„Kiszabadult a békétlenség szelleme a palackból, márpedig a hazai és a külföldi befektetők nem tolerálják, ha megkérdőjelezhető egy ország politikai-gazdasági stabilitása. Magyarország, mi valamennyien drágán fizethetjük meg néhány ember önző és felelőtlen hatalomvágyát” – állítja Veress József, az MSZP Békésmegyei elnöke.

Veress József szerint a tömeg radikalizálódása egyértelműen a Fidesz bujtogatásának köszönhető. Veress úgy látja: a Gyurcsány-féle program párhuzamosan reformálja meg a közszolgáltatásokat, s teremthet alapot a politikai és közéleti kultúraváltáshoz. Ehhez persze vissza kell „terelni” a politizálást az utcáról a parlament falai közé és a politikai közélet hatékonyan működő fórumaira. S ezzel nem célszerű várni az önkormányzati választásokig, még kevésbé 1956 ötvenedik évfordulójáig.

Magyarország értékét Közép-Kelet-Európán belül éppen a rendszerváltás során is sikerrel megőrzött stabilitása jelentette. Az, hogy békésen „vált meg” a keleti tömbből, s a rendszerváltás óta mindig parlamentáris keretek között intézte ügyes-bajos dolgait. Politikai stabilitását egy pillanatig sem kérdőjelezhette meg senki. Az MTV „ostromának” élőben közvetített képeit látva a világban az a hamis benyomás alakult ki, mintha Budapesten polgárháborús viszonyok lennének. Veress József attól tart, hogy az a tehetős üzletember, aki épp befektetési helyszínt keres, ezen képek láttán be nem teszi a lábát az országba. Az MSZP megyei elnökének tud arról, hogy egy külföldi üzletember a „televíziós csatát” közvetítő adást látva telefonon tömören közölte partnerével: ebbe az országba ő a lábát be nem teszi többé. – A kialakult helyzet egyértelműen leértékelte Magyarországot, a káosz látszatának fennmaradása okozta üzleti népszerűségvesztés mértékét pedig millió dollárokban lehet majd idővel mérni – panaszkodott hvg.hu-nak Veress József.

Gyurcsány az áldozati bárány?

„Akik most érdekeik sérelmétől vagy politikai radikalizmusuktól vezérelve hallgattak a demonstrációra hívó jobboldali politikai felhívásra éppen e reformok sikeres megvalósulását követően döbbenhetnek rá: valójában éppen azok szolgálják az ő hosszabb távú érdekeiket” – jelezte Veress. A reformokhoz azonban nem csak társadalmi békére, de az alapkérdésekben párbeszéden alapuló érdemi együttműködésre is szükség. Ám a megyei elnök szerint amíg a politikai elit tagjaitól mindössze annyit vár az átlagpolgár, hogy az egyik egy tévékamera nyilvánossága előtt bokán rúgja a másikat, az meg jól beakasszon neki, akkor kár azon álmélkodni, hogy az „ország urai” nem igazán érzik a valódi teljesítménykényszert vagy a közéleti kultúraváltás szükségességét. Így pedig nem csoda, hogy a politikától megcsömörlött lakosság hiteltelennek tartja a megélhetési politikusok kínálta alternatívákat. Így aztán nehéz lesz tisztázni, mi is a különbség a rövid távú pénzügyi egyensúlyt szolgáló lépések, a sokszor évtizedes léptékű reformok, a fejlesztéseket keretbe foglaló Új Magyarország program, a gazdaság szerkezetének átfogó átalakulását bemutató (elhíresült) konvergenciaprogram között. S ezek sikeres megvalósításához elengedhetetlen a politika, a közélet párbeszéden és érdemi együttműködésen alapuló megújulása.

Veress szerint meg kell tanulnunk felnőttként élni a demokrácia eszközeivel és ki kell szabadulni a féligazságok szorításából. „Erről beszélt Gyurcsány Ferenc is” – értelmezi a sokat kritizált balatonöszödi hangfelvételt a Békés megyei elnök. – Nem volt véletlen a miniszterelnöki beszéd indulatossága, s olykor durvának ható hangneme. A gondoskodás helyett elvárásokat támasztó felfogáshoz nem könnyű hozzáedződni és nem csak a „régebbi generációknak” – állítja Veress.

Sipos A.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Hatósági vizsgálat az ostrom-közvetítések ügyében

Az Országos Rádió és Televízió Testület a 2006. szeptember 18-án éjszaka a Magyar Televízió székháza előtti események médiabeli megjelenítésével kapcsolatban hatósági ellenőrzést rendelt el - közölte a médiahatóság. Bár korábban azt írtuk, hogy az eljárás a HírTV közvetítésére vonatkozik, az ORTT közölte: összesen hét műsorszolgáltatót vizsgálnak.

MTI Itthon

Sólyom, Gyurcsány, Szili: a bámészkodók is bűnpártolók

Minden tömegrendezvény szervezőinek mérlegelnie kell, képesek-e biztosítani, hogy a résztvevők nem lépik át a törvényesség határát. Ez áll Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök közös nyilatkozatában.

hvg.hu Itthon

Utcai harcokra buzdít egy internetes honlap

Konspiráltabbá váltak a szélsőséges csoportok az utóbbi időben, és ezzel a Nemzetbiztonsági Hivatal is tisztában van. Egy szélsőséges, a rendőröket állami terroristáknak, a randalírozókat pedig felkelőknek nevező internetes lap már hosszú ideje buzdít ellenállásra. Az anarchisták szintén "üzembe helyezték" magukat.

MTI Itthon

Rendőrségi körözések a tüntetők ellen - fotógaléria

Körözést adott ki a rendőrség több olyan ember ellen - akiknek nevét és arcképét is feltették a rendőrség honlapjára szerda délben - , akik a főváros területén több helyszínen, demonstrációk során erőszakos, garázda cselekményeket hajtottak végre. A rendőrség azok segítségét is kéri, akik a fotókon látható ismeretleneket felismerik.

MTI Itthon

Wittner nem akar összemosódni a vandálokkal

Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, 1956 utáni elítélt kikéri magának, hogy összemossák randalírozókkal. A napokban folyó tüntetések alatt csak a Kossuth téren volt, sem a Szabadság, sem a Köztársaság téren nem jelent meg, azokat az eseményeket a televízióból figyelte. Wittner előzőleg azt mondta: a Szabadság téren tulajdonképpen nem történt semmi.

MTI Itthon

Kuncze: Orbán Viktor hazudik

Kuncze Gábor szerint Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy az önkormányzati választás az népszavazás, hogy nem volt szükség stabilizációs intézkedésekre, és hogy a Fidesznek semmi köze nincs a megmozdulásokhoz.

MTI Itthon

Herényi közösen küldené haza a tüntetőket

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője csütörtök délelőttre meghívta a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjét, hogy szólítsák fel a demonstrálókat, térjenek haza. Ezt az MDF frakcióvezetője mondta szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

hvg.hu Itthon

A Fidesz az MTV-t kárhoztatja és együttérez a sérült tüntetőkkel

A Fidesz az Európai Újságírók Szövetséghez fordul a Hír Televíziót ért támadások miatt, és egyben felháborítónak tartja Rudi Zoltánnak, az MTV elnökének magatartását. A Magyar Televízió értetlenül fogadta a Fidesz rágalmait, ugyanis átvették a petíciót.

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

114 ezer külföldi szavazhat az önkormányzati választáson, de a hajléktalanok nem

114 ezer külföldi szavazhat az önkormányzati választáson, de a hajléktalanok nem

Török Zsolt hegymászó halála után kapott román kitüntetést

Török Zsolt hegymászó halála után kapott román kitüntetést

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Orbán Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt

Orbán Wellhello-videót posztolt a Merkel-találkozó előtt