"Makoveczék nyilatkozata nem is igazi petíció"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A magát Magyar Nemzeti Bizottság 2006-nak nevező csoport nem azonos a Makovecz-féle csoporttal, csupán egyetértenek bizonyos kezdeményezésekben - jelentette be hétfőn a Kossuth téren a nevezett "bizottság" egyik tagja. Egy kőműves elmondta, hiába hívja a főnöke dolgozni, ő egy hete a téren tüntet.

Gonda László a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű csoport nevében elmondta, hogy ők nem működtek közre a hétfőn a parlamentbe beadott petíció elkészítésében, sőt szerinte az a dokumentum nem is petíció, hanem csak egy nyilatkozat. A német-magyar kettős állampolgárságú gépészmérnök kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Bizottság csupán támogatásáról biztosította a petíciót megfogalmazó csoportot. 

A Kossuth téren ez a bejelentés a tömeg nemtetszését váltotta ki, többen olyanokat kiabáltak be, hogy ha a vezetők körében nincs összefogás, akkor miért várják azt el a tüntetőktől. A téren hétfő délben közel 300 ember tartózkodik, de sokan, akik reggel kijöttek, később a munkájukra hivatkozva elhagyták a teret. 

Sokan vannak azonban, akik napok óta a Kossuth téren tüntetnek, és azóta a munkahelyüktől is távol maradtak, mint az a kétgyermekes kőműves, aki az elmondta, hogy egy hete tüntet már, és hiába hívja dolgozni a főnöke, ő addig nem veszi fel a munkát, amíg Gyurcsány Ferenc nem mond le.

A Kossuth téri tüntetők között eddig több csoport, szervezet jött létre. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 megalakulását múlt kedden jelentette be Takács András, a demonstráció egyik vezéralakja. A Magyar Nemzeti Bizottság tizenhárom tagú, közülük négyen vannak megbízva politikai képviselettel: Takács András, Toroczkai László, Balogh Barna, és Molnár Tamás.

Ugyancsak a demonstráció alatt, múlt hét csütörtökön alakult a Forradalmi Nemzeti Bizottmány, akinek tagjai között szerepel Ekrem Kemál György, a tüntetések egyik szervezője, Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, Kőrösi Imre, illetve ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész, volt parlamenti képviselők, Nagy László ügyvéd és Schuster Lóránt rockénekes is. Mellettük egy jogász és számítástechnikus, illetve egy vállalkozó mutatkozott be a bizottmány tagjaként a Kossuth téri demonstráción. 

A hivatalosan még nem létező Új Magyarországért Egyesület azt követeli, hogy hívjanak össze alkotmányozó nemzetgyűlést és alakuljon ideiglenes kormány. Az egyesület a nap folyamán petíciót adott át az Országgyűlésnek. Az aláírók között Papp Lajos, Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Papp Lajos, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László található.

Jelen van a Kossuth téri tüntetésen a Nemzeti Felemelkedési Mozgalom nevű szervezet is, amely azt követeli, hogy minden, de legalább 193 országgyűlési képviselő mondjon le, adja vissza mandátumát, hogy a köztársasági elnök új választásokat írhasson ki. Szintén a Kossuth téren tüntetnek a Szabad Magyarországért Mozgalom, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai, akik közül néhányan a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezetnek is tagjai.