szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A levéltári törvényt módosító javaslat a szocialisták által pontosított formában is megfelel MSZP és az SZDSZ által egyeztetett elveknek - mondta Burány Sándor hétfőn. Fodor Gábor szerint ugyanakkor az SZDSZ számára nem fogadható el, mivel az kiskapukat hagy.

A politikus a szocialisták ez évi első frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Fodor Gáborral (SZDSZ) nem a konkrét törvényjavaslatról egyeztetett, hanem a főbb elvekről, és ezeknek a benyújtott előterjesztés megfelel. A törvényjavaslat és a pontosítás egybeszerkesztett szövege tartalmi változtatást nem tartalmaz - a javaslat koordinátora, aki egyben az MSZP frakcióvezető-helyettese is.

Emlékeztetett arra, hogy a legelső változatban is hasonló változások voltak, és éppen a szabad demokraták javaslatára dolgozták át az előterjesztést, beemelve abba egy újra felállítandó iratátadó bizottság felállítását. Burány Sándor közölte, hogy az SZDSZ-szel való tárgyalást nem tekintik lezártnak, annál is inkább, mert a múlt héten Kuncze Gábor pártelnök elképzelhetőnek mondta, hogy támogatnák az alkotmánymódosítást. Kérdésre válaszolva Burány Sándor közölte: az SZDSZ-nek nem jelezték, hogy pontosították a javaslatot.

A törvényjavaslat pontosítása nem technikai, hanem érdemi jellegű, mivel kiskaput biztosítana a nemzetbiztonsági szolgálatoknak arra, hogy "önkényesen, igazi és komoly indokok nélkül" iratokat tarthassanak vissza - jelentette ki Fodor Gábor hétfői sajtótájékoztatóján. Ezzel a kiskapuval - tette hozzá - ki lehetne kerülni az iratátadást felügyelő, újra felállítandó bizottságot.

Fodor Gábor azt is elfogadhatatlannak minősítette az SZDSZ szempontjából, hogy a mostani változat szerint azokat az ügynököket, szigorúan titkos (szt) tiszteket, titkos megbízottakat sem lehetne megismerni, akik a rendszerváltás után is dolgoztak az állambiztonsági szolgálatoknál. Úgy vélte, hogy ez a miniszterelnök kívánságával is ellentétes. "Jelentős visszalépésről van szó ahhoz az ügynöktörvénnyel kapcsolatban benyújtott módosító indítványhoz képest, amit közösen dolgoztunk ki a szocialista párttal" - mondta, hozzátéve, hogy vasárnap meglepetéssel értesültek a javaslat megváltoztatásáról.    "A jelenlegi állapotában ez a Szabad Demokraták Szövetsége számára nem elfogadható" - szögezte le Fodor Gábor.

Arra a kérdésre, mi oka lehetett az MSZP-nek, hogy tartalmilag is módosította a javaslatot, Fodor Gábor azt mondta: nem szeretne ebben az ügyben találgatni, azt azonban megjegyezte: "az emberben természetesen van egy aggodalom arra vonatkozóan, hogy nyilván beindultak olyan erők és olyan politikai szerveződések a háttérben, amelyek abban érdekeltek, hogy egy bizonyos szeletét a múltnak ne ismerjük meg". Hozzáfűzte azt is: a miniszterelnöktől azt várják, hogy "hasson oda a pártjára (...), hogy egy olyan előterjesztést tegyenek le az asztalra elénk, amely mindazokat az elveket tartalmazza, amelyben megállapodtunk."

A szocialista frakció benyújtotta alkotmánymódosító javaslatát is, amely kimondja a múlt megismerésének fontosságát, és konkrétan utal az állambiztonsági szolgálatoknál 1990. február 10-e előtt keletkezett iratok nyilvánosságára - tette hozzá a szocialista politikus. "Úgy ítéljük meg, hogy bár viták vannak az alkotmánymódosítás szükségességéről, biztosra csak így mehetünk, hogy az eredeti terveinknek megfelelően a múltat megismerhetővé, ezáltal lezárhatóvá kívánjuk tenni" - mondta. Fodor Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: az alkotmánymódosítással a szabaddemokraták továbbra sem értenek egyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

SZDSZ: botrányos az új levéltári pályáztatás

Új, nyilvános pályázatot hirdet meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettesi posztjára az Országgyűlés elnöke. Az SZDSZ Ügyvivői Testülete megdöbbenve értesült a döntésről, amelyet botrányosnak tart.

Itthon

Levéltár: Gyekiczkit támogatta a kormánytöbbség

Az ellenzék arra kéri Szili Katalin házelnököt, hogy vonja vissza Gyekiczki András jelölését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesi posztjára - közölte Demeter Ervin fideszes képviselő, aki szerint a jelölt "az SZDSZ bizalmi embere", s nem független szakértő. Közben a parlament kulturális bizottságának kormánypárti képviselői megszavazták Gyekiczki jelölését; Pető Iván, a bizottság elnöke "rosszindulatú, rosszízű politikai ügynek" nevezte az ellenzék kérését.