szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem támogatta szerda délutáni ülésén a fővárosi önkormányzat sportbizottsága azt a javaslatot, hogy a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön tulajdonosi hozzájárulást adjon ahhoz, hogy a 2006-os úszó EB-t a Margit-szigeten rendezzék meg.

Hardi Róbert (SZDSZ) bizottsági elnök elmondta, hogy az ülésen többségben voltak az ellenzéki képviselők, akik az engedély megadása ellen voksoltak. Hozzátette, a közgyűlésen az SZDSZ biztosan megszavazza a tulajdonosi hozzájárulást. Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető elmondta, hogy a szocialisták is támogatják ezt a csütörtöki döntést, amelyért szerinte különösen sokat tett Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes.

Hardi Róbert tudatta, hogy a sportbizottság ülésén egyetlen szó sem esett a várható uszodabővítés környezetvédelmi aspektusairól. "Megdöbbentő" új információkat kaptak viszont az úszószövetség képviselőjétől. Ruza József tájékoztatása szerint a nemzetközi úszószövetség egy levélben súlyosan kifogásolta azt, hogy Budapest nem a régi margitszigeti létesítménnyel, hanem egy új, a Lágymányoson épülő uszodával pályázott a verseny rendezésére. A bizottság többsége erre hivatkozva vetette el a margitszigeti helyszínt - jegyezte meg.

A fideszes Mitnyan György közölte, hogy a bizottság leszavazta azt a javaslatát, hogy új pályázat kiírásával, új helyszínű rendezésről döntsenek a következő egy év során. Hozzátette azt is, hogy Bakonyi Tibor bizottsági elutasítása ellenére nem zárkózott el ennek a lehetőségnek a megvizsgálásától.

A HVG csütörtöki számából kiderül: három verseny- és két tanmedencére volna szükség a Budapestnek két és fél éve odaítélt 2006. évi úszó Európa-bajnokság megrendezésére, ám a beruházás még el sem kezdődött.

Színről színre (Oldaltörés)

Mint a HVG csütörtökön megjelenő számában közölt összefoglalóból kiderül, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) még a szocialista Jánosi György sportminisztersége idején, 2002-ben, kormányzati garanciával a háta mögött adott be pályázatot a 2006-os Európa-bajnokság (Eb) megrendezésére, amelynek helyszíne a X. kerületi Kőér utcai Spartacus vízitelep lett volna. Az Európai Úszószövetség 2002 decemberében elfogadta az ajánlatot.

Mire a döntés 2003 nyarára kormányhatározattá érett, a korábban egyhangúlag a Budapest Spartacus Sport Club mellett voksoló MÚSZ-elnökség ugyancsak egy emberként a lágymányosi egyetemi tömb sportkomplexumát javasolta új helyszínnek (HVG, 2003. május 31.), amit a kormány júniusban el is fogadott. Csakhogy a két érintett egyetem egyike, az ELTE a lebontandó épületek és a beépítendő sportpályák pótlását kérte, ami legalább 1 milliárd forinttal drágította volna meg a beruházást. Erre a kormány alig egy hónappal később inkább áttette a helyszínt a Margitszigetre, mondván, ott 1,75 milliárd forintból is ki lehet jönni (további 420 millió forint volt a tartalék).

A 2003. július 18-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat teljes költségkerete 9,2 milliárd forintra rúgott: a vidéki sportlétesítmény-fejlesztésekre szánt 1,9 milliárd forint mellett a lágymányosi sportcentrumra is jutott volna 2,5 milliárd, a Spartacus-telepre 1,25 milliárd, a rendezés költségeire pedig 1,4 milliárd forint. Újabb fél év elteltével tervpályázatot írt ki a tárca, amelyet tavaly nyáron az egyebek között a budapesti Fény utcai piacot tervező Építész Stúdió Kft. nyert meg.

Közben, 2004 áprilisában az úszó Eb-t is elkaszálta a költségvetési fűnyíró: a 9,2 milliárdos eredeti előirányzat 2,176 milliárd forintra zsugorodott, az újabb kormányhatározat már nem tesz említést az Eb megrendezésének finanszírozásáról, s a vidéki fejlesztések is kimaradtak belőle. „A vidékfejlesztési program elkezdődött, kistelepülések jutnak tornateremhez és tanuszodához a Nemzeti Sporthivatal által meghirdetett pályázatokon odaítélt támogatásokból" - jelezte a korábban meghirdetett program átalakulását Görözdi György, a hivatal miniszteri biztosa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Több helyszínen rendezik meg a 2006-os úszó Eb-t

A kormány a sportminiszter javaslatára úgy döntött: a korábbi tervekkel szemben a 2006-os budapesti úszó Európa-bajnokságot nem egy, hanem több helyszínen rendezik meg. A kormány néhány hete még arról határozott, hogy a budapesti úszó Eb-re új uszoda épül Lágymányoson.

Gazdaság

Lágymányoson épül fel az úszó Eb-nek helyet adó sportkomplexum

Lágymányoson, az egyetemi városban épülhet fel a 2006-os úszó Európa-bajnokságnak helyet adó uszodakomplexum - jelentette be szerdán Gyurcsány Ferenc sportminiszter. A többmilliárdos beruházás megszerzésért óriási küzdelem zajlott, s néhány hete még úgy tűnt: a komplexum a Kőér utcai Spartacus-telepen épül fel.