szerző:
MTI/hvg.hu

A Csongrád megyei Tápén továbbra is mintegy százharminc lakóházat veszélyeztet a belvíz, a Dunántúlon viszont szerdára javult az esőzések utáni belvízhelyzet. Kaposvárnak tegnap tízmillió forintos gyorssegélyt ígért a belügyminiszter.

További esők várhatók
Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő 36 órában többnyire erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek.

Többfelé várható eső, záporeső, főként keleten zivatar is kialakul. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik.

A hőmérsékleti maximum többnyire 19, 24 fok között várható, késő este 14, 19 fok valószínű.
Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője szerint az elmúlt huszonnégy órában ötszázötven alkalommal vetették be a tűzoltókat az esőzések okozta károk enyhítésére. Az elsődleges feladat továbbra is a szivattyúzás és a fertőtlenítés.

A Hajdú-Bihar megyei Nádudvaron és Létavértesen ugyancsak több lakóházat fenyeget a víz. Ami a fővárost illeti, Budapesten a XIV., a XVI., és X. kerületben a legsúlyosabb a helyzet, ahol pincékbe és alaksori lakásokba tört be a víz. Dobson Tibor elmondta, hogy személyi sérülés sehol nem történt. Közölte, hogy a károk felmérése várhatóan szerdán kezdődik.

Több mint száz házat veszélyeztet a kedd délutáni felhőszakadás okozta belvíz a Szegedhez tartozó Tápén, ahol kedden másfél óra alatt 50-80 milliméter eső esett. A legrosszabb a helyzet azoknál a házaknál, amelyek az útnál alacsonyabban fekszenek, nem egybe befojt a víz.

A helybéliek szerint a közelmúltban csatornázott környéket egy nagyobb eső után tavaly is elöntötte a víz. A városrészben három-négy utcát víz borít, a mélyebben fekvő telkeken is áll a víz, s néhány lakóépületet teljesen körbeölelt a belvíz.

A mentésben a szegedi tűzoltóság öt kocsija és csaknem harminc ember vesz részt - közölte kedden a Horváth Tibor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Hozzátette: a katasztrófavédelem és a vízmű összesen tíz szivattyúval igyekszik elvezetni a vizet.

Kedden Somogy megye egyes területein újabb károkat okozott az ár - írja a Somogyi Hírlap. Taszár közelében a fő közlekedési utat elárasztotta a víz. A medréből kilépő Orci patak komoly fennakadásokat idézett elő a Kaposvár környéki közlekedésben. Még a kora délutáni órákban is csaknem 150 méter hosszú szakaszt tengelyig érő víz borított; a kamionok csupán egy nyomsávat használhattak, az autókat elkerülő útra terelték - tette hozzá a lap.

Somogybabodon több mint tízmillió forintos kár keletkezett az utakban, hidakban és árkokban. Az ár negyven házat öntött el, a település nyugati részén hat méter széles és másfél méter mély folyam zúdult a falura. Tabon kiöntött a vasút melletti KisKoppány-patak.

Kaposváron csak délután állt meg a Kapos vízszintjének emelkedése. A katasztrófavédők mellett az ország minden tájáról érkezett önkéntesek segédkeztek a kárelhárításban - írta a Somogyi Hírlap.

A kedden Kaposvárra látogató Lamperth Mónika belügyminiszter azt mondta, hogy a belügyi tárca tízmillió forintos gyorssegélyt utal át szerdán a kaposvári önkormányzat számlájára a Belügyminisztérium forrásaiból az esőzések miatt bajba jutott, szociálisan rászoruló emberek megsegítésére.

A Vas megyei Perenye községben is riasztották a szombathelyi tűzoltókat kedden, mivel a patak megáradása miatt az úton vízátfolyás keletkezett. A kiérkező egységek azt tapasztalták, hogy a település közepén lévő patak kiöntött a medréből, és a partján lévő házakat veszélyezteti.

A helyszínre érkező további tűzoltó egységek hat helyszínen megkezdték az elöntött pincék víztelenítését. A déli órákra a patak vízszintje jelentősen csökkent, a víz visszahúzódott a mederbe.    

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Panoráma Tech

A globális felmelegedés és a trópusi viharok

Az elmúlt 30 év alatt a trópusi viharok pusztító képessége kétszeresére nőtt, miközben a tengervíz átlaghőmérséklete csak alig fél fokkal emelkedett, és a két dolog között van összefüggés – állítja Kerry A. Emanuel, az amerikai MIT egyetem atmoszféra-kutatója, aki elméletét a Nature című brit tudományos folyóiratban ismertette.

MTI Itthon

Harmincmilliós viharkár Zalában

Az első becslések szerint is harminc millió forintot meghaladó kárt okozott a kedd este Zala megye több települése fölött átvonult vihar.

MTI Itthon

Özönvíz: állami támogatás a csatornák tisztítására

A kormány a Belügyminisztérium keretéből 150 millió forintos összeget különít el, amelyet az önkormányzatok a vízelvezető rendszerek tisztításával kapcsolatos közhasznú munkákhoz használhatnak fel - jelentette be Batiz András kormányszóvívő.

Óriási segítséget kapnak az útlevelüket elvesztő EU-s turisták

Óriási segítséget kapnak az útlevelüket elvesztő EU-s turisták

Fischer Ádám a demokráciáért zenél

Fischer Ádám a demokráciáért zenél

Császár Előd visszatér

Császár Előd visszatér

Nagylakon akadt fent ez a 15 milliós Alfa Romeo sportterepjáró

Nagylakon akadt fent ez a 15 milliós Alfa Romeo sportterepjáró

Metamfetaminnal nevelt vérmókust egy amerikai férfi

Metamfetaminnal nevelt vérmókust egy amerikai férfi

Halasztják a döntést az albán és észak-macedón EU-csatlakozási tárgyalásokról

Halasztják a döntést az albán és észak-macedón EU-csatlakozási tárgyalásokról