szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minimálisan 15 százalékos áremelést szeretnének elérni a pékek a kiskereskedőknél jövő év februárban.

Egy kilogramm kenyér átlagos átadási ára - amelyért a sütőipari üzemek a kiskereskedőknek adják az árut - 105-155 forint között mozog, ez pedig már nem fedezi a megnövekedett költségeket - mondta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke szerdán. Szerinte ahhoz azonban, hogy fejlesztésre is jusson az üzemekben, legalább 20-22 százalékos áremelés volna szükséges. Szerinte több mint 10 milliárd forintnyi beruházást kellene végrehajtani két év alatt ahhoz, hogy versenyképesebbek és korszerűbbek legyenek a magyar pékségek. 

Az elnök tájékoztatása szerint 2006-ban a sütőiparban működő mintegy 1300 magyarországi pékség nyeresége árbevételarányosan nulla-két százalék között mozog. A sütőipar idei árbevétele 96 milliárd forint körül lesz, ami jövőre várhatóan 105 milliárd körül alakul majd.  

A szakember rámutatott: négy évvel ezelőtt még 1800 pékség működött Magyarországon, ám a sütőipar ma már a túlélésért küzd. Ráadásul jövőre az ideihez hasonló körülményekre számítanak.    

A tevékenység hatékonyabbá tétele érdekében a Magyar Pékszövetség kezdeményezésére a több pékség összeállt, hogy közösen szerezzék be az elektromos áramot. Mintegy 90 üzem a szabad piacról, a korábbiaknál olcsóbban vásárolta az áramot az idén. Az érdekképviselet ezért most azon munkálkodik, hogy az elektromos áramhoz hasonlóan a gázt is olcsóbban vásárolhassák a közös beszerzés révén.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Hét nap

PÉKCSATA

A hipermarketek beszerzési politikáját okolja a Magyar Pékszövetség a sütőipari ágazat állítólag tarthatatlan...

MTI Vállalkozás

Szeptembertől 10-15 százalékkal emelnék a kenyér árát

A pékek 10-15 százalékos áremelésre kényszerülnek szeptemberben, a kormány megszorító intézkedéseinek hatására - mondta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke pénteken Orosházán, a nemzetközi sütőipari konferencia záró előadásán.

MTI Gazdaság

Új technológiával készül a "pékmesterek kenyere"

Szeptember közepétől már kapható lesz az ország boltjaiban a pékmesterek kenyere elnevezésű, új technológiával készített kenyér - jelentette be Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke kedden Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).

MTI Karrier

Gyurcsány Orbánnal beszélne a román pékekről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök széles körű megbeszélést hívott össze december 12-ére a Románia és Bulgária európai uniós csatlakozását követő munkaerő-piaci stratégiáról - közölte Danks Emese kormányszóvivő. A KDNP elnöksége rövidesen tárgyal a meghívásról.

MTI Tech

Európai karrierre vár a magyar diabetikus pékáru

A szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. munkatársai diabetikus pékárú nemzetközi szabadalmaztatásába kezdte a szénhidrátszegény kenyér és zsömle kedvező magyarországi fogadtatása után.

hvg.hu Plázs

Teljes kiőrlésű fehér kenyér hódít Amerikában

Az amerikai élelmiszerpiacon egyre inkább közkedvelt egy újfajta gabona, mely hordozza a teljes kiőrlésnek köszönhető előnyöket, valamint rendelkezik a fehér kenyér étvágygerjesztő színével, ízével, és könnyű szerkezetével. A titok egy olyan, fehér korpájú búza, amely egészséges, és egészen finomra őrölhető.