szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország felkészült a nukleáris balesetek elhárítására - állapította meg a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) jordániai megfigyelője csütörtökön, aki jelen volt egy nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat magyarországi helyszínén.

Valíd asz-Szúb a Nagylakon tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ha a mostani, feltételezett baleset valóban megtörtént volna, az érintett szervek egy órán belül a helyszínre érnének és elkezdenék az elhárítást.

Sugárzó brit üzem
Erősen radioaktív folyadék szivárgott ki május elején egy eltört csőből egy rozsdamentes acéltartályba, az angliai Sellafield atomenergia-komplexumban, a kiégettekből újrahasznosítható fűtőelemeket gyártó egyik üzemben, a THORP-ban. A salétromsavban oldva 20 tonna plutónium és urán található és mennyisége félig megtöltene egy szabvány olimpiai úszómedencét. Részletek...
A gyakorlatban azt feltételezték, hogy a romániai Cernavodában működő atomerőműben súlyos üzemzavar történt. A világ 66 országában, köztük Magyarországon próbálták ki, hogy ebben a helyzetben miként működik a katasztrófavédelem.

Az esetleges balesetről a NAÜ Veszélyhelyzeti Központja riasztja és tájékoztatja a tagországokat, a gyakorlaton a lakosság tájékoztatását és védelmét, valamint a határon esetleg átterjedő radioaktív szennyeződés káros hatásának csökkentését és az érintett határforgalom biztosítását próbálták el.

A valós meteorológiai adatok alapján végzett bemutató során kamiont, személyautót és segédmotor kerékpárt vizsgáltak át, majd fertőtlenítettek a védőruhába öltözött elhárítók. A gyakorlatban országosan 1000 fő és 300 szakember vett részt. Húsz szervezet, többek között a határőrség, az állategészségügy, a tűzoltóság, a rendőrség és az egyetem munkatársai is bekapcsolódtak a munkába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról