szerző:
MTI

Gyurcsány Ferencet választotta a kongresszus a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének - jelentette be Hiller István pártelnök, aki beszédében hansúlyozta, hogy az MSZP energikus, szerethető párttá vált, sikeres volt tehát a megújítása.

Gyurcsány Ferencet, a jelenlegi kormányfőt, aki az egyedüli aspiráns volt a miniszterelnök-jelöltségre, a szavazatot leadott 519 küldött közül 517 támogatta a titkos szavazáson.

Zárt ajtók mögött kezdődött meg az MSZP soron kívüli miniszterelnök-jelölő, a választási programról és az országos listáról döntő kongresszusa szombaton délelőtt, Budapesten. A szocialista párt legfelső döntéshozó testülete, a kongresszus szavazott az országgyűlési választások országos listájáról is. A kongresszus elfogadta a párt országos listáját.

A lista első tíz helyén sorrendben Gyurcsány Ferenc, Hiller István pártelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Horn Gyula volt miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese, Simon Gábor, a választmány elnöke, Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke és Újhelyi István, a párt másik alelnöke szerepel.

Gyurcsány gazdasági programot hirdetett

A modern ipar működtetését, az üzleti szolgáltató központok létesítését és az idegenforgalmat prioritásként kezelő gazdasági programot hirdetett meg a következő évekre Gyurcsány Ferenc, miután miniszterelnök-jelöltté választotta az MSZP legfőbb döntéshozó szerve.

A kormányfő a célok megvalósításához szükséges oktatás- és  közlekedés-fejlesztés részleteiről is beszélt. A szükséges fejlesztések egy tízezer milliárd forintos, nagyrészt uniós forrásokból megvalósuló programot takarnak, amely 300-400 ezer munkahelyet teremthetne, hiszen a kormánynak "gondja lenne rá", hogy hazai kis- és középvállalkozások részvételével valósuljon meg.

Hiller is beszélt...

"Az elmúlt négy évben az MSZP minden lépését az vezette, hogy Magyarországon a verseny és a szolidaritás ne álljon szemben egymással" - mondta beszédében Hiller István pártelnök, aki szerint az eredmény büszkén vállalható.

Igazságosabbá tettük-e a nyugdíjrendszert, a családtámogatási rendszert, az adórendszert, több autópályát építettünk-e, mint eddig összesen? - kérdezte az MSZP elnöke, és a feltett kérdésekre a kongresszusi küldöttek hangos igennel feleltek.

A változásokat nem elkezdeni, hanem folytatni kell, az elért eredmények csak akkor válhatnak tartóssá, ha folytatódik "az a politika, amely a biztonság, az igazságosság, a bátorság alapértékeire épít" - mondta Hiller István, hozzátéve, hogy pártja választási programja az erős köztársaság, a sikeres Magyarország programja.

Az MSZP csökkenteni szeretné az országgyűlési képviselők számát, kiemelt figyelmet fordít a nyugdíjasokra és a mezőgazdaságból élőkre. Nemzetpolitikájuk célja - folytatta -, hogy a térségben Magyarországé legyen a legerősebb gazdaság, ezáltal biztosítva a határon túli magyarság gyarapodását.

Hiller az egészségügy átalakításáról is beszélt. Az ellátás két pillérre épülne, az első minden embernek jár, például a közegészségügyi, járványügyi ellátás, a csecsemő-, gyermek- és anyavédelem, a sürgősségi és a vérellátás. A második pillér a kötelező társadalombiztosítás keretében nyújtott előre meghatározott szolgáltatások köre. Ezt a két pillért egészítené ki az önkéntes egyéni kiegészítő biztosítás.

A pártelnök bejelentette, hogy az MSZP minden képviselőjelöltje összegyűjtötte a szükséges ajánlószelvényeket. Az elmúlt héten a szocialista párt 431 342 ajánlószelvényt gyűjtött össze, 30 százalékkal többet, mint 2002-ben. "Az MSZP ma aktív és energikus párt, átalakult a megjelenése, szerethető párttá vált, sikeres volt a párt megújítása, aminek még nincs vége" - fűzte hozzá.

Horn és Medgyessy a reformok fontosságáról
 
"Az emberek két szót utálnak a reformot és a privatizációt. Az emberek tartanak a reformoktól, ezért a reformok bevezetéséhez bátorság kell" - mondta Horn Gyula volt kormányfő, aki szerint a reformokra szükség van, mert nélkülük a helyzet nem fog változni.

Medgyessy Péter exminiszterelnök szerint a reformokat vállalni kell, és meg kell értetni az emberekkel, hogy azokra nem elsősorban a költségvetés miatt, hanem a jobb, biztonságosabb, egészségesebb élet érdekében van szükség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

MSZP-kampánykongresszus

A párt választási listájáról és miniszterelnök-jelöltjéről a kongresszus hivatott dönteni - ez az alapszabályban rögzített kötelezettség az egyedüli indoka a szocialisták e hét végi rendezvényének. Az esemény már csak azért is puszta formalitás, mert az MSZP-nek nincs más alternatívája, mint felsorakozni Gyurcsány Ferenc mögé.

MTI Itthon

Tony Blair szónokol az MSZP kongresszusán

Tony Blair brit miniszterelnök, a brit Munkáspárt elnöke jövő pénteken részt vesz az MSZP kongresszusát megelőző rendezvényen - mondta Hiller István, a szocialista párt elnöke.

MTI Itthon

DrKW: sikert hozhat Gyurcsány táncos blogja

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint "meglepő" ugyan, de sikerrel járhat Gyurcsány Ferenc táncos videoblogja. Az elemzés szerint blogjával Gyurcsány a fiatal és városi választók körében igyekszik erősíteni népszerűségét.

Girl power kis feketében: a legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban

Girl power kis feketében: a legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban

Lassuló gazdasági növekedésre és emelkedő inflációra számít a GKI

Lassuló gazdasági növekedésre és emelkedő inflációra számít a GKI

Csak egyszer mos fogat naponta? Lehet, hogy van egy szívtelenül rossz hírünk

Csak egyszer mos fogat naponta? Lehet, hogy van egy szívtelenül rossz hírünk

A kormány 79 millióból tervezi megvizsgálni, miért süllyed egy szabadkai székesegyház

A kormány 79 millióból tervezi megvizsgálni, miért süllyed egy szabadkai székesegyház

Adventi mesenaptár – december 12.

Adventi mesenaptár – december 12.

A kormány 66 millió forintot küld egy jeruzsálemi múzeum bővítésére

A kormány 66 millió forintot küld egy jeruzsálemi múzeum bővítésére