szerző:
MTI

Orvosi mulasztás miatt halt meg az a négyéves kisfiú, akin mandulaműtétet végeztek a Bács-Kiskun megyei kórházban. A kórház főigazgatója, elismerte az intézmény felelősségét és közölte azt is, hogy a kórházban a napokban egy másik orvosi műhiba is történt. Zombor Gábor mindkét ügyben szakmai, fegyelmi vizsgálatot rendelt el és rendőrségi feljelentést tett. A rendőrség a gyermek halálával összefüggésben elrendelte a nyomozást.

Egy kereskedelmi televízióban csütörtökön este arról számolt be, hogy a kisfiú szülei nem kaptak pontos tájékoztatást a gyermekük állapotáról, a kórház ezt cáfolta. Az RTL Klub esti híradása szerint a szülők egy hétig nem tudták pontosan, hogy mi történt a műtétkor, hogy az újraélesztéskor mennyire károsodott kisfiuk, Márk agya. Az orvosok jó ideig csak azt mondták nekik, hogy altatják a kisfiút, mert ez kell a felépüléséhez. A szülők egy idő után már sejtették, hogy nagy baj van. "Arra utaló jelek voltak, hogy a pupillája merev, nem reagált a fényre, a kis feje hideg volt, úgyhogy voltak jelek, csak én nem akartam tudomásul venni...Mindig azzal takaróztak, hogy ők ehhez nem értenek, nem mondhatják ki" - mondták a szülők az interjúban.

Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Kórház orvos-igazgatója az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy a szülők tájékoztatása végig megfelelő volt. "A gyerekgyógyászati osztály vezetője többször beszélt velük, sőt, a Budapestre szállítás előtt én is beszéltem velük és elmondtam nekik a gyanúmat" - mondta. "A gyermek életét sajnálatosan nem tudjuk visszaadni, de a kórház semmilyen felelősség alól nem akar kibújni és semmilyen részletet nem akarunk eltitkolni" - hangsúlyozta a kecskeméti kórház főigazgatója.

Zombor Gábor közölte, hogy a tragédiával kapcsolatban fegyelmi vizsgálat indult, amelynek lezárulásáig a műtétet végző fül-orr-gégészt és az altatóorvost a munkavégzés alól felfüggesztette, s foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Zombor Gábor elmondása szerint a kunszentmiklósi lakhelyű kisgyereket garat- és orrmandula-műtétre vették fel a kecskeméti kórházba.

A műtétet az elmúlt hét szerdáján végezték el, a beavatkozás után azonban a kisfiú nem ébredt fel az altatásból. A műtőtől egy emelettel feljebb lévő gyermek-intenzív osztályról azonnal segítséget kértek. A gyermek keringése meg is indult, de tudata nem tért vissza, lélegeztetésre szorult, emiatt felszállították Budapestre, a tartós lélegeztetéshez megfelelő berendezéssel rendelkező Bethesda kórházba, ahol kis idő múlva megállapították az agyhalált. A főigazgató ismertetése szerint a tragikus kimenetelű műtétet követően az azonnal elrendelt szakmai vizsgálat során kiderült, hogy a légutakba a gyermek orrmandulájának egy szövetdarabja került be, ami "rendkívül rosszindulatú elzáródást", légzési elégtelenséget okozva hipoxiás állapot kialakulásához, végül agyhalálhoz vezetett.

A gyermek szerdán halt meg, miután szülei hosszas vívódás után hozzájárultak a gép lekapcsolásához, s hogy kisfiúk legalább másokban tovább élhessen, felajánlották szerveit beteg gyerekek megmentésére.

Zombor Gábor tájékoztatott arról is, hogy egy másik tragikus kimenetelű orvosi mulasztás is történt a megyei kórházban, amiről az elhunyt beteg boncolása után, szerdán szereztek tudomást.

Mulasztás történt a kecskeméti kórházban - jelentette ki Rácz Jenő egészségügyi miniszter egy konferencia szünetében, a tragikus mandulaműtétre utalva. Hozzátette: ez az eset is felhívja a figyelmet arra, hogy nincsenek kis beavatkozások, nincsen olyan műtét, ahol ne lenne szövődmény.

A gyermek tragédiájával kapcsolatban a feljelentés szerdán érkezett meg. A rendőrség munkatársai a Bethesda kórházban gyűjtik a vizsgálathoz szükséges orvosi adatokat, dokumentumokat - közölte Ferenczi László alezredes, a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőrségi szóvivő a kórházi főigazgató által jelzett másik orvosi műhibáról elmondta, hogy abban az ügyben - ugyancsak a kórház feljelentése alapján - már folyik a nyomozás. Elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint egy 28 éves kecskeméti nőn 2004 júliusában, majd 2005 márciusában, végül pedig 2005. április 2-án hajtottak végre hasi műtétet a megyei kórház sebészeti osztályán. Az utolsó beavatkozásra azért került sor, mert a betegnél szeptikus, vérmérgezéses állapotot diagnosztizáltak. A műtétet követően az intenzív osztályon kezelték, ahol állapota az ápolás ellenére folyamatosan romlott, és 2005. április 18-án meghalt.

A szóvivő ismertetése szerint a boncoló orvos a hasüreg megnyitását követően egy nagyméretű, összegyűrt géz törlőkendőt talált az elhunyt beteg alhasi részében, ezért - értesítésére - a kórboncolást igazságügyi orvos szakértők folytatták, illetve fejezték be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Eljárás indul a mandulaműtéten átesett kisfiú halála miatt

Büntetőeljárást indított a rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés címén annak megállapítására, kit terhel a felelősség egy februárban, madulaműtéten átesett szentegáti kisfiú halála miatt - közölte a rendőrség.

Itthon

Tiltakozott a tévedésből megműtött beteg

Magánál volt, el tudta mondani a nevét és tiltakozott a műtét ellen a Szegeden tévedésből megoperált és ennek következtében elhunyt beteg - ismerte el a szegedi városi kórház megbízott igazgatója.

Itthon

Újabb elcserélt beteg Szegeden

Az iIntézményen belüli szállításnál ismét összecseréltek két beteget a szegedi városi kórházban. A történtek miatt egészségkárosodás nem történt, a felelősök ellen fegyelmi eljárás indult – közölte Baráth Lajos, a kórház megbízott vezetője.

A valaha volt legnagyobb északi-sarkvidéki expedíció indul pénteken

A valaha volt legnagyobb északi-sarkvidéki expedíció indul pénteken

Leváltaná az Orvosi Kamara ellenzéke a 16 éve hivatalban levő elnököt

Leváltaná az Orvosi Kamara ellenzéke a 16 éve hivatalban levő elnököt

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Növények lepték el egy ferencvárosi buszmegálló tetejét

Növények lepték el egy ferencvárosi buszmegálló tetejét

Nem okostévé, hanem hatalmas mobil: itt a Huawei új eszköze, a Huawei Vision

Nem okostévé, hanem hatalmas mobil: itt a Huawei új eszköze, a Huawei Vision

Attól, hogy nem annak gondolja magát, még lehet rasszista

Attól, hogy nem annak gondolja magát, még lehet rasszista