szerző:
MTI/hvg.hu

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) "belefért" a kampánycélokra felhasználható 386 millió forintos pénzügyi keretbe - erről Szekeres Imre, a párt elnök-helyettese beszélt kedden reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Hasonló tartalmú nyilatkozatot adott a műsornak Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is.

HVG-kormányprogram
A május 4-én csütörtökön utcára kerülő HVG alternatív "kormányprogrammal" rukkol elő, egyúttal a hvg.hu-val összefogva a hetilap illetve a honlap olvasóit-látogatóit közös gondolkodásra invitálja.
Kattintson a részletekért!
Írja meg javaslatait a hvg.hu fórumán!

„Igen, belefértünk és a törvényeknek megfelelően elszámolunk, hiszen azok a találgatások, amelyek a listaárakról szólnak nem a szerződéses árak" – válaszolta a szocialista elnök-helyettes arra a kérdésre, hogy az MSZP nem költött-e többet a kampányra törvényesen felhasználható 386 millió forintos keretnél.

A párt- és kampányfinanszírozásról szólva úgy vélte: döntést kell hozni, hogy az állami költségvetésből finanszírozzák-e majd a pártokat és azok kampányát, vagy utat engednek az adományoknak is. Az utóbbi esetében szavatolni kell, hogy a pénz nyomon követhető legyen – monda Szekeres.

Mint ismeretes szakértői becslések szerint az MSZP és a Fidesz is körülbelül négymilliárd forintot költött a kampányára, a választási eljárásról szóló törvényben előírt 386 millió forint helyett. De a törvényes keretek túllépéséről szóló adatokat a pártok minden eddigi választásnál cáfolták nagyjából azokkal az érvekkel, amelyekkel most Szekeres Imre is előállt. Az MSZP elnökhelyettese elmondta például, hogy a közszolgálati televíziótól a kampány idejére 90 százalékos kedvezményt kaptak a pártok.

„Az SZDSZ a törvényeknek megfelelő elszámolását le fogja adni, az Állami Számvevőszék pedig azt rendben fogja találni" – hangoztatta Kuncze Gábor ugyan ebben a műsorban. A pártelnök szerint most az egyik legfontosabb feladat egy nagyon szigorú pártfinanszírozási törvény megalkotása, együtt a kampányfinanszírozási törvénnyel.

Ez utóbbinak éppen az lehet a lényege, hogy listaáron számolva az Állami Számvevőszék beárazhatja a pártok kampányát, s nem kellene feltétlenül meghagyni a 386 milliós keretet sem. „A politikának azért kell ezt megcsinálnia, hogy a feje fölül elhárítsa a korrupciónak még a gyanúját is” – mondta Kuncze.

Kuncze Gábor szerint Orbán Viktor folytatja, amit a kampányban csinált. Azaz ragaszkodik a teljesíthetetlen javaslataihoz, ahelyett, hogy elfogadná az ajánlatot, hogy alapkérdésekben a pártok működjenek együtt, mert az ország csak így lesz képes előre lépni.

Az SZDSZ elnöke úgy látja, hogy nem a demokrácia elárulása, ha egy adott helyzetben az ellenzék egyetért a kormánypártokkal. Példaként említette, hogy 2004-ben Németországban a kancellár szociális kiadásokat jelentősen lefaragó javaslatait az ellenzék elfogadta.

Mint mondta, szakértői szinten egyetértés van például az önkormányzati rendszer átalakításában, s ha ez politikai szinten is létrejönne, akkor ezen a területen lényeges változtatásokat lehetne végrehajtani, ilyen körülmények között azonban ennek nincs esélye. Szerinte ezért a kormányzat, ha nincs együttműködési készség az ellenzék részéről, kénytelen lesz puhább változtatásokat végrehajtani a kétharmados törvények elhagyásával.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Választás 2006

Ismétlés Kecskeméten, elutasítás több helyen

A területi választási bizottság hétfőn tárgyalta, de nem fogadta el Horváth Zsoltnak, a Fidesz képviselőjelöltjének fellebbezését, melyet az első fokon hozott döntés ellen nyújtott be, mely szerint Bács-Kiskun megye 2. választókerületében meg kell ismételni az országgyűlési választás második fordulóját.

MTI Itthon

Különbségek az MSZP és az SZDSZ egészségügyi programja között

A koalíciós egyeztetések egyik fontos pontja az egészségügy, e társadalmi kérdést mindkét párt központi elemként kezelte a kampányban, de számos ponton eltérő megoldási javaslatokat fogalmaztak meg. Kérdés, hogy a készülő kormányprogramba mely javaslatok kerülnek majd be.

MTI Választás 2006

A területi választási bizottság elutasította Szijjártó fellebbezését

Elutasította Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivőjének fellebbezését, a szavazatok újraszámlálásával kapcsolatos kezdeményezését vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási bizottság, egyúttal helybenhagyta a 3. számú győri országgyűlési egyéni választókerület választási eredményét megállapító döntést - mondta Schmuck Tamás, a területi választási bizottság elnöke.

MTI/hvg.hu Választás 2006

Orbán: vereséget szenvedtünk, de nem győztek le

Vereséget szenvedtünk, de nem győztek le bennünket, a sok pénz győzte le az igazságot - mondta Orbán Viktor a Fidesz nagygyűlésén a budai Várban hétfő délután, egyben bejelentve azt is, hogy küszöbön áll a frakciószövetség megalakítása a KDNP-vel.

MTI Választás 2006

A Fidesz négy újraszámlálást, s egy újraszavazást akar

A választás második fordulójának megismétlését kezdeményezi a Fidesz Hajdú-Bihar 6. számú választókerületében- A párt ugyanakkor az eredetileg jelzett öt helyett négy választókerületben kérte a szavazatok újraszámolását vasárnap 16 óráig, ezek közül saját, Győr-Moson megyei 3. számú körzetében a fellebbezést vasárnap délután el is utasították.

MTI Választás 2006

Választások: összesen 21 jogorvoslati kérelem

Nyolc megyében és a fővárosban összesen 21 jogorvoslati kérelem érkezett az országgyűlési választások második fordulójának nem hivatalos végeredménye ellen a törvényes határidő lejártáig, vasárnap délután 16.00 óráig. A beadványokról a területi választási bizottságok döntenek.

MTI Itthon

Szakadó esőben beszélt Gyurcsány és Hiller

Igazságos kormányzást ígért Gyurcsány Ferenc a szocialisták majálisán a Városligetben, s egyben jelezte, mély, átfogó változások kellenek. Hiller párternök pedig a párt további átalakítását ígérte. Szakadó eső, többszáz résztvevő.

Sportolók, akik tévesen nőnek hitték magukat, de volt, aki csalt - Szextörténetek a múlt századból

Sportolók, akik tévesen nőnek hitték magukat, de volt, aki csalt - Szextörténetek a múlt századból

Merkel kormányátalakításra készül

Merkel kormányátalakításra készül

Idős, lengyel papok és nyaraló, bevándorlásellenes államférfiak a liberális maffia célkeresztjében!

Idős, lengyel papok és nyaraló, bevándorlásellenes államférfiak a liberális maffia célkeresztjében!

Szuperfrakciója lehet az EP-ben a radikális jobboldali pártoknak

Szuperfrakciója lehet az EP-ben a radikális jobboldali pártoknak

Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Sem a genetika, sem a hormonvizsgálat nem képes eldönteni, mennyire lehet férfi egy nő

Sem a genetika, sem a hormonvizsgálat nem képes eldönteni, mennyire lehet férfi egy nő