szerző:
MTI

A Kulcsár-lehallgatások jegyzőkönyveinek és az azok alapján tett vallomásoknak a kizárását kérte a bizonyítékok közül Bácskai János, a maffiaellenes központ korábbi vezetője. Hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt ellene indult eljárás elsőfokú tárgyalása zajlott Szegeden.

A vádlott és védője a tárgyalás során már többször felhívta a bíróság figyelmét, hogy álláspontjuk szerint jogszerűtlen a Kulcsár Attila ellen elrendelt lehallgatások jegyzőkönyveinek felhasználása Bácskai ügyében.

A hétfői tárgyalás során a dandártábornok arra kérte bíróságot, hogy ne vegye figyelembe a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tisztjei vallomásainak azon részleteit, melyet a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján tettek. Az NBH tisztjei vallomásaik során ugyanis olyan jegyzeteket használtak, melyekben szó szerint szerepeltek a Kulcsár Attila telefonbeszélgetései során elhangzottak - közölte Bácskai János.

Az iratismertetés során Kiss Károly hadbíró Kulcsár Attila vallomásainak egy ellentmondására hívta fel a figyelmet. A K and H Equities Rt. befektetési tanácsadó üzletágvezetője a Bécsi Tartományi Bíróság előtt tett vallomásában azt állította, egy vacsora során ismerkedett meg Bácskai Jánossal, a találkozó a véletlen műve volt. A maffiaellenes központ korábbi vezetője ellen folyó eljárás során azonban 2005. október 3-án azt mondta: megismerkedésük megszervezett esemény volt. A bíró kérdésére Kulcsár Attila a magyar bíróság előtti vallomását tartotta fent, vagyis azt állította, megismerkedését a dandártábornokkal előre megszervezték.

A vádirat szerint Bácskai János, aki a vádbeli cselekmények idején a maffiaellenes központ főigazgatója volt, Kulcsár Attilával kapcsolatban hivatalos személyként bűnpártolást követett el. A katonai ügyészség - a K and H ügytől függetlenül - gondatlanságból elkövetett államtitoksértéssel is vádolja a dandártábornokot. Bácskai tagadta a terhére rótt cselekmények elkövetését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Brókerügy: Bácskai János tagadja a vádakat

Bácskai János tábornok tagadta a terhére rótt cselekmények elkövetését az ellene indult, a K and H-üggyel összefüggő büntetőügy megismételt tárgyalásán hétfőn Szegeden.

Német cégeket fenyegetett meg Trump

Német cégeket fenyegetett meg Trump

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Megmagyarázta a Gundel ügyvezetője, miért olcsó Orbán menzája

Megmagyarázta a Gundel ügyvezetője, miért olcsó Orbán menzája

Elveszítheti leggólerősebb játékosát a kézilabda-válogatott

Elveszítheti leggólerősebb játékosát a kézilabda-válogatott

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél