki a tény fölött, hogy a kormány nem tartja tiszteletben a Horn Gyula miniszterelnök és Angelo Sodano bíboros által 1997-ben aláírt, Szentszékkel kötött megállapodást".
   
Az Oktatási Minisztérium előtt az egyházi iskolák finanszírozásának megváltoztatása ellen tartott múlt keddi demonstráción a református egyház hivatalosan nem képviseltette magát, noha az iskolaigazgatók között felszólalt egyik intézményének vezetője is. A református egyház az MTI-hez eljuttatott aznapi közleménye szerint "nem tartotta időszerűnek", hogy a tüntetést "a református iskolák is támogassák jelenlétükkel".
   
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a távirati irodának vasárnap elmondta: a szervezet nem kívánja bevinni a politikát a zsinagógákba és a gyerekeket kivinni az utcára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Miről beszélt Gyurcsány a pápával?

A kormányfő elsősorban az új Európáról, Magyarország helyéről és fejlődéséről, illetve a magyar katolikus egyház szerepéről tárgyalt a Vatikánban.

MTI Itthon

A Fidesz arcátlannak tartja a kormányfő vatikáni megnyilatkozását

A Fidesz megdöbbentő arcátlanságságnak tartja Gyurcsány Ferenc kormányfő vatikáni megnyilatkozását az egyházak szerepével kapcsolatban – jelentette ki az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Harrach Péter úgy fogalmazott: az egyházakról ezt még Kádár János sem merte volna állítani.

MTI Itthon

Az oktatási tárca cáfolja az egyházi vezetők állításait

A katolikus egyház vezetőinek nyilatkozataival szemben, a kormány és az egyházak oktatási támogatásáról szóló megállapodásának eredményeit a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatok tartalmazzák, s azok egy részét a parlament november 30-i ülésén már elfogadta.

Nem elég a minimálbér a létminimumhoz

Nem elég a minimálbér a létminimumhoz

A halál után még 30 évig őrizné az állam az egészségbiztosítási adatokat

A halál után még 30 évig őrizné az állam az egészségbiztosítási adatokat

Csigalassúsággal nő a korszerű lakások száma

Csigalassúsággal nő a korszerű lakások száma

Egy hétfőn árokba hajtott busz miatt teljes útlezárás van az M3-as egy részén

Egy hétfőn árokba hajtott busz miatt teljes útlezárás van az M3-as egy részén

"Némi kreativitással bármeddig fenntartható ez a politika"

"Némi kreativitással bármeddig fenntartható ez a politika"

Szívinfarktust kapott Andrea Camilleri, a legnépszerűbb olasz krimiíró

Szívinfarktust kapott Andrea Camilleri, a legnépszerűbb olasz krimiíró