Tasnádinak papírja van róla

Utolsó frissítés:

A Tasnádi Péterrel és társaival kapcsolatos büntetőeljárás eddig több százmillió forintba került, ám még mindig nem lehet látni a végét. Információink szerint Tasnádit az előzetes letartóztatásból hamarosan házi őrizetbe helyezik. A hvg.hu által megszerzett igazságügyi elmeszakértői jelentés szerint közepesen korlátozott a beszámíthatósága, és folytatni fogja korábbi életvitelét. Akár gondnokság alá is helyezhetik.

Tasnádi és ügyvédei. Parola
© Müller Judit
A magyar keresztapa szerepében szívesen tetszelgő Tasnádi Pétert tizennégy – főként bűnszervezetben elkövetett személy és vagyon elleni – bűncselekménnyel vádolják. A vállalkozó 2004 októbere óta előzetes letartóztatásban van, többek közt azzal vádolják, hogy meg akarta öletni volt nejét és annak mostani férjét, autókat gyújtatott fel fenyegetésként, valamint egy szépségversenyen nekitámadt Fásy Ádámnak, és megfenyegette arra az esetre, ha nem az általa jelölt hölgy fejére kerül a korona.

A bűncselekmények ügyében – vélhetően a nyomozati szakasz elhúzódása és a korábbi bírósági tanácselnöknek az ítélőtáblára való távozása miatt is – a bíróság még első fokon sem hozott ítéletet. Ennek következtében – mint a törvény azt előírja – az előzetes fogva tartás három év után biztosan megszűnik, s helyette Tasnádi házi őrizetbe helyezhetik. Úgy tudjuk, mindezzel a bíróság nem vár októberig, hanem már július közepén kiengedi a rácsok mögül a vállalkozót.

Annak ellenére válik ez lehetővé, hogy a legutóbbi elmeszakértői vélemény szerint Tasnádi Péter személyiségzavara közepes mértékben korlátozta beszámíthatóságát, 1997-ig visszamenőleg. Emiatt rendelt el perújítást a Pest Megyei Bíróság Tasnádinak egyik korábbi, az első maffiaperként ismert ügyében. A szakértői jelentésben szereplő „közepesen korlátozott” állapotot figyelembe véve a bíróság korlátlanul enyhítheti a büntetést a jelenleg folyamatban lévő büntető ügyben úgy, hogy nem kell elrendelnie a kényszer-gyógykezelést. A Pest Megyei Bíróság előtti perújítási eljárás eredménye pedig az is lehet, hogy a már letöltött büntetés visszamenőleges enyhítése miatt Tasnádi kártalanítási eljárást indíthat a magyar állam ellen.

A "magát messiásnak tartó" Tasnádi Péterről az elmeszakértő is úgy vélekedett, hogy a közepes fokú személyiségzavara miatt a jövőben korábbi életvitelét szeretné változatlanul folytatni. Emellett előfordulhat – írja a jelentés -, hogy a tanúkat és a sértetteket újabb fenyegetés éri, illetve az is, hogy Tasnádi elszökhet a felelősségre vonás elől. Sokat mondó, hogy korábbi házi őrizetének ideje alatt sem tartotta tiszteletben az enyhébb kényszerintézkedésre vonatkozó szabályokat, azaz oda ment és akkor, amikor kedve tartotta. A szakértő szerint a vádlottnak „morális megfontolásai nincsenek, vagy teljesen elsodródnak ha személyes sérelem éri, és/vagy anyagi haszna származik belőle. Sérelmére összpontosulva, a vélt sértő felé kritikátlan indulattal fordul.”

Kérdés, nem teremt-e precedenst Tasnádi, és mások nem kérnek-e majd új eljárást arra hivatkozva, hogy személyiségzavaruk miatt „közepes mértékben korlátozott a beszámíthatóságuk”. Az sem zárható ki, hogy megszaporodik a gondnokság alá helyezett emberek száma. Tasnádi Péter esetében a gondnokság alá helyezési eljárás megindításához szükséges lépéseket már megtette az illetékes gyámhivatal.

Cs. B.

Hozzászólások