szerző:
MTI

A folytonos múltba tekintés és az úgynevezett "köldöknézés" akadályozza a fellendülést, a versenyképességet Magyarországon - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) budapesti rendezvényén.

"Ez a térség és Magyarország nagyon sokat foglalkozik azzal, hogy a köldökét nézi, és folyamatosan magát akarja viszonyítani a kommunizmushoz és a kommunistákhoz. Ez a folyamatos hátratekintés korlátozza ezt a térséget és Magyarországot abban, hogy a nemzeti fellendüléssel, a versenyképességünkkel foglalkozzunk; azzal, hogyan tudjuk Magyarországot a világ térképére feltenni, hogyan tudunk Európában sokkal erősebb érdekérvényesítést kialakítani" - idézte Dávid Ibolya az egyesült államokbeli tárgyalásain elhangzottakat.

Az MDF elnöke közölte: a Magyar Demokrata Fórum erős Amerikában, erős Európában és a kettő együttműködésében érdekelt. A tanácskozáson az ellenzéki vezető úgy vélte, hogy ami napjainkban Magyarországon zajlik, az csak bevezetője a reformfolyamatoknak, ez azonban még nem reform. Dávid Ibolya szerint a túladóztatás nem jó eszköz a pénzügyi egyensúly helyreállítására, ehelyett a költségvetési kiadások csökkentésére kellene nagyobb hangsúlyt fektetni.

A korrupcióról szólva a politikus elmondta, hogy habár látszólag nincs eredmény a korrupció visszaszorításában, némi változás már tapasztalható; erre utal a büntető törvénykönyv módosítása, valamint az, hogy az autópályák ismét a négy-öt évvel ezelőtti áron épülnek.

Dávid Ibolya a találkozón hangsúlyozta: a miniszterelnökkel már korábban egyeztettek a középosztály tizenhárom pontjáról, a Fidesz azonban négy hónapja nem hajlandó lehetőséget biztosítani a találkozóra Orbán Viktorral. Az elmúlt négy-öt hónapban csak az időhúzás volt fontos a Fidesz számára - tette hozzá. A csütörtöki találkozón részt vett többek között April Foley, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Dávid Ibolya április 12-21-e között tett munkalátogatást Washingtonban és New Yorkban. Az MDF elnöke tárgyalt a külügyminisztérium, a kereskedelmi minisztérium, a Nemzetbiztonsági Tanács vezető tisztségviselőivel, a kongresszus néhány tagjával, valamint számos kiemelt kutatóintézet vezetőivel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Dávid Ibolya az egyetlen elnökjelölt

Az MDF országos választmánya úgy döntött, a márciusi tisztújító országos gyűlésre egyetlen elnökjelöltnek Dávid Ibolya jelenlegi elnököt javasolja – mondta a szombati választmányi ülést követően a testület elnöke, Budapesten.

MTI Világ

Dávid Ibolya Amerikában szónokolt kormány és ellenzéke ellen

Ma ugyanolyan válaszút előtt áll Magyarország, mint 17 évvel ezelőtt. Rövid időn belül el fog dőlni, hogy az ország a valódi polgárosodás vagy pedig a balkanizálódás útjára lép, érett demokrácia vagy banánköztársaság lesz - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke Washingtonban, ahol helyi magyarokkal találkozott.

Miközben a rendőrség a Kutyapártnál keresi Baskyt, addig Lajosmizse fideszes polgármestere Basky András

Miközben a rendőrség a Kutyapártnál keresi Baskyt, addig Lajosmizse fideszes polgármestere Basky András

Vélhetően a kórházaknál a legdrágább parkolni ma Magyarországon

Vélhetően a kórházaknál a legdrágább parkolni ma Magyarországon

Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Medve támadt két fiatalra egy romániai állatkertben, mert bemásztak a ketrecébe

Kizuhant a repülőgép ajtaján egy légiutas-kísérő Mumbai repülőterén

Kizuhant a repülőgép ajtaján egy légiutas-kísérő Mumbai repülőterén

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Gönczi Gábor megnősült

Gönczi Gábor megnősült