szerző:
MTI

Munkavállalási engedélyt tavaly is román állampolgárokként kaptak nálunk a legtöbben, mintegy 33 900-an. A Szlovákiából érkező közel 18 ezer "uniós" munkavállalónak csak regisztráltatnia kellett magát.

A Foglalkoztatási Hivatal statisztikai elemzéséből kiderül, hogy a 8300 körüli ugyanakkor az Ukrajnából érkező munkavállalási engedélyt elnyerő munkavállalók száma.
   
Magyarországon 2004. május 1. óta munkavállalási engedély nélkül foglalkoztathatók az Egyesült Királyságból, Írországból és Svédországból érkező munkavállalók, viszonossági alapon. Ezen országok a csatlakozás után azonnal szabad munkavállalást biztosítottak a magyar munkavállalóknak. Ugyanez vonatkozik a Magyarországgal együtt csatlakozó országok közül Málta és Ciprus
polgáraira. A többi új tagállamból érkező munkavállalókat a magyar munkáltató köteles bejelenteni, azaz regisztráltatni, de munkavállalási engedély számukra sem szükséges.
   
Összességében a múlt évben 53 324 munkavállalási engedélyt adtak ki Magyarországon külföldieknek, s ennek döntő részét teszi ki a román és ukrán állampolgároknak kiadott engedélyek száma. Említést érdemel még a Szerbia-Montenegróból legálisan érkező 1571 munkavállaló, a kínai 1216, a német 868, a mongol 744, a japán 516 munkavállaló. A többi országból 500-nál kevesebben kaptak munkavállalási engedélyt tavaly.
   
A munkavállalási engedély nélkül, regisztrációval munkát vállalók száma 18 907 volt, ennek szinte egészét a szlovák állampolgárok jelentették. A lehetőséget még 709 lengyel, 110 cseh állampolgár használta ki, a többi új tagállamból csak néhány munkavállaló érkezett.
   
A 2004-ben kiadott munkavállalási engedélyek száma összességében 64 695, a regisztrációké 14 253 volt.
   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karrier

Munkavállalás az EU-ban - HVG-összeállítás

Kik, milyen munkát és mennyiért vállalnak el külföldön? Milyen papírok kellenek a kinti tevékenységhez, illetve miként lehet boldogulni az illegalitásban? A HVG tudósítói többek közt e kérdésekre keresték a választ abban a három uniós országban, amelyekben alighanem a legtöbb magyar dolgozik. HVG-összeállítás az európai munkaerőpiacról.

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában