szerző:
MTI

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nincs vészhelyzet, iható a víz Esztergomban, a Dunában sem mutatható ki egészségkárosító szennyezés - ezt állapították meg a környezetvédelmi felügyelőség eddigi mérései, ellenőrzései - áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) közleményében.

A közlemény szerint "a zöldhatóságok minden szükséges intézkedést megtettek, értelmetlen és káros a lakosság körében hisztérikus pánikhangulatot kelteni." A közlemény szerint a tárca úgy ítéli meg: a Kenyérmezei pataknál észlelt mostani szennyezésnek - amely nem érte el a Dunát - nincs köze az egy évvel ezelőtti környezetkárosításhoz.

A környezetvédelmi tárca dokumentuma szerint a hatósági intézkedés tényei a következők: Esztergom polgármesterét ez év július 12-én szólította fel a környezetvédelmi hatóság arra, hogy a Kenyérmezei pataknál kiülepedett, majd a heves esőzések miatt a vízzel keveredett szennyezett iszapot eltávolíttassa, az intézkedés 3 hetet váratott magára.

Ezt követően az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hétfőn, augusztus 8-án ismételt helyszíni bejárást és mintavételezést tartott a Dunába torkolló Kenyérmezei pataknál és a táti Duna-ágnál, hogy a patak, illetve a Duna vizének minőségét ellenőrizzék.

Az esztergomi Kenyérmezei patakba ez év július 8-án kerültek szennyezőanyagok ismeretlen helyről. A zöldhatóság a környezetszennyezés miatt ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést. Az akkori vizsgálatok szerint a káros anyagok koncentrációja a Kenyérmezei patak dunai torkolata előtt a kimutathatósági határ alatt volt, szennyezőanyag így nem juthatott a folyóba.

A hatóságok ennek ellenére július 8-tól folyamatosan elemezték és vizsgálják az Esztergomban található csápos és az ablakos kutakból kitermelt ivóvíz minőségét. Az Észak-dunántúli Vízmű Részvénytársaság Rt. és a környezetvédelmi felügyelőség laboratóriumi vizsgálatai akkor is, azóta is egyértelműen megállapították, hogy a város ivóvízében káros anyag nem található, a szolgáltatott ivóvíz kifogástalan minőségű.

A Kenyérmezei patakba torkolló csapadékvíz-elvezető csatorna iszapjában a mérések eredményei kimutatták ugyan a PCB-szennyezést - ami miatt azonnali tisztázást rendeltek el a hatóságok - , de az ivóvízbázis nincs veszélyben, a csatornát lezáratták.

A közlemény összegzése szerint a csapadékvizet elvezető csőrendszernél - amelyet a Richter Gedeon Rt., és az Onyx Magyarország Kft. használ a szennyezetlen csapadékvizeinek elvezetésére - talált szennyezés nem jutott el a Dunáig, szennyezőanyag-tartalmat csak az ülepítő medencében lévő iszapban mértek.

A szennyezés miatt az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elrendelte a 4,9 kilométer hosszú csatorna lezárását, és a múlt szombaton kötelezte az esztergomi önkormányzatot mint tulajdonost, továbbá a csatornát használó Richtert, illetve a dorogi szemétégetőt üzemeltető céget, hogy 10 nap alatt távolítsa el a PCB-vel szennyezett iszapot a csőrendszerből. A munka megkezdődött és jelentős részben megtörtént.

A környezetvédelmi szakemberek feltételezése szerint a szennyező anyag az ülepítő medence aknáin keresztül is bekerülhetett a csatornába, ugyanakkor a káros anyag forrásaként számításba jöhetnek illegális bekötések is.

A tavaly nyáron történt súlyos környezetszennyezést követően az Onyx Kft. által működtetett hulladékégetőre 150 millió forint bírságot vetettek ki. Az égető működését idén augusztus 5-e előtt a zöldhatóság háromszor ellenőrizte. A környezetvédelmi felügyelőség legutóbb július 11-én tájékozódott a helyszínen az üzem tevékenyégével kapcsolatban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A rákkeltő szennyeződés nem érinti az esztergomi vízbázisokat

Nem szennyeződtek Esztergom vízbázisai és zavartalan a térség biztonságos ivóvízellátása - közölte az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Rt. hétfőn azt követően, hogy a hét végén a megyei ÁNTSZ és a vízügyi felügyelőség arról adott tájékoztatást, hogy a Kenyérmezei patakba torkolló csatorna iszapjában rákkeltő szennyeződést mértek.

Itt a 435 lóerős dízelhibrid Audi SQ8

Itt a 435 lóerős dízelhibrid Audi SQ8

Franciaország rekordmelegre készül, Párizsban is precedens nélküli lesz a kánikula

Franciaország rekordmelegre készül, Párizsban is precedens nélküli lesz a kánikula

Úgy tűnik, a németek még mindig azt hiszik, hogy a klímaváltozás fontos dolog

Úgy tűnik, a németek még mindig azt hiszik, hogy a klímaváltozás fontos dolog

Földrengés volt Róma közelében

Földrengés volt Róma közelében

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn