szerző:
MTI

Az 1956-os forradalom és a demokrácia értékeinek méltatása mellett a határon túli magyarság helyzetét vetették fel a parlamenti pártok elnökei, amikor találkoztak George Bush amerikai elnökkel csütörtökön a Parlament épületében.

A néhány perces találkozón az amerikai elnök világossá tette, az 1956-os forradalom a döntő oka, hogy ellátogatott Magyarországra, és, hogy fejet hajtani és tisztelegni jött a magyarok szabadságvágya előtt - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Ő maga a találkozón úgy fogalmazott, hogy 1956. október 23-a a magyar függetlenség napja, az a történelmi esemény, amikor az egész világ felfigyelt a magyarok szabadságvágyára, és azóta is elismerés övezi hazánkat, ha a világban felidézik ezt az eseményt.

Ennek a megerősítését látjuk az amerikai elnök látogatásában - mondta Orbán Viktor. George Bush valóban ismerősként üdvözölte a pártelnökök között, hiszen már többedszerre találkoznak. Ebben szerepet játszik az is, hogy az Európai Néppárt alelnökként ő felel az amerikai Republikánus Párttal való kapcsolattartásért.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke elmondta, hogy az amerikai elnök a demokrácia fontosságát hangsúlyozta és ezzel kapcsolatban kiemelte 1956 szerepét, valamint a rendszerváltás utáni Magyarországot dicsérte mondván, tudja, ez sok nehézséggel járt mivel egy induló demokráciában mennyi problémával kell szembenézni.  "Mégis úgy ítélte meg, hogy összességében Magyarország demokratikus ország, és jó irányba fejlődik" - fűzte hozzá Kuncze, aki Bush-sal másodszor találkozott hivatalos látogatás keretében.

Hiller István, az MSZP elnöke George Bush-sal 1956-ról beszélt és arról, hogy nemcsak a múlt felidézése és a megemlékezés fontos, hanem az is, hogy a forradalom és szabadságharc eseményeiről a fiatalok is tudjanak mind Magyarországon, mind az Egyesült Államokban. Az MSZP elnöke hozzátette, hogy a magyar külpolitika helyzetéről is szót váltott az amerikai elnökkel. Úgy fogalmazott, a magyar külpolitika megbízható, a két országot összekötő a szövetségesi kötelék kiemelkedő jelentőségű.

Hiller fontosnak nevezte, hogy az amerikai elnök nemcsak a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel, hanem a magyar Parlamentet megtestesítő öt parlamenti párt elnökével is külön találkozni kívánt. Megemlítette, hogy az amerikai elnökkel történő találkozó előtt Condoleezza Rice külügyminiszterrel is találkoztak a pártelnökök. Egy nagyon fontos politikai esemény egy nagyon jól eltalált protokolláris megoldással ötvöződött azzal, hogy az öt parlamenti párt nem egymás után, hanem együttesen találkozott az amerikai elnökkel - hangsúlyozta Hiller István.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke köszönetét fejezte ki az amerikai elnöknek, hogy a XX. században gazdasági és történelmi bajok elől menekülő magyarokat fogadott be az Egyesült Államok. Ott olyan lehetőséghez juttatták őket, amellyel a tudomány és a kultúra területén a világ élvonalába kerültek. Ennek kapcsán utalt a magyar származású Nobel-díjasokra és kutatókra, akik komoly hírnevet szereztek.

Elmondta, hogy a pártelnökök bemutatkozása után alkalma nyílt Condoleezza Rice külügyminiszterrel négyszemközt beszélgetést folytatni, akinek kifejtette, hogy a szabadság és önrendelkezés egyetemes értékeiért küzdöttek az ,56-os forradalom hősei, ahogyan Amerika is ezt teszi a terrorizmus elleni harcban, s a szabadság és önrendelkezés a célja számos nemzeti kisebbségnek, így a Kárpát-medencében élőknek is.

A pártelnök e közös értékek alapján kérte az amerikai külügyminisztert, legyen érzékeny a más országokban élő kisebbségek önrendelkezési törekvései iránt. Kifejtette, hogy Condoleezza Rice nagy egyetértéssel fogadta ezen gondolatait, és megemlékezett az Amerikában nevet szerzett magyarokról. Dávid Ibolya azt kérte az amerikai külügyminisztertől, hogy tegyék lehetővé a vízumszerzési feltételek könnyítését.

A határon túli magyarok helyzetét vetette fel Bush amerikai elnöknek Semjén Zsolt. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke elmondta, hogy a kérdést szóba hozta Condoleezza Rice külügyminiszternek is, aki "megértéséről és támogatásáról biztosította" őt. Az amerikai külügyminiszter megemlítette, hogy az USA-ban is számos nemzetiség él egymás mellett, ezért az Egyesült Államok támogatja a nemzetiségi jogok biztosítását. 

Elmondta azt is, "Bush elnök személy szerint nekem is nagyon határozottan leszögezte, hogy az európai elkötelezettség és az atlanti elkötelezettség nem állítható szembe".  Semjén Zsolt az amerikai elnöknek említést tett arról is, nagyra értékeli George Bush azon a törekvését, hogy a hazájában világossá tegye: a házasság egy nő és egy férfi között lehetséges.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bush-látogatás: díszebéd a Vadászteremben

Mintegy hatvan amerikai és hatvan magyar meghívott személyiség vett részt a George Bush amerikai elnök tiszteletére a parlament Vadásztermében rendezett csütörtöki díszebéden, amely Sólyom László, George Bush és Gyurcsány Ferenc pohárköszöntőjével kezdődött.

MTI Itthon

Laura Bush és Dobrev Klára a mellrákról

A mellrákról szóló párbeszéd és a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet Laura Bush és Dobrev Klára az amerikai elnök parlamenti látogatásával egy időben tartott beszélgetésen.

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Senki nem gondolta volna, hogy Csomós Mari lesz a "kétméteres seprőgép" a Kakukkfészben

Senki nem gondolta volna, hogy Csomós Mari lesz a "kétméteres seprőgép" a Kakukkfészben

Félóra alatt kivégezte a Lyon a Barcelonát a női BL-döntőben

Félóra alatt kivégezte a Lyon a Barcelonát a női BL-döntőben

Petícióban tiltakoztak ellene, mégis életműdíjat kap Alain Delon

Petícióban tiltakoztak ellene, mégis életműdíjat kap Alain Delon

A rendőrség legfrissebb videóművészeti alkotása a „Brit tudósok és a zebra”

A rendőrség legfrissebb videóművészeti alkotása a „Brit tudósok és a zebra”

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott

A Facebookon jelenti be az osztrák kancellár, mit lép, miután a helyettese megbukott