Romló közhangulat, stabilizálódó Fidesz-előny

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

Az előző szűk fél évben némileg enyhülő lakossági pesszimizmus után februárban újra 72 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok – derül ki a Medián február 2-a és 6-a között készített országos reprezentatív felméréséből.

A borúlátás minden bizonnyal gazdasági természetű, de valószínűleg nem egyszerűen a háztartások megélhetési problémáiból következik. Bár az emberek 68 százaléka szerint az elkövetkező egy évben romlani fog a háztartásuk anyagi helyzete, januárban is pontosan ennyien kalkuláltak így, ám az ország gazdasági helyzetét illetően egy hónap alatt 59-ről 64 százalékra nőtt a pesszimisták aránya.

© HVG/ Medián
A romló közhangulatban stabilizálódott a Fidesz tetemes előnye az MSZP előtt. Az ellenzéki párt támogatottsága a tavaly év végi politikai válság idején jelentősen visszaesett, januárban azonban újra a teljes népesség 37 százaléka szavazott volna a Fideszre. Ugyanilyen arány alakult ki most februárban, és az MSZP támogatottsága is csak egy százalékponttal csökkent, ami természetesen statisztikailag nem szignifikáns változás. Jelentősen visszaesett viszont az MSZP-szimpatizánsok részvételi hajlandósága, így a választani tudó „biztos” szavazók körében igencsak szélesre nyílt a két nagy párt támogatottságát kifejező olló.

A politikusok népszerűségi listáját továbbra is a köztársasági elnök vezeti, néhány ellenzéki politikus megítélése a statisztikai hibahatárnál kisebb, néhány kormánypártié annál nagyobb mértékben csökkent. Érdekesség, hogy 76 százalékos ismertségével bekerült a 20 legismertebb politikus közé – és ezzel „kiérdemelte” az adatai publikálását – Molnár Lajos egészségügyi miniszter, aki 13 százalékos népszerűségi mutatójával messze a legkevésbé kedvelt politikusnak számít, igaz még így sem döntötte meg a Medián által mért népszerűtlenségi rekordot. Ezt továbbra is Bokros Lajos tartja, akit 1995 októberében az őt ismerők 9 százaléka látott volna szívesen „fontos politikai szerepben”.