szerző:
MTI

Borsod megyében hétfő reggel száztizenegy buszjárat nem indult el a hideg miatt. Négy településre nem lehet bejutni, a hideg és a viharos szél több helyen okozott fennakadást.

A buszok nagy részénél "lefagyott" az üzemanyagrendszer, vagy az akkumulátorral volt probléma, de Kesznyéten, Köröm, Girincs és Mezőcsát térségében a hóátfúvások miatt maradtak ki a járatok.

Hidegháború Európában
Elérte a hideghullám Törökország keleti részét, ahol a hőmérő higanyszála mínusz 31 Celsius-fokra esett. Romániában az elmúlt hét végén mínusz 28 fokra süllyedt a hőmérséklet. Ukrajnában több mint 20 ember fagyott meg a hét végén. Egyes lengyel régiókban mínusz 32 fokot, Szlovákiában pedig mínusz 28,4 fokot mértek. Részletek!
Mezőcsáton három busz a csúszós út miatt árokba csúszott, személyi sérülés nem történt, a tűzoltók segítettek a mentésben - közölte.

"A száztizenegy kimaradt buszjáratban még nincs benne a sátoralajújhelyi vonal, ott ugyanis még az összeszámlálás jelenleg is tart" - tette hozzá. A diszpécser beszámolt arról, hogy egyedül Ózd és Kazincbarcika térségében közlekednek a távolsági járatok, némi késéssel azonban "itt is számolni kell".

Az észak-keleti országrészben a viharos erejű szél szinte lehetetlenné teszi az utak megtisztítását; Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkritikusabb a helyzet - közölte hétfőn az Útinform.

Borsodban 18 alsóbbrendű útszakasz járhatatlan és 24 úton csak folyamatos ekézéssel tudják fenntartani a forgalmat. Ezen utak között van a 37-es Felsőzsolcs és Szerencs közötti szakasza is, melyen egyre nehezebben tudják fenntartani a forgalmat. Kérik a kamionosokat és a teherjárművek vezetőit, hogy kerüljék el ezt az útvonalat, mert egy-egy elakadt kocsi a takarítást is lehetetlenné teszi.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy út és négy elzárt település van, Kistiszahát, Ferenctanya, Jánosbokor és Tiszanagyfalu. Ezen kívül még hét útszakasz nagyon nehezen járható, melyen Kisvárda, Dombrád, Tiszadob, és Tiszaeszlár csak nagy nehézségek árán érhető el.

Járhatatlan utak (Oldaltörés)

Heves megyében egy fokkal jobb a helyzet, miután csak négy mellékút vált nehezen járhatóvá Füzesabony és Heves térségében, de a 31-es és a 33-as főúton is félpályás útakadályok alakultak ki. Az M3-as autópálya 120-as km-étől kezdődően, majd Füzesabony és Polgár között 10 cm-es átfúvások teszik veszélyessé a haladást - közölte az Útinform.

Tucatnyinál is több út egy-egy hosszabb-rövidebb szakasza járhatatlanná vált a hófúvások miatt hétfő reggelre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, négy települést pedig elzárt a hó - tájékoztatott az Állami Közútkezelő Kht. megyei ügyeletese. Négy településen szünetel az áramszolgáltatás - jelezte a katasztrófavédelem.

Foczkó Tamás elmondta, főleg Abaújban, a Hernád-völgyében, a dél-borsodi és a zempléni térségben rosszak az útviszonyok. Egyik irányból sem lehet közúton bemenni Sóstófalvára, Tiszalúcra, Hernádpetrire Tiszakeszire és Zalkodra - közölte Foczkó Tamás.

Nem lehet közlekedni a Tiszalúc - Taktaharkány, a Hernádnémeti -Tiszalúc, a Hernádszentandrás - Pere, az Abaújkér - Aranyospuszta, a Vilmány - Fony közötti úton.

Ugyancsak járhatatlan a Megyaszó - Legyesbénye, a Kisrozvágy - Semjén, a Lácacséke - Dámóc, a Nagyhomok - Cigánd közötti út, valamint a sóstófalvi, és a zalkodi bekötő út.

Szintén hófúvások miatt zárták le a forgalom elöl a Forró - Fancsal, a Mezőnagymihály - Mezőkeresztes, a Mezőcsát - Ároktó, a Köröm - Tiszalúc és a Hejőpapi - Hejőbába közötti utat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen kívül több mint húsz út, köztük a 37-es számú Miskolc-Sátoraljaújhely közötti főközlekedési út igen nehezen járható.

Országos helyzet (Oldaltörés)

Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelem szóvivője elmondta, Alsóberecki, Bodroghalom, Vajdácska és Karos falvakban szünetel az áramszolgáltatás, ugyanis a szél leszaggatta a vezetékeket, a szolgáltató szakemberei dolgoznak a hibák elhárításán.

A tűzoltók az átlagos kétszeresének megfelelő számban vonultak, elsősorban árokba csúszott járműveket mentenek, kidőlt fákat takarítanak el az utakról, illetve apróbb épületkárok, kéményledőlések elhárításán dolgoznak.

Az utak megtisztításán számos munkagép dolgozik, a megyei védelmi bizottság a gazdasági életből is berendelt munkagépeket. Ezek költségeit a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően a vis maior keretből a bizottság megtéríti. Az ellátással egyik településen sincs gond.

Dobson Tibor az országos helyzetről is képet adott. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárda térségében négy bekötő út nem, további tíz csak nehezen járható.

Mezőkövesd térségéből és Nógrád megyéből jelentettek erős szelet, amely hordja a havat, illetve Győr-Sopron-Moson megyében is felerősödött a szél, itt is romlanak a közlekedés körülményei.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Mínusz harminc fok Moszkvában

Mínusz harminc fokot mértek Moszkvában szerdára virradó éjszaka, de a város környékén néhol mínusz harmincötöt is. A fővárosban egy, Volgográdban tíz ember fagyott meg.

MTI Itthon

Jön az orosz tél, mínusz 20 fok alá süllyed a hőmérséklet

Az elkövetkező huszonnégy órában eleinte felhőátvonulások lesznek néhol hózáporral, majd éjszakára mindenütt csökken a felhőzet - jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat. Jövő héten kemény hideg lesz az Oroszországban csikorgó fagyokat okozó sarkvidéki levegő hatására - mondta Nadrai Attila meteorológus.

MTI Itthon

Rendkívül hideg lesz a január és a február

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése szerint a téli hónapokban az átlagosnál hidegebbre és több csapadékra lehet számítani; a tűzoltóságok felkészültek a téli fokozott igénybevételre, az úton rekedtek és az elakadt technika mentésére - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

1 milliárd eurót fizet a Google, mert nem akart adót fizetni Franciaországban

1 milliárd eurót fizet a Google, mert nem akart adót fizetni Franciaországban

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Egy bohócot vitt magával a kirúgására egy férfi

Egy bohócot vitt magával a kirúgására egy férfi

A felére csökkent a szaúdi olajtermelés a dróntámadások miatt

A felére csökkent a szaúdi olajtermelés a dróntámadások miatt