szerző:
MTI

A háziorvosok, szakellátók és kórházak felkészültek a vizitdíj beszedésére; sorban állásra, néhány helyen vitákra azonban számítanak az orvosok; készpénzzel minden intézményben lehet majd fizetni, de van ahol automata segíti a díjszedést.

Volt olyan orvos, aki szerint a vizitdíj "szükséges rossz", és van, aki azt állítja, a csekély önrész előmozdítja a lakosság egészségtudatosabb magatartását, és a díj némiképp ellensúlyozhatja az egészségügyi megszorításokból adódó pénzkiesést. 

Először az automatához, aztán a kötözőbe
Az egészségügyi intézmények kivárnak, ám egyre több cég kínálja nekik a vizitdíj begyűjtésére alkalmas termináljait. Milliárdokról van szó, de a fejlesztők többsége szerint az automata nem csak nekik biznisz, mert az intelligens betegirányító rendszerek - kombinálva a díjbeszedővel - a kórházak és rendelők életét is megkönnyítik. Persze, hosszútávon.
Tovább a hvg.hu cikkéhez.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt kórházában és járóbeteg-intézeteiben készpénzben szedik majd a vizitdíjat, de a nyíregyházi gyógyintézet tíz alkalomra szóló bérletet is kiad. A háziorvosok ugyancsak a készpénzes díjbeszedést részesítik előnyben a Nyírségben, mindössze néhány rendelőben tervezik, hogy később automatát állítanak üzembe.

A megkérdezett háziorvosok egy része nem ért egyet a vizitdíjszedéssel, szerintük a nehéz körülmények között élők emiatt elhanyagolják majd kezeltetésüket. S akadt több olyan kis községben megkérdezett háziorvos, aki a távirati iroda munkatársának - neve elhallgatását kérve, mert "nem akarta a települését hírbe hozni" - kijelentette: sok olyan páciense lesz, akitől nem kér pénzt, mert az érintett olyan kevés jövedelemmel rendelkezik, hogy sokszor a gyógyszerét sem tudja kiváltani.

Komárom-Esztergom megyében kezdetben egy helyen sem állítanak üzembe automatákat - tájékoztattak. A kórházak megerősített személyzettel és előre gyártott számlatömbökkel készülnek a vizitdíj szedésére, a tatabányai Szent Borbála Kórház négy épületében tíz helyen lehet vizitdíjat fizetni, nagyobb torlódásra a laborvizsgálatoknál számítanak. A háziorvosi ügyeleten okozza a legnagyobb feszültséget a vizitdíj bevezetése - mondta Dallos István tatabányai ügyeletvezető. Szerinte az ügyeleti hívások 80-90 százaléka nem felel meg a "sürgős szükség" esetének, ezért 1000 forintot kell fizetnie a betegnek.

Tolna megyében jogkövető magatartást fognak tanúsítani az orvosok; a kollégák megveszik a vizitdíj nyugtákat, számlákat, a későbbiekben tervezik vizitdíj-bérletek elkészítését is - közölte Schranz Róbert, a megyei orvosi kamara titkára, háziorvos. A legnagyobb tumultus a rendelőintézetben várható, a betegek ugyanis addig nem léphetnek tovább, amíg a befizetés meg nem történt.

Nógrád megyében mindenütt készpénzben fizetik majd a vizitdíjat a betegek, és a megye intézeteiben hetek óta folyamatos a felkészülés és a betegtájékoztatás a díjfizetéssel kapcsolatban; a megkérdezett orvosok főleg a betegekkel folytatandó vitáktól tartanak, illetve attól, hogy ha rosszul szedik be a vizitdíjakat, csökkentik a finanszírozást. A pásztói Margit Kórház ápolási igazgatója elmondta: a fizetéssel és a nyugtaadással nő a várakozási idő, hiszen eddig csak a beteg adatait vitték számítógépre. Bükkerdő Pál salgótarjáni háziorvos szerint a nyugtaadás körülbelül annyi időt vesz igénybe, mint egy recept kinyomtatása.

Miskolcon valamennyi háziorvos számítógépes program alapján állítja ki a nyugtát a vizitdíjról. Gyarmati Tamás háziorvos azonban hozzátette: ugyanakkor igen sok részlet még nem tisztázódott, így a cukorbetegek kezelése, vagy az otthoni szakápolás. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de bárhol másutt is, botrányok és veszekedések várhatók a rendelőkben és a kórházakban a vizitdíj jogszabály által előírt bevezetése kapcsán, mivel sem a háziorvosok, sem a rendelőintézetek és kórházak nem tudtak kellő technikai háttért teremteni a zökkenőmentes működéshez - mondta a megyei orvosi kamara elnöke. Rédl Jenő felháborítónak tartja, hogy mindenféle hirdetések jelennek meg a különböző vizitdíj-automatákat kínálva, ezeket a berendezéseket ingyen kellene az orvosok rendelkezésére bocsátni, ha már rákényszerítették őket erre a megalázó munkára. A megyei orvosi kamara tapasztalatai szerint az orvosok és intézmények többsége egyelőre nem tudott gépi segédletet vásárolni a vizitdíj befizetését igazoló számla kiállításához, így marad a számlatömb kézi kitöltése és a velejáró időrablás.

Pécsett az egyetemi klinikákon áprilistól tervezik automata felállítását, addig készpénzes fizetés lesz, és a beszedett pénzt az intézményekhez naponta kétszer érkező körjárattal szedik össze és szállítják el. A megkérdezett orvosok tartanak a vizitdíjtól. Azt mondták, azért, mert lehetnek konfliktusok abból, hogy az emberek nem tudják pontosan, mennyit is kell fizetniük, valamint problémát jelenthet, ha az orvos nem tud pénzt váltani és visszaadni.

A békéscsabai kórházban például az aulában egyszerre hat kórházi dolgozó fogja kiállítani a számlákat, s azt követően mehetnek a betegek a rendelésekre. Berki Emília háziorvos, az orvosi kamara megyei alelnöke hangsúlyozta, hogy "nagy a káosz, a tájékozatlanság a vizitdíjat illetően". A Győr megyei kórházak vezetői elmondták, gondot jelentett a nyugta és számlatömbök beszerzése is. A váci Jávorszki Ödön Kórház igazgatója, Erős András szerint a vizitdíj várhatóan beválik majd, előmozdítja a lakosság egészségtudatosabb magatartását, ugyanakkor a csekély díj összeadódva némiképp ellensúlyozhatja az egészségügyi megszorításokból adódó pénzkiesést. 

Ritzek Klára, a Pest megyei Farmos háziorvosának véleménye szerint a vizitdíj bevezetése egyfajta szükséges rossznak tekinthető, és úgy vélte: a rendelőt felkereső napi átlag száz beteg legalább 30 százaléka valós indok nélkül vár orvosi tanácsra, segítségre, elvéve ezzel az időt és az energiát a ténylegesen ellátásra szoruló betegektől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Vizitdíj: február 15-től

A kormány döntése értelmében 2007. február 15-től kell egységesen 300 forintos vizitdíjat fizetni - jelentette be Danks Emese, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Itthon

Vizitdíj-automatát fejlesztett a Minor

Mozgáskorlátozottak számára is használható, teljes körű szolgáltatást nyújtó vizitdíj-automatával lép piacra a MINOR Rendszerház Zrt. Majd egy évtizedes – információs terminálokat fejlesztő és üzemeltető – tapasztalatainak birtokában egészségügyi intézmények és háziorvosok részére ügyfélirányítást is végző berendezést fejlesztett ki a kioszkok vezető hazai megoldásszállítója.

MTI Itthon

Molnár: a vizitdíjből befolyó pénzt bérekre kell fordítani

Az egészségügyi reform első szakaszának hét lépése között szerepel a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése, ezeket 2007. január 1-től kell fizetniük a betegeknek; négymillió ember részben, vagy teljesen mentesül a fizetési kötelezettség alól - erősítette meg a már bejelentett intézkedéseket Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

MTI Itthon

Az OVB megtagadta a vizitdíjra vonatkozó kérdés hitelesítését

Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén megtagadta a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a vizitdíjfizetéssel kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését, mert úgy találta, hogy az a költségvetésbe ütközik. A testület ugyanakkor hitelesítette a gyógyszervásárlással kapcsolatos népszavazási kérdést.

Itthon

Megtagadnák a vizitdíj beszedését

Egy debreceni orvos interneten terjesztett levélben arra buzdítja az orvosokat és a betegeket, hogy tagadják meg a vizitdíj befizetését, illetve beszedését- írja a Magyar Nemzet.

A jövő megérkezett: először láthatunk VR-filmeket a legmenőbb dokumentumfilmes szemlén

A jövő megérkezett: először láthatunk VR-filmeket a legmenőbb dokumentumfilmes szemlén

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Éppen 30 éve született meg a „közepesen erős köztársaság”

Éppen 30 éve született meg a „közepesen erős köztársaság”

"Kommunisták vagytok" - kiabálták a Zeneakadémiáról távozó Orbánnak

"Kommunisták vagytok" - kiabálták a Zeneakadémiáról távozó Orbánnak