szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogtak két férfit, akik el akarták rabolni az APEH egyik vezető beosztású munkatársának családtagját, hogy így érjék el mintegy 150 millió forintos adó-visszaigénylésük kifizetését - jelentette be Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának vezetője.

Csizner Zoltán alezredes ismertetése szerint terrorcselekmény előkészülete, bűntett megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az egyik gyanúsítottat, egy 27 éves férfit, Budapesten fogták el szombat délelőtt, 38 éves társát szintén aznap délután kapták el.

A nyomozás adatai szerint az emberrablás legkésőbb ezen a héten megtörtént volna. Az APEH-dolgozó nem tudott arról, hogy mi készül ellene, a fenyegetés még nem történt meg, "az akkor indult volna, ha elrabolják a gyermekét" - mondta az alezredes.

Csizner Zoltán a sértett védelmére hivatkozva nem kívánta megmondani, melyik megyében történt az eset, mint ahogy azt sem, milyen beosztású APEH-dolgozóról van szó. Csak annyit mondott, hogy "olyan szintű vezető volt, akinek az aláírása sok mindent eredményezhetett volna". Az MTI az adóhatóságtól viszont úgy tudja: a sértett a Baranya megyei APEH osztályvezetője volt.

A 27 éves gyanúsítottnál a nyomozók lefoglalták a bűncselekmény végrehajtására felkért személynek szánt készpénzt, illetve a sértett életkörülményeiről készült dokumentumokat. Mint mondta, a két férfi egy céggel komoly előkészítő ellenőrzést végeztetett, s így előzetes információkat szereztek be a család életéről.

Az alezredes azt is elmondta, hogy a két férfi több millió forintot szánt tervére, és azt is közölte, hogy ÁFA-csalásokról ismert személyi körről van szó, akik korábbi ügyeikben már 300 millió forint visszaigénylésével kísérleteztek. Ennek a tervüknek a végrehajtását az APEH ellenőrzése akadályozta meg.

A bíróság még hétfőn elrendelte a két férfi előzetes letartóztatását. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak arra az esetre is felkészültek, ha a fenyegetésüket nem veszik komolyan. Ha így lett volna, akár a családtag megcsonkításától vagy megölésétől sem riadtak volna vissza.

Mivel nem magánszemélyt próbáltak megfenyegetni, hanem egy állami szervet: ennek az emberrablásnak az előkészítése már terrorcselekménynek minősül - hangsúlyozta az alezredes, hozzátéve, hogy a szóban forgó ÁFA-csalások minősítése külön büntetőeljárás tárgya, így az az ügy ettől az emberrablási kísérlettől teljesen elkülönül.

A törvény lehetőséget ad a rendőrségnek, hogy fedett nyomozót alkalmazzanak. Most is ez történt, s az így szerzett információk bizonyítékként épülnek be az eljárásba. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: "megbíztak valakit, akikkel mi kapcsolatban álltunk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beindult a pilótekeringő, újra lesz Schumacher a Forma–1-ben

Beindult a pilótekeringő, újra lesz Schumacher a Forma–1-ben

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók