szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem találtak egészségre káros guargumit tartalmazó élelmiszert eddigi vizsgálataik során az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek – jelentette be Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes.

Bognár elmondta: a szakértők eddig 47 guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, hogy tartalmaznak-e pentaklórfenolt. A vizsgálati eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak. Csupán három esetben volt a pentaklórfenol vegyület a kimutathatósági határértéken, ám ezek az élelmiszerek sem veszélyesek az emberekre.

Bognár Lajos szerint miután a megvizsgált élelmiszerminták vizsgálati eredményei negatívak voltak, az érintett élelmiszerek ügyében további intézkedésekre sem a hatóságok, sem az előállítók részéről nincs szükség.

Emellett 12 élelmiszerminta dioxintartalmát is megvizsgálták. A szakemberek ezeknél az élelmiszereknél sem találtak egészségre káros mennyiségű vegyi anyagot.

A főállatorvos-helyettes kitért arra, hogy a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek – a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű – sem veszélyesek az egészségre. Ezeket azonban a gyártó saját hatáskörben már kivonta a forgalomból, és meg is semmisítette a boltokból kivont árut.

A szakember szólt arról, hogy a továbbiakban az élelmiszervizsgálatok eredményét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Központ) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának – a korábbi Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) – honlapján teszik közzé.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Mégis került Magyarországra dioxinnal szennyezett guargumi

Alapos a gyanú, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guargumi adalék miatt – jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos.

MTI Itthon

Guargumi-vizsgálat: egyelőre nem találtak szennyezett mintát

Az első guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenőrzése befejeződött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - közölte Süth Miklós országos főállatorvos a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

MTI Plázs

Guargumi: a Danone termékei biztonságosak

A Danone Magyarországon forgalmazott összes terméke biztonságos, ezek közül egyikbe sem került a szennyezett guar gumi tételekből - áll a vállalat közleményében.