A közvélemény-kutatási adatok szerint 2006 első negyedévében többen látták úgy, hogy jobban élnek, mint eddig. A Gyurcsány-csomag azonban lelohasztotta az emberek kedvét. Az MSZP ennek ellenére bizakodva várja a következő választásokat, több ciklusra rendezkednének be. A Fidesz szerint nem hihetjük el, hogy az átmeneti rossz után eljön majd a Kánaán.

Dessewffy Tibor szociológus, a DEMOS alapítvány vezetője szerint 2005 végén az újkori demokrácia történetében először élte meg Magyarország azt, hogy többen mondják ki, hogy jobban élünk. „A politikai bizalmi index a megszorításoknak köszönhetően csökkent, mégis kisebb mértékben, mint amire eredetileg számítani lehetett. Ma sokkal többen frusztráltak a magyar társadalomban, mint ahány embernek erre oka lenne. Ez egyfajta önbeteljesítő jóslat, melynek gátat csak a teljes posztkommunista országokra jellemző kultúraváltással lehetne elérni”- állítja a társadalomtudós.

NetHangulat

A NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés a következő: Általában milyennek látja Ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok? Az index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista jövőképet jelentenek.

A hvg.hu és az NRC közös felmérése azonban drasztikus csökkenésről számol be. A NetHagulat index májusi zuhanása júniusban tovább gyorsult: 40-ről 27 pontra esett vissza. Így elmondható, hogy két hónap alatt az eddig mért legmagasabb értékről (47 pont), az eddig mért legalacsonyabb értékre (27 pont) esett vissza az index értéke.

Bizakodó szocialisták

A népszerűséget tehát gyorsabban el lehet veszíteni, mint megszerezni. Ezt pontosan tudja a szocialista párt is, ezért kész menetrenddel készül a forgatókönyv szerint több mint három év múlva esedékes választási időszak előkészítésére.

Állításuk szerint szimbolikus lépésnek szánták, hogy a politikai osztályon kezdik a változásokat. A népszerűtlen megszorító intézkedések – adóteher- és közüzemi díjak emelése - időzítése is hidegfejű tudatosságon alapul - nyilatkozta Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes. Az MSZP szerint 2008-ra már meglesznek azok az eredmények, amelyek érzékelhetővé teszik az emberekkel a recesszió végét. „2007-től rendelkezésre állnak az EU-s pénzek. Évi 1000 milliárdos fejlesztési lehetőségekből utak, iskolák épülhetnek. Józan számítások szerint 2010-re újra biztos pozíciója lesz a kormánypártoknak. Arra készülünk, hogy több cikluson keresztül kormányozzunk” - mondta a hvg.hu-nak Mesterházy.

Pesszimista fideszesek

A szocialisták részéről hallható optimista várakozások Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint hiábavaló hazugságok, melyek csupán a baj elfedésére szolgálnak. Az elhibázott gazdaságpolitika következtében csökkennek majd a reálbérek, nő az infláció. Ennek a hatása érezhető lesz 2008-ban és 2010-ben is, a következő választások idején – nyilatkozata a hvg.hu-nak Szijjártó.

A Fidesz eheti elnökségi ülésén a belpolitikai helyzet áttekintése után a következő vélemény született: bár türelmesek voltak, de a kormánykoalíció nem tudott letenni az asztalra a pénzügyi válság megoldására alkalmas olyan alternatívát, melyet az ellenzék támogatni tudott volna. A párt szerint az MSZP-ben a fogadókészség zéró.

„Az önkormányzati választások tétje az, hogy megbukik-e a Gyurcsány-csomag, ami megsarcolja az embereket. Hamarosan a Fidesz teljes gépezete működésbe lendül. Szeptember 23-án mindenkit várunk a Hősök terére”- verbuvált a szóvivő. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője azonban hárította azt a kérdésünket, miszerint a Fidesz a tömegdemonstrációk háta mögé állna. „Nyilvánvalóan van tétje az előttünk álló hónapoknak, de polgári engedetlenségi mozgalmak gerjesztéséről szó sincs. Jobban örülnénk, ha érdemi viták mellett elérhetnénk, hogy vonják vissza a kártékony ’programjukat’”- kommentálta a felvetést a Fidesz frakcióvezetője.

Sipos A.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres: ősszel nem lesz új adócsomag 2007-re

Az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott adótörvények által 2008-ra a GDP arányos államháztartási hiány 3-3,5 százalékra csökken, így Magyarország szabadon eldöntheti, hogy mikor csatlakozik az euró övezethez - mondta Veres János pénzügyminiszter a hétfő délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Itthon

Herényi: átmeneti fogyókúra a kormánycsomag

Az elmúlt másfél hónap az elszalasztott lehetőségek időszaka volt - mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a választások után megalakult új parlament eddigi tevékenységét értékelő sajtóbeszélgetésen.

MTI Itthon

Sólyom aláírta a megszorító adócsomagot

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát javító különadóról, valamint járadékról szóló törvényeket - közölte az államfő sajtóirodája. A Fidesz jelezte: a parlamentben továbbra is nemmel szavaznak minden olyan kérdésre, ami adóemelést jelent, vagy az emberek terheinek növekedésével jár.

MTI Gazdaság

A megszorító csomag menetrendje

Miután a köztársasági elnök aláírta a pénzügyi megszorításokkal kapcsolatos törvényeket, fontos tudni, hogy mikortól kell alkalmazni a megváltozott szabályokat. Íme, néhány megváltozott szabály életbe lépése!

MTI Itthon

Az ellenzék nem szavazza meg a Gyurcsány-csomagot

A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy vonja vissza az általa összeállított törvénycsomagot, az MDF szerint hat éve kontrollálhatatlan az államháztartás, az SZDSZ üdvözli a Konvergencia Tanács felállítását, míg a KDNP szerint a kormánypártok ugyan megnyerték a választást, de elvesztették a hitelességüket.

42,7 százalékos a részvétel délután 5 óráig

42,7 százalékos a részvétel délután 5 óráig

Agresszíven üvöltöztek a ferencvárosi szavazatszállítók, mikor kérdőre vonták őket

Agresszíven üvöltöztek a ferencvárosi szavazatszállítók, mikor kérdőre vonták őket

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

Merkel a szíriai török beavatkozás azonnali leállítását sürgeti Erdogantól

Merkel a szíriai török beavatkozás azonnali leállítását sürgeti Erdogantól