szerző:
MTI

A Fidesz közreműködik abban, hogy az SZDSZ kezdeményezésével összhangban, a szlovákiai magyarságot érő nacionalista támadások kérdésében európai uniós fórumokhoz forduljanak - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerdán Eörsi Mátyás szabad demokrata politikusnak írott levelében. Eörsi Mátyás reagálásában örömmel vette a Fidesz támogatását.

A Fidesz külügyi kabinetjének vezetője "mélyen egyetért" a szabad demokrata politikus keddi kezdeményezésével, és a legnagyobb ellenzéki párt "készséggel közreműködik" abban, hogy a szlovákiai magyarságot érő nacionalista támadások kérdésében európai uniós fórumokhoz forduljanak.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője kedden közös, uniós fellépést sürgetett amiatt, hogy Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke ellen rendőrségi eljárás indult nézetei kifejtése miatt.

Ján Slota, a koalícióban résztvevő Szlovák Nemzeti Párt vezetője az elmúlt hetekben többször is magyarellenes kijelentéseket tett. Göncz Kinga külügyminiszter a múlt héten levélben kérte Ján Kubist, a szlovák diplomácia vezetőjét, hogy a pozsonyi kormány határolódjon el a kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt vezetőjének kijelentéseitől. A szlovák külügyminiszter válaszlevele pénteken érkezett meg a budapesti Külügyminisztériumba. Az általánosságokban megfogalmazott válasz magyar értelmezés szerint alkalmazható Ján Slota kijelentéseire.

Németh Zsolt szerint Eörsi Mátyás "fellépése felveti annak a lehetőségét is, hogy – a rendszerváltás éveinek gyakorlatához hasonlóan – a térség stabilitását alapvetően érintő emberi jogi kérdésekben és a jogállamiság sérülésének esetén a parlamenti pártok újra együttműködjenek".

A  dokumentumban a fideszes politikus reményét fejezte ki, hogy a kormány is csatlakozni fog a kezdeményezéshez, és mindössze sajnálatos tévedés az, hogy a magyar kormány nem kíván a továbbiakban foglalkozni a Szlovákiában elhangzó szélsőséges, magyarellenes nacionalista kijelentésekkel.

Reagálásában Eörsi Mátyás közölte: nagy örömmel töltötték el Németh Zsolt dicsérő szavai. Az SZDSZ-es politikus azt mondta, a levélből egyértelműen kiderül, hogy a Fidesz támogatja az SZDSZ kezdeményezését abban, hogy a szlovákiai magyarságot érő nacionalista támadások ügyében Magyarországnak szövetségeseket kell nyernie.

"A szlovák belpolitikai fejlemények ezen drámai fordulata nem magyar-szlovák vita, azt összeurópai üggyé kell tenni" - fogalmazott Eörsi Mátyás, hozzátéve: ebből kiindulva a Külügyminisztérium helyesen járt el, amikor arra az álláspontra helyezkedett, hogy Ján Kubis szlovák külügyminiszter Göncz Kingának a témában írt válaszlevele, az abban foglaltak alkalmazhatóak Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője magyarellenes kijelentéseire is. (Ján Kubis a levélben azt írta, a pozsonyi kormány határozottan visszautasít minden olyan kijelentést és lépést, amely károsítja a jó kétoldalú kapcsolatokat és a polgárok nyugodt együttélését.)

"Nem a magyar Külügyminisztériumnak kell keménykednie, hanem az egész Európai Uniónak" - jegyezte meg Eörsi Mátyás. A kormánypárti politikus azt mondta, a liberálisok boldogan együttműködnek a Fidesszel és a kereszténydemokratákkal is annak érdekében, hogy a kérdésben Európából fokozódjon a nyomás Szlovákiára. Egyetértett Németh Zsolttal abban, hogy a vita nem egyszerűen a magyar kisebbségről szól, hanem az emberi jogok érvényesüléséről, az európai politikai nyelvezet határairól és a demokráciáról.

Eörsi Mátyás azt mondta, a témát már az Európai Parlament augusztusi ülésein napirendre kellene tűzni, októberben pedig az Európai Tanács parlamenti közgyűlésében is fel kell vetni.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ján Slota feljelentette Duray Miklóst

Feljelentette Duray Miklóst a magyarországi médiában elhangzott kijelentései miatt Ján Slota, a magyar- és romaellenes kirohanásairól elhíresült szlovák nacionalista politikus, aki már arra is bíztatta híveit, hogy üljenek harckocsikba és tegyék a földdel egyenlővé Budapestet.

MTI Világ

Slota ismét feljelentette Durayt

Ján Slota ismét bűnvádi feljelentés tett Duray Miklós ellen, mert a szlovákiai magyar politikus a trianoni békediktátum évfordulóján azt mondta, hogy "a magyarság nem pusztul - tisztul".

MTI Világ

Slota: foglalkozzunk a Szlovákiába behatoló magyar cégekkel

Ján Slota, a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó nemzeti párt (SNS) vezetője sajátos logikával értelmezte a szlovák külügyminiszternek magyar kollégájához intézett válaszlevelét, az szerinte nem az ő magyarellenes megnyilvánulásaira vonatkozik.

MTI Világ

Ficónak magyarázkodnia kell Slota szövegei miatt

Kormányának az emberi jogok és az európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatta Robert Fico szlovák miniszterelnök, elhárítva a felelősséget magától a koalíciós társ Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének, Ján Slotának botrányt keltő legújabb nyilatkozatáért.

MTI Világ

Eörsi: összeurópai fellépést Szlovákia ügyében!

Uniós fellépést sürget a Szabad Demokraták Szövetsége annak kapcsán, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke ellen rendőrségi eljárás indult nézetei kifejtése miatt - közölte Eörsi Mátyás ügyvivő keddi sajtótájékoztatóján.

MTI Világ

Duray után nyomoz a rendőrség, Slota feljelentette

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke felháborítónak tartja, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, Ján Slota feljelentése nyomán a pozsonyi rendőr-főkapitányság azzal kapcsolatos kérdések megválaszolására kérte a magyar pártot, vajon milyen minőségében vett részt Duray egy Budapesten megrendezett autonómia-konferencián.

MTI Világ

A Szlovák Nemzeti Párt ismét feljelenti Duray Miklóst

Ismét feljelenti Duray Miklóst a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amiért az egyik magyarországi kereskedelmi rádióban az ellene tett korábbi SNS-feljelentés kapcsán azt nyilatkozta, hogy a Szlovák Nemzeti Párt minden megnyilvánulása alapján fasiszta párt, melynek vezetője, Ján Slota nemzetiségi gyűlöletet hirdet és fegyveres akciókra buzdít egy másik nemzet, Magyarország ellen.

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban

Kövér: Sajtószabadság van, nagyobb is, mint kellene

Kövér: Sajtószabadság van, nagyobb is, mint kellene

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Rá sem fog ismerni, úgy megváltozik a Facebook

Rá sem fog ismerni, úgy megváltozik a Facebook

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm