szerző:
MTI/hvg.hu

Szili Katalin elnökletével megkezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, a hétfői ülésnapon mond országértékelő beszédet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjai kivonultak a teremből, de a frakcióvezetők azért hozzászóltak.

Gyurcsány öt programot ismertetett.
Statégiai táv
A miniszterelnök beszédekor az ülésteremben maradt Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője. Az ülés kezdetén valamennyi frakció az ülésteremben tartózkodott, de a Fidesz és a KDNP az előre bejelentett miniszterelnöki felszólalásnál kivonult a parlament ülésterméből. 

„Nem az okokkal, hanem a tennivalókkal kívánok foglalkozni” – kezdte beszédét a miniszterelnök. „A törvényességet valamennyi rendelkezésemre álló eszközzel biztosítani fogom” – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: hisz a szociális piacgazdaságban. „Az elmúlt hónapokban magam is szenvedtem sérüléseket de nincs bennem indulat, harag  csak szenvedély” – mondta.

Testvérküzdelem helyett demokratikus hazafiságra buzdított a kormányfő, aki szerint meg kell küzdeni előjogokkal, megszokással, újtól való félelemmel, kicsinyes pártossággal de bátorsággal mindez legyőzhető. 

A XIX. század végén a polgári esküvőt akarták bevezetni, ám akkor százezrek tüntettek ellene - hozott példát a múltból Gyurcsány. "Voltak érvek ellene és mellette, de akik támogatták, a polgári fejlődés útjára lévők tudták mire van szüksége az országnak" – folytatta a hasonlatot. 

Kormányom és magam sorsát összekötöm Magyarország megújításával, ehhez kérek támogatást - fogalmazott a miniszterelnök. "Ma szükség van hazafiságra, merjünk okosan változtatni, a világgal együttműködni, versenyezni, reformálni, óvni és védeni fogom a gyülekezés és szólásszabadságot, meghallom azok panaszát, akiket méltánytalanság ér, de a ki- és bevonulás, az  otromba személyeskedés nem tántorít el" - hangzottak Gyurcsány szavai.

Köszöni azoknak, akik elfogadták

A szocialisták a reformkor legkiválóbb politikusainak méltó utódai kívánnak lenni - mondta a miniszterelnök. "A Parlamentnek számolok be és el, és 2010-ben a választók eldöntik, tovább visszük-e a reformokat" - folytatta Gyurcsány. A kiigazítás a korábbi nagyravágyó politika következménye, túl sokat akartunk a jóból, nem magunknak, hanem a nemzetnek - vélekedett.

A miniszterelnök megköszönte azoknak, akik a költségvetési kiigazítás szükségességét elfogadták, a képviselők hazájukat, nemzetüket szolgálták. Ha nem történik rendkívüli a világgazdaságban, akkor újabb kiigazításra nincs szükség, de feszes költségvetésre igen - mondta.

Jövedelem és árak tekintetében a 2007. év a legnehezebb, 2008-ban már nem csökkenek a reáljövedelmek, 2009-ben pedig már érdemes ráállni egy olyan pályára, ami növekedést eredményez - mondta Gyurcsány, aki ezek után az oktatásra terelte a szót. Inkább a tudományba kell elsősorban befektetni, s kevésbé az ártámogatásba - mondta, hozzátéve: csak olyan mértékben élhetünk a mának, hogy maradjon erő befektetni a holnapba. Azért spórolunk, hogy egyensúly legyen, aztán azért, hogy több maradjon befektetni a holnapba - mondta.

Az igazi botrány

Az elmúlt hónapok sokfajta botránya között az igazi botrány - mondta beszédében a kormányfő - az, hogy a hazai 40 éves korosztály 70 százalékának rossz a  szövegértése, idegennyelv-tudásban utolsó helyen kullogunk Európában. A felnőtteknek csak az EU-értékekhez mérten fele vagy harmada vesz részt továbbképzésben, a szakképzetlen férfiak 16 évvel kevesebbet élnek mint a diplomások - sorolta az adatokat a kormányfő. 7-800 ezer ember valóságos jövedelménél kevesebbre vannak bejelentve. Minden 3. nyugdíjas rokkantnyugdíjas, és ebből minden második munkaképes korban van. Gyurcsány arra is kitért, botrány, hogy mindeközben egyes vállalatok kartellmegállapodásokat kötnek, s ezzel károsítják a fogyasztókat.

Nyitott, nem pártoskodó, széles szakmai kört bevonó párbeszéd beindulását szorgalmazza a miniszterelnök. A legsúlyosabb dolog ugyanis nem a rosszkedv és a csalódottság, hanem az, hogy a valóságos kérdésekkel nem tudunk foglalkozni. A nyugdíjrendszer és közoktatás reformjáról például már kerekasztal szerveződött, mondta Gyurcsány. 

A kormány a héten nyilvánosságra hozza a magyar gazdaság versenyképességével foglalkozó munkatervét, ebben helyet kap a felsőoktatás, a honvédelem és a szociális ellátás reformja. A kormányfő országértékelő beszédében elmondta, idén folytatódik a felsőoktatás reformja, ugyancsak folytatódik és lezárul a honvédség vezetési-irányítási rendszerének átalakítása, valamint a munkaügy és a szociális ellátás rendszerének összekapcsolása. A kormány azzal fog foglalkozni, miként tehető versenyképessé a magyar gazdaság, s ettől nem lehet eltántorítani - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Zászlóshajók és ellenszelek (Oldaltörés)


Az egészségügynek szervi baja van

A kormányfő egy mondat erejéig a pártfinanszírozás átgondolását is megemlítette, jóval több szót szánt azonban az egészségügyre. A magyar egészségügy teljesítménye a legfontosabb betegségcsoportokban elért gyógyítási arányt tekintetve az EU-ban utolsó előtti - mondta. A kórházi ágyszámot véve ugyan listavezetők vagyunk, de a háziorvos és a modern diagnosztikai eszközök terén rosszul állunk. „Az egészségügynek komoly szervi baja van, a reform az átfogó terápiás kezelésen alapuló gyógyítás elkerülhetetlen, ha halogatnánk, csak áltatnák magunkat” - fogalmazott.

Zászlóshajó programok

Gyurcsány Ferenc kiemelte a kormány "zászlóshajó programjait":

- A gyermekszegénység csökkentése, a szegénység átörökölésének megtörése, klubokat alapítani a szegény térségekben, a bölcsődék számát növelni, az óvodai korhatárt 4 év.

- A XXI. század iskolája, a pedagógia megújítása, 1000 iskola felújítása, 100-120 milliárd forint, 30 ezer tanterem felszerelése digitális táblákkal.

- 28 hátrányos helyzetű kistérség felkarolása, kistérségenként 3-4 milliárd fejlesztésre, a Zemplén, a Délvidék, az Ormánság felzárkóztatása.

- A leggyorsabban fejlődő központok, a "tudáspólusok" támogatása, a modernizáció útmutató csillagai, versenyképesség növelése, a városok, egyetemek, vállalkozások együttműködése, városonként 60-80 milliárdos támogatás, amelyet nem osztanak ki előre, hanem versengésre kényszerítik a városokat.

- A mikro-,  kis- és közepes vállalkozások az export 35 százalékát adják, munkavállalók 65 százalékát alkalmazzák, átfogó program készül, 3000 milliárd forint forrás van erre.

Az idei év az áldozatvállalás éve, mondta Gyurcsány. 2008 már az átmenet éve, 2009 pedig a gyorsuló gazdaság látható világa - mondta beszéde végén a kormányfő -, újra emelkedhetnek a jövedelmek. Ehhez az ország és a Parlament támogatása is kell, a siker közös lesz, valamennyi magyar emberé, a magyar hazáé és a köztársaságé - zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

A frakcióvezetők válasza

Tessék nyugodtan bekiabálni – kezdte felszólalását Navracsics Tibor. „Idejött egy nadrágos úriember egy távoli országból, ismerkedett a viszonyokkal, hátrahagyott néhány tanácsot, aztán mintha távozni akarna” – mondta a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök beszédéről. „Miért újak ezek a célkitűzések?” – utalt a zászlóshajóként felsorolt programokra. Önök vannak többségben, tegyenek azért, hogy Magyarország igazságosabb legyen – szólt a kormánypárti politikusokhoz. Vannak biztató jelek, például az SZDSZ által kezdeményezett ötpárti egyeztetés. Vagy az MDF által kezdeményezett „tisztább közéletet” megbeszélés - mondta Navracsics.

Gyurcsány Ferenc Batthyány Lajoshoz hasonlította magát, mindannyian nevetségesnek tartjuk ezt – mondta Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője. Batthyány felvirágoztatta a nemzetet, de önök válságba sodorták ezt az országot, éllovasból sereghajtó lett az ország – mondta. „A miniszterelnök eposzi jelzője „a hazudós Gyurcsány, ez nekem, mint magyarnak, fáj” - tette hozzá. Negligálják a népakarat által megválasztott megyei vezetőket – mondta. Fiktív veszélyre hivatkozva korlátozzák a szólásszabadságot, gyülekezési szabadságot – folytatta a politikus.

„Itt semmi nem változott és semmi nem fog változni” – kezdte Dávid Ibolya, a MDF frakcióvezető-helyettese. Nagy ívű, szép beszéd volt, de több konkrétummal kellett volna előállni – tette hozzá a politikus, aki a Fidesz kivonulására is utalt. Komoly retorikai légvárakat épít – nem tudom elmondani, hogy nem értek vele egyet, de tettekben nem valósulnak meg az elmondottak – mondta Dávid Ibolya. A politikus meghirdetett programok, programtervek elmaradását kérte számon. A Száz lépés program vagy az Új Magyarország programból vagy semmi nem lett, vagy „édeskevés” valósult meg. Példaként hozta az adócsökkentésről szóló ígéretet, „amiről tudjuk, hogy adónövelést jelentett” – hangsúlyozta.

„Nő a kormánypártok felelőssége: kormányzás cselekvési felelőssége, másrészt a  demokratikus intézményrend védelmének felelőssége” – mondta Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök és frakcióvezető, aki azt is hozzátette: egyetértek Dávid Ibolyával, mintha valóban nem változott volna semmi, „itt állok fél ház előtt, ugyanazok az érvek és ugyanúgy nincsenek érdemi javaslatok”. A politikus a radikalizálódásról is beszélt, majd utalt a kordonbontásra és annak következményeire. A szélsőséges erők egyre szervezettebbek – tette hozzá, és elindul egyes emberek fejében annak az időszaknak a restaurációja, ami valóban sötét időszaka volt a magyar történelemnek – egyesek ebből próbálnak politikai tőkét kovácsolni – mondta Kuncze Gábor. A reformok szükségességét és az átalakítás fontosságát hangsúlyozta. Egészségügy, oktatás, önkormányzati rendszer kapcsán hangsúlyozta – nem szolgálják ki az igényeket, eredményes működésük érdekében kell átalakítani. „Muszáj, hogy legyenek olyan ügyek, amelyben a politika minden szereplője képes egyetérteni” – mondta.

Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője Navracsics Tibor megjegyzésére utalt beszéde elején, a fideszes politikus idegen utazó-hasonlatára. A politikus szerint ennek a rosszízű „idegenszívűség” üzenete volt. Narancs helyett Árpád-sávos zászló lehet a 2010-es szavazólapon – mondta a Fideszre utalva. Ugyancsak a Fideszre, annak kivonulásaira utalva idézte a Gábor Zsazsának tulajdonított mondást, miszerint „mindegy, hogy mit, csak írjanak rólam”. „A kormányoldal sosem illegetheti magát Gábor Zsazsa toll boájában”– fogalmazott. A társadalom alkalmazkodó képessége a rendszerváltás idején volt utoljára így próbára téve – mondta Lendvai. Politikai lakberendezésnek aposztrofálta a jelenleg zajló folyamatokat, reformokat. „Köszönjük azoknak, akik a kivonulás dobogó léptei és csatazaja alatt is dolgoznak” – zárta reagálását Lendvai Ildikó.

A további program

Az ülésnap elején a képviselők igazolták Tasnádi Péter (MSZP) mandátumát, így a honatya a szavazást követően letette képviselői esküjét. Tasnádi Péter - jelenleg Pécsett Toller Lászlót követő polgármestere -  a tavalyi választásokon Baranya területi listájáról a parlamentbe jutott Tóth Bertalan pécsi alpolgármester helyét foglalja el. Tóth Bertalan decemberben jelentette be: lemond mandátumáról. 

A hétfői ülésnapon a Ház megvitatja az Országos Választási Bizottság (OVB) beszámolóját és jelentését a tavaly őszi önkormányzati választásokról és szavaz a hozzá kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatról. A képviselők ma tárgyalnak a magyar katonáknak a NATO iraki kiképző missziójában való részvétele meghosszabbításáról, illetve az afganisztáni újjáépítési csoport létesítéséről szóló beszámolóról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Büntetésekkel szórta meg az UEFA a BL-csapatokat

Büntetésekkel szórta meg az UEFA a BL-csapatokat

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Legyen már ez egy olyan világ, ahol nem kell letagadni, hogyan élünk

Legyen már ez egy olyan világ, ahol nem kell letagadni, hogyan élünk

Óriási dézsát vitt az utánfutóján egy magyar sofőr

Óriási dézsát vitt az utánfutóján egy magyar sofőr

A szuperkötvény elbújhat: busásan fial az albérletek kiadása

A szuperkötvény elbújhat: busásan fial az albérletek kiadása