szerző:
MTI

Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Heti Válasz című hetilap csütörtökön megjelenő számában a vele készült interjúban azt mondta, vállalja a felelősséget azért a két és fél évért, amíg miniszterelnök volt - a jóért és a rosszért egyaránt.

"Aligha akad olyan bátor politikus, aki azt meri mondani, fölösleges volt több pénzt adni az ápolónőknek vagy a tanítóknak, vagy kívánatosabb lenne, ha valamely nagy áruház pénztárgépeit püfölnék - pályaelhagyókként" - fogalmazott a volt kormányfő. Elismerte: a szociális csomag gyöngéje volt, hogy nem léptek igazán előre a szegénységet újratermelő mechanizmusok kiigazgatása terén. Megítélése szerint 2002 és 2004 között nem állt rosszul az egyensúly, a költségvetési hiány érezhető módon, több mint 3 százalékponttal csökkent. 

A volt kormányfő úgy véli, hogy amennyiben a választások utáni új kormány felismeri a kényszereket, akkor 2011-re be lehet vezetni az eurót. 

Medgyessy Péter sajnálná, ha Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - választási győzelme esetén - végrehajtaná ígéretét a 10 százalékpontos társadalombiztosítási járulékcsökkentésről. Álláspontja szerint ennek beláthatatlan következményei lennének. "Ugyanilyen ötletelésnek tartom az energiaár körüli mizériát - kár, hogy ebbe az én oldalam is beszállt" - mondta Medgyessy Péter. A politikus szerint Magyarországnak farizeus párttörvénye van, amelyről mindenki tudja, hogy betarthatatlan. 

"Ennyi  pénzből egyszerűen nem lehet demokráciát működtetni, kampányokat lebonyolítani, több pénzt kellene adni a pártoknak - ami mellé persze szigorú ellenőrzési rendszer dukálna" - jegyezte meg.

Arra a kérdésre reagálva, hogy liberális közgazdász körökben - Orbán Viktoréval együtt - szitokszónak tartják a nevét, és Békesi László és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter is keményen kritizálja gazdaságpolitikáját, Medgyessy Péter leszögezte: kiváló elméleti szakembernek tartja Békesi Lászlót, aki viszont szerinte nem hajtott végre reformokat, mivel nem tudta ráerőltetni akaratát a Horn-kormányra. Bokros Lajos - mondta Medgyessy Péter - kiváló "inkvizítora" volt a gazdaságnak, de ő sem tudott reformálni. Az 1996-os nyugdíjreform az ő - Medgyessy Péter akkori pénzügyminiszter - nevéhez fűződik - mondta a Heti Válasznak adott nyilatkozatában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Medgyessy Kínába készül

A következő hónapok együttműködési lehetőségeiről tárgyalt hétfőn Medgyessy Péter rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a Magyarországon működő gazdasági szervezetek vezetőivel.

Gazdaság

Új céget gründolt Medgyessy Péter

Új céget hozott létre Medgyessy Péter volt miniszterelnök M. P. Europa Stratégiai Tanácsadó Kft. néven - értesült a Népszabadság. Az októberben alapított társaság jegyzett tõkéje minimális, 3 millió forint, fõ tevékenysége üzletviteli tanácsadás.

MTI Itthon

Tüntettek Medgyessy Péter háza előtt

Mintegy két tucat Baumag károsult tüntetett hétfőn kora este Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter és miniszterelnök budai hegyvidéki háza előtt.

MTI Itthon

Horn és Medgyessy nem vesz részt a Gyurcsány-Orbán találkozón

Horn Gyula és Medgyessy Péter volt kormányfők csütörtökön közölték, semmilyen formában nem kívánnak részt venni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök tervezett találkozóján. Boross Péter feltételekhez köti részvételét.

MTI Itthon

Gyurcsányt bírálta Medgyessy

A megújult baloldalt tartja képesnek választási győzelemre Medgyessy Péter, aki egy szombaton megjelent lapinterjúban személyes csalódottságát hangsúlyozva visszafogottan bírálta utódja tőle elhatárolódó kijelentéseit.

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Roham indult a SZÉP-kártyákért

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben