Az oktatási jogok miniszteri biztosa továbbra is fenntartja álláspontját miszerint jogszerűtlenül szednek díjat a hallgatóktól az államilag finanszírozott képzésben a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán.

Aáry-Tamás Lajos pénteken kifejtette: a főiskola főigazgatójának válasza korábbi kezdeményezésére nem tartalmazott olyan érveket, amelyek az abban foglaltakat megváltoztatnák.

Az oktatási jogok biztosa közölte: Szabó Péter főigazgató a kezdeményezésére adott válaszában a korábban befizetett térítési díjak visszafizetéséről egyáltalán nem tett említést. Továbbra is fenntartotta álláspontját az intézmény eljárásának jogszerűségéről, levelében utalt arra, hogy a felvételi tájékoztatóban minden évben közzéteszik, hogy a díjfizetés vonatkozik az államilag finanszírozott hallgatókra, így minden felvételiző tisztában volt ezzel.

Aáry-Tamás Lajos felidézve, hogy az államilag finanszírozott hallgatókra beiratkozási díjként, képzési hozzájárulásként, illetve regisztrációs díjként kirótt 46 ezer forint ellentétes a vonatkozó jogszabályokkal, leszögezte: a főigazgató felvételi tájékoztatóval kapcsolatos érvei alaptalanok. Kiemelte: attól, hogy a felsőoktatási intézmény jogszerűtlen gyakorlatát közzéteszi a felvételi tájékoztatóban, még nem mentesül a felelősség alól, éppen ellenkezőleg. A tájékoztatóban rögzített díjfizetési feltételek miatt számos felvételiző eleve letesz arról, hogy a főiskolára jelentkezzen, s meg sem próbálkozik a felvételivel. "Mindez pedig durva beavatkozást jelent a felvételizők közötti esélyegyenlőségbe, méghozzá vagyoni alapon" - szögezte le a biztos.

Aáry-Tamás Lajos kitért arra is, hogy bár a főigazgató továbbra is tagadta, hogy a díjak fizetése a főiskolán kötelező lenne, több ezzel ellentétes dokumentum van a birtokában. Többek között az intézmény pecsétjével ellátott levél, amelyet egy hallgató fellebbezésére küldött az iskola, s abban a befizetési kötelezettség megszüntetésének elutasítását közli. A biztos birtokában van még egy az intézmény által kiállított, a most induló félévre vonatkozó számla és postai csekk másolata, amelyen jól látszik a fizetési határidő.

Aáry-Tamás tudatta, mivel a jogszabályok további intézkedési lehetőséget nem biztosítanak számára, a főiskolának kell a hallgatókat meggyőznie a díjfizetés helyességéről, s azok, akik annak jogszerűségével továbbra sem értenek egyet, bíróságon szerezhetnek érvényt igazuknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Jogtalan tandíj miatti próbaper költségeit is vállalja a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vállalja, hogy biztosítja és finanszírozza egy hallgató jogi képviseletét egy, a jogtalanul szedett hallgatói díjak visszafizetésére indítandó próbaper során - közölte a HÖOK elnöke.

HVG Hetilap

Fizetik a tandíjat

Az év eleje óta bármikor bankot válthatnak az önkormányzatok, ha elégedetlenek a pénzintézet szolgáltatásaival...

Uszoda épül az 52. emeleten, tériszonyosoknak nem ajánlott

Uszoda épül az 52. emeleten, tériszonyosoknak nem ajánlott

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Német reptéri sztrájkok: nyolc budapesti járatot töröltek

Német reptéri sztrájkok: nyolc budapesti járatot töröltek

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Terelve közlekedik a 78-as troli

Terelve közlekedik a 78-as troli

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab