szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdák készek "minden lehetséges eszköz bevetésére" s már szombaton is tucatnyi helyen időlegesen teljes útelzárásokkal demonstráltak. Kétszáz traktor indul este a Felvonulás térről a főváros környéki utakra. A demonstrációs helyszínek száma országosan ötven, a résztvevő járműveké mintegy 3500.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivőjének közlése szerint az engedély nélkül, a 12 főúton, ahol a teljes útpályát lezárták a demonstrálók, helyszínenként 15-30 perc után hagytak fel önként akciójukkal, miután a rendőrség tájékoztatta őket, hogy szabálysértésnek minősül magatartásuk. A szombat délelőtti kisebb jogsértések miatt készenlétben tartják a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat állományát, mintegy 2600 főt.


Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke kijelentette: minden lehetséges eszköz bevetésre kerül vasárnap, amennyiben nem lesz megállapodás. A demonstráló gazdák tárgyaló delegációjának vezetője elmondta, hogy a percekre teljes útzárrá változtatott félpályás útlezárásokon nem kell csodálkozni, mert "az emberek idegeit már a végsőkig feszítették". "Ennek a helyzetnek a kialakulásáért azokat terheli a felelősség, akik ezt előidézték" - mondta Jakab István. "A gazdák arra várnak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hazaérkezzen, aláírja a megállapodást és kezet fogjon a gazdákkal" - közölte.

Szombaton újabb tiltakozó gazdák érkeztek munkagépekkel Budapest határába. A zászlókkal feldíszített traktorok kora délután érkeztek Dunaharaszti mellé, ahol mintegy 30 traktorral az 51-es út fél pályáját foglalják el 17 óráig. Hozzájuk hasonlóan szombat délután Tiszafüred térségéből a 4-es úton Vecsés mellé, Győr-Moson-Sorom megyéből Érd közelébe a 6-os útra, más megyékből az 50-es út menti Alsónémedi határába érkeznek a tüntető gazdák. Ezekkel a demonstrálókkal találkozik valószínűleg az a 200 traktor, amelyek Jakab István elmondása szerint szombaton este a Felvonulási térről indul a főváros környéki utakra.

A szervezők adatai szerint a demonstrációs helyszínek száma országosan 50-60 között mozoghat. A traktorok számát mintegy 3000-3500-ra becsülik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Agrárdemonstráció: újabb gazdák indultak útnak

Újabb tiltakozó gazdák indultak munkagépekkel Budapest irányába - közölte szombaton reggel a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Közben a gazdák válságstábot alakítottak, mert - mint közölték -Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem jelölt ki új tárgyalópartnert Németh Imre miniszter helyett a tárgyalások folytatására.

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Nagyon rosszul állnak a magyarok a szűrővizsgálatokkal

Nagyon rosszul állnak a magyarok a szűrővizsgálatokkal