Külföldi befektetők szerint Gyurcsány képes a reformokra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A magyar tőkepiac hazai elemzői úgy látják, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzetben a külföldi befektetők kivárnak, úgy ítélik meg, hogy a jelenlegi kormányfő képes lesz végigvinni a strukturális reformokat. A piac ezt díjazza a forint árfolyamával és a kötvények hozamával.

A nemzetközi tőke a további lépéseit a politikai stabilitástól és a strukturális reformoktól teszik függővé - mondták az elemzők a portfolio.hu szerdai rendezvényén Budapesten. A magyar tőzsdén jegyzett részvények70-80 százaléka külföldi befektetők kezében van. 

Zsiday Viktor az Aegon Alapkezelő tanácsadója úgy vélekedett, hogy ha a miniszterelnök lemondana, akkor szabadesésbe kezdene a forint- és a kötvénypiac. Egy esetleges új választás kiírása legalább három hónap időveszteséget jelentene a költségvetési helyzet rendbetétele és a reformok szempontjából. 

Miró József, az Erste stratégája szerint ez esetben a külföldi befektetők drágábban finanszíroznák a magyar gazdaságot. Ha ráadásul még a világgazdaság helyzete is rosszabbodik, akkor ez a finanszírozási költség még magasabb lenne.  

Szőllősi Ferenc, a Pioneer Alapkezelő (volt CA) elemzője szerint a nemzetközi befektetők hozzászoktak az olyan zavargásokhoz, amilyenek a hét eleje óta folynak Magyarországon utalva arra, miért nem hatottak a piacra az események. "Nem rózsaszín álmokat kergető" befektetőkhöz jutottak el ezek a hírek - tette hozzá.  Az elemzők szerint a külföldi befektetők azt várják, hogy a kormány csökkentse a kiadásokat és átalakítsa a szociális ellátó rendszereket.