szerző:
hvg.hu

Ügyvédek is érintettek abban a lakásmaffia ügyben, amelynek 47 ezer oldalas iratanyagát közel három évig tartó nyomozás után vádemelési javaslattal küldte meg a Miskolci Városi Ügyészségnek a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya - közölte Sápi Tibor, a főkapitányság sajtóügyeletese.

A jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárás során megállapították, hogy a gyanúsítottak Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén hirdetési újságokban - az illetékes hatóságok engedélye nélkül - olyan tartalmú hirdetést tettek közzé, amely szerint kezes és jövedelemigazolás nélkül, fedezet biztosítása mellett gyors átfutási idő alatt hitelhez lehet jutni – tájékoztatott a sajtóügyeletes.

A kölcsönt havi 10 százalék ügyleti kamat megfizetése mellett biztosították az átmenetileg pénzzavarban lévő magánszemélyeknek, vagy a likviditási gonddal küzdő vállalkozóknak.

A csoportban 72-en tevékenykedtek, a szervezők a kölcsönadók mellett ügyvédek is – közölte Sápi Tibor. Elmondta azt is, hogy a szervezetben a törvényesség látszatát keltve ügyvédek készítették el a szükséges okiratokat.

A nyomozás során kiderült, hogy az okiratot szerkesztő ügyvédek a kölcsönt felvevő személlyel előre elkészített fiktív okiratot írattak alá a fél tudomása nélkül. A valótlan tartalmú okiratban a kölcsönt felvevő nyilatkozott arról, hogy az ingatlan opciós vételára és a kölcsön közötti különbözetet átvette, s ez alapján hozzájárul az ingatlan tulajdonjogának a kölcsönadó javára történő bejegyzéséhez.

Abban az esetben, ha a kölcsönvevő kamatfizetési kötelezettségének nem tudott eleget tenni, a kölcsönadó a valótlan tartalmú nyilatkozat felhasználásával megszerezte a kölcsönvevő ingatlanát. A két ellenjegyző ügyvéd 673 ilyen jogügylet elkészítésében vett részt. A csoport tevékenysége Észak-Magyarország több megyéjére, de az ország más területére is kiterjedt.

A kölcsönt nyújtó személyek ily módon 97 ingatlannak szerezték meg a tulajdonjogát. Az ingatlanokat a tulajdonjog átvezetését követően rövid időn belül értékesítették, illetve a "jobb helyen" lévő ingatlant saját maguknak megtartották. A csoport ilyen formán tevékenysége során több mint 290 millió forint jogtalan anyagi haszonra tett szert.

Az eljárás során gyanúsítottként kihallgatott személyek terhére különféleképpen minősülő bűnszervezetben, társtettesként, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás, zsarolás, közirat-hamisítás, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette megalapozott gyanúját állapították meg. A bűncselekmények büntetési tétele három-, illetve ötéves, valamint kettőtől 16 évig terjedő szabadságvesztés. A nyomozás befejezését követően az ügyet vádemelési javaslattal a hajdú-bihari rendőrök átadták a miskolci ügyészségnek – mondta Sápi Tibor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Sokmilliárd forintos kárt okozott a lakásmaffia

Sokmilliárd forintos kárt okozott az egyes önkormányzatoknak a lakásmaffia az elmúlt 4-5 évben azzal, hogy törvénytelen módon tett szert bérlakásokra - mondta Hajdu László, a XV. kerület polgármestere.

hvg.hu Gazdaság

A lakásmaffia felszámolása: lesz-e valaha ingatlankamara?

Több mint három év telt az ingatlankamara létrehozásának felvetése óta. Ez idő alatt pro és kontra hangzottak el érvek úgy mellette, mint ellene. Az új szervezet –amely a szakmai érdekvédelem mellett segítené a szakma tisztulását, és hatékony eszköze lehetne a lakásmaffia elleni harcnak is – egyelőre nem kapott zöld utat kormányzati oldalról, ráadásul a szakma egy része sem támogatja.

MTI Gazdaság

A lakásmaffia visszaszorításáért módosul a lakástörvény

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta a lakástörvény módosításáról szóló előterjesztést azzal a céllal, hogy ösztönözze a lakásmaffia-tevékenység visszaszorítását és a jogviták megelőzését, továbbá segítse a kiszámítható jogi szabályozás kialakítását önkormányzati szinten.

MTI Itthon

A lakásmaffia áldozatait védené egy törvénymódosítás

A lakásmaffia áldozatait védené az a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslat, amely szerint elővásárlási jog illeti meg az ingatlanárverésen az illetékes települési önkormányzatot. A javaslatot nagy többséggel, kormánypárti és ellenzéki képviselők támogatásával általános vitára alkalmasnak tartotta a parlament alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén.

A reptéren derült ki, hogy a brit pár a macskát is bepakolta

A reptéren derült ki, hogy a brit pár a macskát is bepakolta

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

A pszichológiailag biztonságos munkahelyeknek bátor vezetőkre van szükségük

A pszichológiailag biztonságos munkahelyeknek bátor vezetőkre van szükségük

Nemzetközi autótolvaj-bandát kapcsoltak le a rendőrök

Nemzetközi autótolvaj-bandát kapcsoltak le a rendőrök