Az iskolakezdés költségei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kereskedelmi láncok kezdik konzumünneppé varázsolni az iskolakezdést, pedig a nyaralásban anyagilag kimerült családoknak így is éppen elég nagy teher a beiskoláztatás. Mire mennyit költünk, amikor iskolába küldjük csemeténket? Rövid áttekintés.

Írószerkválaszték. Iskolakezdésre minden eladható
© Fazekas István
Az iskolakezdés a szülők számára szabályos pénznyelővé válhat, ha bedőlnek az áruházi prospektusoknak, amelyek a sportcipőktől kezdve a szórakoztató elektronikán át a laptopig, alsónadrágtól a bútorzatig és a paplanhuzatig minden létező árucikk promócióját az iskolakezdés fonalára próbálnak felfűzni.

Már az általános iskola első osztályát kezdő gyereket sem lehet tízezer forintnál olcsóbban felszerelni, a legrosszabb körülmények között élő hátrányos helyzetűek számára e költséget – támogatások segítségével - az állam persze vékonyabbra faraghatja. A költekezés felső határa ugyanakkor a csillagos ég, több tízezer forintot elszórhatunk arra, hogy a mi csemeténk legyen a legmenőbb arc már az elsőben.

Megkérdeztük egy fővárosi lakótelepi iskola, s egy Nógrád megyei, főleg hátrányos helyzetűek által látogatott intézmény pedagógusait arról, hogy mennyibe fáj a beiskoláztatás. A példákból kiderül, óriási különbségek lehetnek abban, hogy egy iskola milyen anyagi igényekkel lép fel a diákokkal, illetve szüleikkel szemben.

Bár az első osztályosok a beiskolázáskor írni-olvasni még nem tudnak, füzet- és könyvcsomagjaik ára kicsit sem marad el az idősebbekétől. A 8-10 ezer forintos csomagokba bekerülnek az úgynevezett „munkáltató füzetek is”, vagyis olyan gyakorlófüzetek, amelyekben egy-egy sor elejére odanyomtatták a gyakorlásra szánt betűt, szót, számot. A füzetcsomagban helyet kap a leckefüzet, s a különböző tárgyakból akár kettőt is kérnek a tanárok, hogy ha az egyiket beszedik, mindig maradjon egy másik a nebulónál. Üzenő füzetet, „kincses füzetet” is kérnek.

Az elsősöktől teljes felszerelést várnak a tanárok: a toll-ceruza-hegyező hármason kívül színes papírokat, olló, ragasztó és gyurma a technikaórákhoz, tempera, vízfesték, rajzlapok, színes ceruzák és zsírkréta a rajzórákhoz. Kérnek tisztasági csomagot, a tornazsákot (bár néha utóbbit az önkormányzat adja – kampányszerűen), s a bele való tesi cuccot (nadrág, zokni, atléta, tornacipő) , meg újabban váltócipőt az épületen belülre.

És persze ott vannak azok a költségek, amiket talán nem kalkulálnak be a szülők, de az osztályfőnök, vagy a szülői munkaközösség gyorsan megválasztott elnöke rövid úton közli az összeget. A kispesti iskolában havi ötszáz forint osztálypénzt és évi ezer forint fénymásolás-költséget gombolnak le a szülőkről, majd novemberben azt is közlik, hogy az erdei iskola szállása mennyibe kerül; akár 15 ezer forintba. (Erdei iskolába a tanév utolsó hetében viszik azokat a diákokat, akiknek a szülei befizetnek rá. Az otthon maradottak addig más osztályokba járnak be.)

Merőben más a helyzet azokban az intézményekben, amelyeket nagyrészt hátrányos helyzetű gyermekek látogatnak. Az általunk vizsgált kállói általános iskolába jórészt rossz anyagi körülmények között élő roma családok csemetéi járnak, az iskola egyszerűen nem teheti meg, hogy különleges igényekkel lépjen fel. Az elsősök könyvcsomagja 7000-7500 forintot kóstál, a fennmaradó 2500-3000 forintot olyan könyvekre szánják, amelyek tartós tankönyvként bekerülhetnek az iskolai könyvtárba. A könyvekre szánt összeget természetesen a rászorulók tankönyvtámogatásához szabták, ami éppen tízezer forint. „Ha a szülőknek rá kellene fizetniük, már bizonytalan volna a könyvek megvásárlása” –  meséli az egyik helyi pedagógus. A helyi viszonyok között luxusnak számító feladatlapokat, munkafüzeteket meg sem rendelik, a tanárok inkább óráról órára fénymásolnak a feladatokból.

A szegény gyerekek évekig úgy jutottak füzet- és tanszercsomaghoz, hogy az önkormányzat – a szülők beleegyezésével  – az augusztusi rendszeres nevelési segélyt visszatartva az iskola instrukciói alapján egy papír-írószer bolttal állíttatta azt össze. Idén ezzel a lehetőséggel csak kevés család élt, a többség úgy kalkulált, hogy a nagyáruházak kínálatából olcsóbban összeválogathatják a tanszereket. Tisztasági csomagot, osztálypénzt, kiránduláspénzt végképp nem várhatnak a jórészt munkanélküli szülőktől. A régi szokások is megváltoztak: immár nem a hetedikesek ballagtatják a nyolcadikosokat, nincs pénzük más tarisznyájára. A nyolcadikosok saját pénzükből ballagtatják el magukat.

Bár a legrosszabb életkörülmények között kétségtelenül a munkanélküli, segélyből élő családok vannak, a beiskoláztatás költsége – a fentiek alapján  – nem számukra a legmegterhelőbb, hanem azoknak a családoknak, amelyek éppen hogy kiesnek a támogatottak köréből. 

Mi mennyi? (Oldaltörés)

Aki most esett csak be a nyaralásról, arra még nagy bevásárlások várnak. Ám mielőtt a gatyánk rámenne egy spongyabobos emeletes tolltartóra, nézzünk körül az akciót akcióra halmozó áruházakba prospektusok között. Egymással csaknem azonos termékekhez ugyanis a különféle áruházakban gyakran töredék-, vagy többszörös áron juthatunk hozzá. Összeszedtünk néhány példát.

Füzetek
A legszokványosabb küllemű, A/5-ös méretű füzethez 19 forintért már hozzájuthatunk, az A/4-es méretű füzetek 49 forintba kerülnek az Intersparban. Persze az ennél csicsásabbak (fényes-tarka borító, miegymás) a fenti ár többszörösébe kerülnek, nem beszélve a trendi, 80 lapos spirálfüzetekről, amelyeknél akár 4-15-szörös is lehet az árszorzó.

A füzeteket persze illik bekötni. Az ehhez használható nejlon füzetborító ára változó egyik helyen ötvenes darabja, a másikon hatvanért ötdarabos csomagot lehet vásárolni. Aki csomagolópapírba kötné a füzeteket, az egy 200 centis ívet 150 forintért vehet meg. Az iskolaszer gyártók ennyibe azonban nem hagyják a dolgot, ők kitalálták az úgynevezett füzet boxot, a szögletes kartondobozba (csakúgy, mint párjába, a füzettartó mappába) azután belepakolhatók a füzetek, 400-800 forintért. 

Ceruzák
Egy háromdarabos grafitceruza-csomagot megkaphatunk bárhol 129 forintért, de az Auchanban egy tízes csomag kijöhet 45-ből (noname), vagy 360-ból (Bic). Ezzel természetesen a történetnek még nincs vége: a hegyezőből a legszimplább legfeljebb egy százas, de a tapadókorongos, forgókaros 350 forintba kerül az Auchanban, másutt azonban 1500 forintot is elkérnek egy hasonló, rögzíthető kis gépért. A zsírkrétákat ennél olcsóbban megússzuk, egy százasból kijön egy tizenkettes csomag.

Festék-gyurma-tempera
A rajz- és technikaórán használt eszközök között is érdemes körültekintően válogatni. Színes ceruzákból például a 12 darabosak 100-400 forintért kaphatók, márkától függően. Egy 12 színes vízfesték ugyan százegynéhány forintból megvan, de egy hat-, vagy tizenkét színes tempera készletért már 600-1000 forintot is elkérnek egy nagyáruházban. Egy 10 színű gyurmakészlet is 200 forint fölött van, egy kisebb olló 100-150 forint körül megvásárolható. Egy kisebb tubus Technokol Rapid ragasztó 90 forint a hipermarketben: van ennél olcsóbb, drágább is, de a márkásabb ragasztó stiftek kijönnek egy ötvenesből, legalábbis a kisebbek. Egyéb eszközökre is sok ezer forintot kiadhatunk, főleg ha több gyerekünk van. Egy egyszerű körző 150-200 forint, a komolyabb amúgy egy vonalzó 50-200 legalább. Menő dolog a háromdarabos fekete színű radír szett 229 forintért.

Tolltartók
Spongya Bobos tolltartóhoz hozzájuthatunk 1500 forintért üresen, de egy teljesen feltöltött emeletes típust már 900 forintért is megkaphatunk, csak éppen mesefigura nincs rajta. Utóbbi választása egyébként kézenfekvőnek tűnik, hiszen így több száz forintot spórolunk az írószerek árán. (Még akkor is, ha a benne lévő íróeszközök között találunk egy csomó töltőtoll-patront, amit aligha használ majd gyerekünk.) Ezeknél olcsóbb, egyszerű kivitelű zipzáras tolltartó tasakokat pedig 3-500 forintért vesztegetnek.

Iskolatáskák
Az Auchan kevésbé hajt a kispénzű vevőkre, vonatkozó iskolakezdési katalógusuk címoldalán hatezer forintos Herlitz-hátitáskák virítanak, s a többi mesefigurával díszített akciós iskolatáska is 3-5 ezer forintba kerül. Egy kisméretű Shrek-es hátitáska 2500-ból megvan, de egy pókemberes „anatómiai hátizsák” csaknem nyolcezer forint. Egy szimpla tornazsákot már 600-1000 forintból megúszunk.

Sportszerek
Kezdetben volt ugye a Triál, az ember bagóért megvette a magyar textil- és cipőipar remekeit. Ma már persze itt van a két véglet: az Auchan és a Decathlon meg az Intersport. Előbbiben a legszimplább tornacsuka 400-600 forint szárhossztól függően. Egy kétcsíkos kisnadrágot 900 forintért, egy atlétát 800-ért, míg egy lány tornadresszt egy ezresért el lehet vinni. Hasonlókat a sportáruházak katalógusában nemigen találunk egy rövidnadrág és egy póló legalább 2-2 ezer forint, a márkás (vagy ahhoz küllemben hasonlító) sportcipőket minimum 4 ezerért kínálják. De a lányka tornadressz is négyezret kóstál.

Informatika
Teljesen természetes, hogy az iskolához már az informatika is hozzátartozik, bár eddig az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzéseket inkább karácsony tájékára helyezte a konzumkalendárium. Aki a füzetcsomagokon felül további költségekbe verné magát, az válogathat a különféle laptopok között, amelyekből az Interspar már 110 ezer forintért, az Auchan 125 ezerért hirdet márkás, belépő szintű modellt. Azért az iskolába elég egy Casio kalkulátor, egy tudományos számológép 2 ezer forintból kijön.

Tanulóasztal
Már a bútorkereskedők is iskolakezdési katalógussal jelentek meg postaládánkban. Igaz, az otthoni tanuláshoz íróasztal, szék, s olvasólámpa dukál. Az RS bútorcég brosúrájában már 3600 forintért kaphatunk egyszerű, nem túl mutatós íróasztalt kicsiknek, hasonló a Tescóban 6 ezerbe kerül. Ráadásul az ennél drágábbak sem feltétlenül mutatósak. Egyszerű, gördülő irodai székre ötezer forintért tehetünk szert, nagyjából annyiért, mint mondjuk az IKEÁ-ban, vagy a Tescóban, utóbbi katalógusa pedig olvasólámpát is kínál, 1400-2000 forintért.

A fenti tanszereken és eszközökön túl tulajdonképpen még ezerféle árucikkre költhetjük el pénzünket, az áruházak legalábbis az MP3-as lejátszó, magnetofon, s mobiltelefon promóciókat is a beiskoláztatással kötik össze. Nem beszélve a különféle, lejárt szavatosságú, vagy sosem látott CD-ROM-okról, nyelvkönyvekről, kifestőkről, munkafüzetekről. Érdemes tehát visszafogottan várásolni. Használt, de jó kiadású tankönyvekért akkor már érdemesebb megpróbálni még a Vatera.hu, vagy a Teszvesz.hu aukciós oldalakat. Ha pedig még mindig maradt pénzünk, megvehetjük régi álmunkat, a világító földgömböt nyolcezerért.