szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Csongrád megyei Tápén továbbra is mintegy százharminc lakóházat veszélyeztet a belvíz, a Dunántúlon viszont szerdára javult az esőzések utáni belvízhelyzet. Kaposvárnak tegnap tízmillió forintos gyorssegélyt ígért a belügyminiszter.

További esők várhatók
Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő 36 órában többnyire erősen felhős lesz az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek.

Többfelé várható eső, záporeső, főként keleten zivatar is kialakul. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik.

A hőmérsékleti maximum többnyire 19, 24 fok között várható, késő este 14, 19 fok valószínű.
Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője szerint az elmúlt huszonnégy órában ötszázötven alkalommal vetették be a tűzoltókat az esőzések okozta károk enyhítésére. Az elsődleges feladat továbbra is a szivattyúzás és a fertőtlenítés.

A Hajdú-Bihar megyei Nádudvaron és Létavértesen ugyancsak több lakóházat fenyeget a víz. Ami a fővárost illeti, Budapesten a XIV., a XVI., és X. kerületben a legsúlyosabb a helyzet, ahol pincékbe és alaksori lakásokba tört be a víz. Dobson Tibor elmondta, hogy személyi sérülés sehol nem történt. Közölte, hogy a károk felmérése várhatóan szerdán kezdődik.

Több mint száz házat veszélyeztet a kedd délutáni felhőszakadás okozta belvíz a Szegedhez tartozó Tápén, ahol kedden másfél óra alatt 50-80 milliméter eső esett. A legrosszabb a helyzet azoknál a házaknál, amelyek az útnál alacsonyabban fekszenek, nem egybe befojt a víz.

A helybéliek szerint a közelmúltban csatornázott környéket egy nagyobb eső után tavaly is elöntötte a víz. A városrészben három-négy utcát víz borít, a mélyebben fekvő telkeken is áll a víz, s néhány lakóépületet teljesen körbeölelt a belvíz.

A mentésben a szegedi tűzoltóság öt kocsija és csaknem harminc ember vesz részt - közölte kedden a Horváth Tibor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Hozzátette: a katasztrófavédelem és a vízmű összesen tíz szivattyúval igyekszik elvezetni a vizet.

Kedden Somogy megye egyes területein újabb károkat okozott az ár - írja a Somogyi Hírlap. Taszár közelében a fő közlekedési utat elárasztotta a víz. A medréből kilépő Orci patak komoly fennakadásokat idézett elő a Kaposvár környéki közlekedésben. Még a kora délutáni órákban is csaknem 150 méter hosszú szakaszt tengelyig érő víz borított; a kamionok csupán egy nyomsávat használhattak, az autókat elkerülő útra terelték - tette hozzá a lap.

Somogybabodon több mint tízmillió forintos kár keletkezett az utakban, hidakban és árkokban. Az ár negyven házat öntött el, a település nyugati részén hat méter széles és másfél méter mély folyam zúdult a falura. Tabon kiöntött a vasút melletti KisKoppány-patak.

Kaposváron csak délután állt meg a Kapos vízszintjének emelkedése. A katasztrófavédők mellett az ország minden tájáról érkezett önkéntesek segédkeztek a kárelhárításban - írta a Somogyi Hírlap.

A kedden Kaposvárra látogató Lamperth Mónika belügyminiszter azt mondta, hogy a belügyi tárca tízmillió forintos gyorssegélyt utal át szerdán a kaposvári önkormányzat számlájára a Belügyminisztérium forrásaiból az esőzések miatt bajba jutott, szociálisan rászoruló emberek megsegítésére.

A Vas megyei Perenye községben is riasztották a szombathelyi tűzoltókat kedden, mivel a patak megáradása miatt az úton vízátfolyás keletkezett. A kiérkező egységek azt tapasztalták, hogy a település közepén lévő patak kiöntött a medréből, és a partján lévő házakat veszélyezteti.

A helyszínre érkező további tűzoltó egységek hat helyszínen megkezdték az elöntött pincék víztelenítését. A déli órákra a patak vízszintje jelentősen csökkent, a víz visszahúzódott a mederbe.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

A globális felmelegedés és a trópusi viharok

Az elmúlt 30 év alatt a trópusi viharok pusztító képessége kétszeresére nőtt, miközben a tengervíz átlaghőmérséklete csak alig fél fokkal emelkedett, és a két dolog között van összefüggés – állítja Kerry A. Emanuel, az amerikai MIT egyetem atmoszféra-kutatója, aki elméletét a Nature című brit tudományos folyóiratban ismertette.

MTI Itthon

Harmincmilliós viharkár Zalában

Az első becslések szerint is harminc millió forintot meghaladó kárt okozott a kedd este Zala megye több települése fölött átvonult vihar.

MTI Itthon

Özönvíz: állami támogatás a csatornák tisztítására

A kormány a Belügyminisztérium keretéből 150 millió forintos összeget különít el, amelyet az önkormányzatok a vízelvezető rendszerek tisztításával kapcsolatos közhasznú munkákhoz használhatnak fel - jelentette be Batiz András kormányszóvívő.

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet