szerző:
MTI

A Gyurcsány-kormány intézkedéscsomagja az emberek nagy többségét váratlanul érte, és mind a kormánypártokra, mind az ellenzékre szavazók többsége szerint ezek a fejlemények nincsenek összhangban a választási ígéretekkel - a Magyar Gallup Intézet felmérése szerint az emberek kétharmada nem számított ilyen mértékű megszorításokra.

A júliusban elvégzett közvélemény-kutatás szerint a lakosság közel háromnegyede úgy véli, hogy a választók a pártok választás előtt tett ígéretei alapján másra számítottak - áll az intézet weboldalán megtalálható összegzésben. Az emberek nem számítottak a most bejelentett intézkedéscsomagra, és három válaszadóból kettő személy szerint sem számított a bejelentett mértékű megszorításokra.

A felsőfokú végzettségűeket és a gazdagabbakat nem érte annyira váratlanul a csomag, körükben jóval többen számítottak erre, mint más társadalmi csoportokban. Az igazi meglepetés az alapfokú, és részben a csak középfokú iskolai végzettségűeket, illetve az átlagos, vagy az alatti jövedelemmel rendelkezőket érte.

A gazdasági intézkedések közül a lakosság döntő többsége egyetért a nagyvállalatok, bankok közterheinek, valamint a magasabb jövedelműek személyi jövedelemadójának növelésével. Ugyanakkor társadalmi konszenzus van az általános személyi jövedelemadó, az energiaár-emelés és a fizetős egészségügy kialakításának elutasításában.

A közalkalmazottak számának csökkentése, valamint a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek érdekében való határozottabb fellépés szükségessége megosztja az embereket, és sokan bizonytalanok is ezekben a kérdésekben. 

A Gallup július 6. és 11. között 1010 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg a témáról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Utólag már mindenki az MSZP-re szavazott

Ha mindenki úgy szavazott volna, ahogy utólag állítja, akkor a jelenlegi kormánykoalíció kétharmados többséget szerez a parlamentben - derül ki a Marketing Centrum elemzéséből.

HVG Itthon

Medián: Zuhan Sólyom, Gyurcsány, Kóka népszerűsége

Sólyom László népszerűségi indexe 18 százalékkal, Gyurcsány Ferencé 12 százalékkal, Kóka Jánosé 8 százalékkal esett a két hónappal ezelőtti szinthez képest – derül ki a Medián közvéleménykutató intézetnek a HVG felkérésére készített legfrissebb felméréséből.

hvg.hu Itthon

A lakosság negyede nem fogadna be egyetlen menekültet sem

A Tárki júniusi vizsgálata szerint az elmúlt évekhez képest nem változott az idegenellenesek aránya hazánkban. Adataik azt mutatják, hogy egy fiktív nemzet kapcsán is képesek vagyunk elutasítóan viselkedni: a nem létező „piréz” etnikum tagjait a lakosság kétharmada nem engedné be az országba.

MTI Itthon

Minden korábbinál pesszimistábbak lettünk

Tizennégy százalékkal csökkent az MSZP-re szavazók aránya az elmúlt három hónapban a teljes lakosság körében a Magyar Gallup Intézet legújabb felmérése szerint - tájékoztatott szerdán az intézet.

Itthon

Pincemélyen a kormány és a pártok megítélése

Mélységesen pesszimisták a magyar netpolgárok. Egy hónap alatt a Gyurcsány-csomag nyomán 40-ről 27 pontra csökkent az internetezők közhangulatát mérő index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A parlament megítélésénél csak a kormányé és a pártoké siralmasabb.

MTI Itthon

A Tárkinál is biztos a Fidesz-vezetés

A szavazásra jogosultak körében a két nagy párton kívül egyedül az MDF érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha most lennének a parlamenti választások – derül ki a Tárki friss kutatásából.

hvg.hu Itthon

Riadalom és pesszimizmus a netpolgárok körében

Jelentősen csökkent a hvg.hu NetHangulat Indexe májusban – derül ki az NRC piackutató cég friss kutatásából. Ismét többségben vannak a pesszimista netpolgárok, és az intézmények elfogadottsága is alaposan megcsappant körükben. Különösen feltűnő, hogy a társadalmi szolidaritás mértéke is gyengült.

Itthon

Az egészségügyi reformok mellett a többség

Az emberek több mint kétharmada szerint nem lehet tovább halogatni az átfogó reformokat az egészségügy területén - derül ki a Marketing Centrum kutatásából. 45 százalékuk egyetért azzal, hogy az egészségügyi ellátás színvonala csak akkor fog javulni, ha több egymással versengő biztosító közül választhatunk, és csupán 33 százalékuk van az ellenkező véleményen.

Világ

Mennyire rühellik egymást Európa népei?

„A futball egyszerre erősíti a klasszikus nemzetállam-fogalmat és teszi, ha nem is nevetségessé, de mulatságossá” – írja új könyvében Esterházy Péter. Elnézve az egymás ellen fenekedő szurkolótáborokat vagy a bulvársajtó sokszor háborús logikájú írásait, meglepő, hogy a történelem során az egymástól számos sebet kapó európai országok a feltételezettnél kevésbé rühellik egymást. És ezen még a foci-vb se nagyon változtat.

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Közös magyar lista indul a szlovák választáson

Közös magyar lista indul a szlovák választáson

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Mit adhat a vállalati képzés?

Mit adhat a vállalati képzés?

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Nincs meglepetés, még mindig az Apple a világ egyik legértékesebb márkája

Nincs meglepetés, még mindig az Apple a világ egyik legértékesebb márkája