Nem árulja el, milyen alvállalkozókkal dolgozik az a cég, amely öt tanulmány elkészítésére több mint húszmillió forintot nyert el a gazdasági minisztérium egyik közbeszerzési pályázatán. A tanácsadó kft a szerződéskötés előtt fél évvel alakult, vezetője ingatlanos cégben érdekelt.

Sem alvállalkozóit, sem azok referenciáit nem árulta el a hvg.hu megkeresésére a Conpab Tanácsadó Kft. vezetője. Acsay Zoltán cége – a november 26-án megjelent Közbeszerzési Értesítő szerint – a gazdasági minisztérium Üzletre hangolva program egyik pályázatát nyerte el.

A minisztérium hét tanulmány elkészítésére írta ki a gyorsított tárgyalásos eljárást, összesen 31 millió 940 ezer forint plusz áfa értékben. A hétből öt tanulmány elkészítésére ugyanazzal a céggel, a Conpab Tanácsadó Kft.-vel kötött szerződést október 25-én. A szerződés szerint a minisztérium bruttó 20 millió forintot fizet a cégnek a munkáért. A társaság mindössze fél évvel a szerződés aláírása előtt, áprilisban alakult, jegyzett tőkéje hárommillió forint.

Noha a GKM honlapján is elérhető dokumentumokból az derül ki, hogy a projektbe a Conpab Kft. nem von be alvállalkozókat, amikor a Conbpab referenciáiról faggattuk a cégvezetőt, Acsay Zoltán azt mondta: a munkát alvállalkozók végzik. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy a Conpab milyen cégeket vont be alvállalkozóknak, ahogy azt sem, hogy e társaságoknak (vagy társaságnak) milyen referenciáik vannak. Arra a kérdésünkre, hogy a GKM dokumentumában miért nincs feltüntetve, hogy a cég alvállalkozókkal dolgozik, azt felelte: az nem kötelező.

A cégbírósági adatok szerint főleg ingatlanbizniszben utazó Acsay azt állítja: a Conpab Kft.-t nem a minisztérium pályázata miatt alapították, a jövőben más hasonló tenderen is indulnának. Hozzátette: a teljesítéskor (amelyre a tárca 80 napot adott – a szerk.) mindenki láthatja majd, hogy jó munkát végeztek. A cégnek (illetve ezek szerint alvállalkozóinak) a maximált fizetési határidőről, a követeléskezelés szabályozásáról, a behajtási költségdíj alkalmazási lehetőségeiről, a gazdasági különbíróság felállításának lehetőségeiről és az önkormányzati késedelmes kifizetések okainak megszüntetéséről szóló tanulmányokat kell elkészítenie.

A kft referenciáiról a minisztérium szakállamtitkára, Egyes Géza a Hír Televíziónak azt nyilatkozta: "Én ilyen technikai részleteket nem ismerek, én nem döntök közbeszerzésben (...) így, most erre a kérdésére kapásból biztos nem tudok válaszolni". A televízió beszámolója szerint a Conpab Kft. székhelye egy panelházban található, Újpesten, a Tél utcában. A cégadatokat a törvény szerint jól láthatóan fel kell tüntetni a vállalkozás székhelyén, amit a kft elmulasztott.

Természetesen a gazdasági minisztériumot is megkerestük az ügyben, ám a sajtóosztályon későbbre ígértek tájékoztatást.

Dezső András

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Megsemmisítették a MeH reklám közbeszerzését

Két reklámügynökség megkeresésére a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a Miniszterelnöki Hivatal reklámszolgáltatásra kiírt közbeszerzés jelentkezési szakaszát lezáró, és azt követő döntéseit; a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

MTI/hvg.hu Itthon

Közbeszerzési tendereket támad meg a Gallup

A Magyar Televízió Zrt.-t egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert egy közvéleménykutatási tenderen nem biztosította az ajánlattevők esélyegyenlőségét, és az értékelési szempontokat is jogsértően állapította meg - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A tendert a Gallup Intézet támadta meg. Nemrég a Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzési eljárását fúrta meg ugyanez a cég.

Trump: A Facebook és a Twitter összejátszanak, hogy elnémítsanak

Trump: A Facebook és a Twitter összejátszanak, hogy elnémítsanak

Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar képviseletet Jeruzsálemben

Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar képviseletet Jeruzsálemben

"Mintha könyörögne a Fidesz, hogy zárják ki a Néppártból"

"Mintha könyörögne a Fidesz, hogy zárják ki a Néppártból"

17 milliót ér meg a kormánynak az Aranycsapat

17 milliót ér meg a kormánynak az Aranycsapat

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Vízre utaló nyomokat talált a japán űrszonda a Ryugu kisbolygón

Vízre utaló nyomokat talált a japán űrszonda a Ryugu kisbolygón