szerző:
MTI

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: a párt sohasem hozta nyilvánosságra a kulcsot, "ezen a kapun betörtek, ezt a magyar nyelv úgy hívja, betörés".

Mit mutat meg egy IP-cím?
Egy IP-cím tartozhat internetszolgáltatóhoz és jelölhet végfelhasználót egyszerre - mutatott rá Martos Balázs, az Internetszolgáltatók Tanácsának elnökségi tagja, a politikai pártok hackelés-vádjai kapcsán. Tovább a teljes cikkre.
A betörés 2006. február 3-án tizennégy óra ötvenöt perckor kezdődött, a betörők tizenegy órán át keresgéltek, majd 2912 dokumentumot vittek el "választási kampány idején, egy, a választásokon induló párt választási dokumentumai közül".

Elvittek anyagokat mások mellett Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, Lendvai Ildikónak, az MSZP frakcióvezetőjének, Lamperth Mónika belügyminiszternek, Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek, Veres János pénzügyminiszternek, Szekeres Imrének, az MSZP elnökhelyettesének, Toller Lászlónak, Pécs polgármesterének, Molnár Gyulának, az MSZP budapesti elnökének, Újhelyi István, Burány Sándor, Szanyi Tibor, Nyakó István szocialista politikusoknak a választási dokumentumai közül is.

© MARABU
Hiller István hétfőn azt mondta, pátjának alapos oka van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba, és vittek el onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait.

A fideszfrakció.hu internetes szerkesztőség hétfő esti közleményében azt írta: nyilvános internetes fórumokon napokon keresztül szerepelt az az információ, hogy a brain.relativ.hu honlapon megtalálhatók az MSZP nyilvánosságnak szánt kampányanyagai.

A szocialista pártelnök Révész Máriusznak, a Fidesz szóvivőjének hétfői kijelentésére, miszerint "az elmúlt hónapokban számos alkalommal előfordult, hogy az MSZP számítógépeiről kampányanyagokat töltöttek le a Fidesz szerveréről", azt mondta: a Fidesz hétfőn hat órán át hallgatott, hat óra után nagy nehezen egy összetákolt hírrel álltak ki". "Ez nemcsak kommunikációs zűrzavar, (hanem) politikai zűrzavar, ami a Fideszben uralkodik" - véli Hiler.

Hétfőn a budapesti székhelyű Relatív Kft. reklámügynökség, az MSZP bedolgozójának ügyvezetője feljelentést tett az ügyben a II. kerületi kapitányságon. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást.

Magyarországi számítógép-feltörések

1997. március 19. - Több magyar levelezőlistán megjelent a MatávNet 1200 előfizetőjének azonosítója és jelszava. Az adatokat a cég szerverének üzemzavarát kihasználva szerezték meg.

1997. november 12. - A magyarországi DataNetnél az ügyfelek által elhelyezett szerverekre törtek be holland hackerek, akik - figyelve a hálózati forgalmat - több jelszóhoz is hozzájutottak.

1999. július 15. - A budapesti Gábor Dénes Műszaki Főiskola szerverét ért támadás során egy ismeretlen betolakodó humoros megjegyzésekkel firkálta tele az intézmény weboldalát.

1999. július 20. - A Rebels Hacker Crew nevű csoport a Microsoft Magyarország viszonteladóknak fenntartott oldalát törte fel, és a céget pocskondiázó megjegyzéseket tett fel a szájtra. Egyidejűleg a Pronet internetszolgáltató webhelyét is átalakították, oda is feltették saját irományukat.

2000. január 8. - Feltörték az Elender Rt. egyik kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó szerverét, és kicserélték a cég nyitóoldalát, amelyen feltüntették több mint 1900 ügyfél felhasználói nevét és jelszavát.

2000. január 10. - Feltörték az érdi önkormányzat szerverét, s a város honlapjára kitették azoknak az adatait, akik az önkormányzatnál fizettek elő az internetre.

2000. május 18.- Egy magát Diabolónak nevező hacker behatolt a Külügyminisztérium hivatalos honlapjára, és megváltoztatta annak kezdőlapját.

2001. június 1. - Feltörték a Magyar Igazság és Élet Pártja internetes honlapját, amelyen a Fiatal Anarchisták Szövetsége antifasiszta és anarchista szövegeket és illusztrációkat helyezett el.

2001. október 1. - A Nemzetbiztonsági Hivatal internetes oldalán "Pistikéék" aláírással egy csoport saját üzenetet helyezett el, amelyben a WTC-elleni támadás kapcsán az Amerikai Egyesült Államokat és a magyar kormányt bírálta.

2002. február 15. - Feltörték a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) internetes honlapját, s idegen tartalmat helyeztek el rajta.

2003. július 4. - Illetéktelen behatolás történt a Belügyminisztérium (BM) internetes honlapjára.

2004. november 12. - Az OTP Bank portálját leklónozták s az információkat egy osztrák szerverhez juttatták el. Az ügyfelek e-mail üzenetet kaptak, amelyben felszólították őket, hogy a megadott portál címre jelentkezzenek be, s közöljék adataikat. Információk szerint kár sem az ügyfeleket, sem a bankot nem érte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Fidesz-szerverről törtek be az MSZP-számítógépébe?

Hiller István szerint "alapos ok" van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait. Az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tartott az esetről.

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Szél szerint karbantartásra hivatkozva zárták le előlük az MTVA folyosóit

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!