Kritizálják a Fideszt a Kossuth téri szónokok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A tüntetők létszáma péntek 1 órára 6-7 ezerről ezer alá csökkent, mivel a demonstráció résztvevői folyamatosan hagyták el a Kossuth teret; a szónokok közül többen is bírálták a Fideszt.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke a kormányellenes tüntetésen azért bírálta a Fideszt, mivel nem élt a történelmi lehetőséggel, s lemondta a szeptember 23-ra tervezett nagygyűlését.

Az MVSZ elnöke elképesztőnek nevezte, hogy Sólyom László köztársasági elnök a miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel közösen levelet írt Orbán Viktornak (kérve a Fidesz elnökét a tervezett nagygyűlés lefújására) azután, hogy előzőleg elítélte Gyurcsány Ferencet a május 26-i balatonőszödi frakcióülésen elhangzott beszédéért. 

"Ez forradalom, amit Gyurcsány Ferenc, a kormány és a kormány mögött álló erők idéztek elő" - jelentette ki Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, aki beszédében, utalva az elmúlt napokban Budapesten elkövetett randalírozásokra, azt mondta, a népharag nyilvánult meg ezen a héten. Bejelentette: a hét végén nagy demonstráción fogják követelni Gyurcsány lemondását.

A tömeg kifütyülte azt a szónokot, aki ugyancsak bírálta a Fideszt, külön megemlítve Orbán Viktort és Áder Jánost, amiatt, hogy párt lemondta a szombatra, a Hősök terére tervezett nagygyűlést. A szónok azt mondta: a Hajrá Magyarország csak buzdítás a pálya széléről "mi azonban azt mondjuk itt a pályán, a Kossuth téren: utánam Magyarország!"

Hajnali fél kettőkor már csak pár száz tüntető hallgatja a már megfáradt szónokokat. A téren lévő sátrakba már alszanak a fiatalok, többen a földön feküdtek le. Egyetlen szónok beszél a mikrofonba, és hol a kormányt, hol pedig a Fideszt bírálja. Szónoklata közben néha egy-egy énekbe, Kossuth nótába kezd, de a tüntetük közül nem kap segítséget.

A Kossuth tér környékén a több órára lezárt utakon lassan megindul a forgalom, a mellékutcákban hazafelé tartanak az emberek. A perec- és kólaárusok már éjfél előtt elhagyták a teret, csak a "stand" mellett lévő szemét jelzi, hogy néhány órával ezelőtt itt még élet volt. 

A fővárosban éjjel két óráig nem történt rendzavarás, kisebb csoportok itt-ott feltűnnek, de a rendőri igazoltatást követően szétszélednek és hazaindulnak.

Az utcákon rendőrautók járőröznek, azokban az útkereszteződésekben, ahol az elmúlt napokban heves összecsapások voltak a randalírozók és a rendőrök között, csapatszállító teherautókban várakoznak a rohamrendőrök. A Kossuth tér közelében és a város néhány pontján, busz- és villamosmegállókban folyamatos a rendőri igazoltatás, ha egy-egy körözött személyt felismernek, azonnal őrizetbe veszik. 

A Jászai Mari téren három fiatalt éjjel két óra előtt vettek őrizetbe igazoltatásukat követően. Blaha Lujza téren négy férfit garázdaság miatt fogtak el és állítottak elő, kettőt pedig rendőri intézkedés ellenszegülése miatt. A rendőrök felszólították a fotóriportereket, hogy ne fényképezzék őket, és képük se jelenjen meg a sajtóban. A héten a csütörtök éjjel volt az első olyan éjszaka, amikor nem csaptak össze a randalírozók a rendőrökkel.