Beperelték a BKV-t az elbocsátások miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Fővárosi Munkaügyi Bíróságon támadta meg a BKV vezetésének 400 dolgozó elbocsátásáról szóló döntését a cég munkavállalóinak kétharmadát, több mint 8 ezer embert képviselő szakszervezet.

Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége (VTDSZSZ) ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy azért fordultak a bírósághoz, mivel a cégvezetés nem adta át nekik az általuk jogsértőnek és megalapozatlannak tartott létszámleépítések részletes indokolását. A bíróság 15 napon belül dönt a szakszervezetek beadványáról - tette hozzá.

Levélben hívták fel Antal Attila vezérigazgató figyelmét arra, hogy a létszámleépítéseket a Munka törvénykönyve 23. paragrafus (5) bekezdésének megfelelően függessze fel a jogerős bírósági döntésig. Az alelnök megjegyezte, hogy az elmúlt hónapok történései alapján azon sem csodálkoznának, ha "a törvényes szabályokat megkerülve a munkáltató a felmondásról szóló értesítéseket mégiscsak elkezdené osztogatni az érintettek részére". Ez esetben a szakszervezet jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda megteszi a szükséges lépéseket. Nemes Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is él az a bejelentésük, miszerint, ha augusztus 20-ig nem sikerül megállapodniuk a cégvezetéssel az idei béremelésről, akkor szeptember elejére sztrájkot hirdetnek.

Az érdekképviseleti vezető leszögezte, "korrekt ajánlatot" várnak az új vezérigazgatótól, akinek az év elején fél év haladékot adtak. Akkor ideiglenesen személyenkénti 15 ezer forintos béremelésben állapodtak meg az első fél évre. Tavaly egyébként átlagosan 19 ezer forint volt a béremelés mértéke.