Gulyás: nem szerencsés Horváth Ágnes menesztése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Idő előtti az SZDSZ koalícióból való kilépéséről beszélni, ugyanakkor nem volt szerencsés Gyurcsány Ferenctől, hogy egyeztetés nélkül akarja meneszteni Horváth Ágnest - többek között erről is beszélt Gulyás József, a kisebbik kormánypárt országos tanácsának elnöke a Kossuth Rádióban vasárnap.

Az SZDSZ nem gondolkozik a koalícióból való kilépésen, de előállítható olyan helyzet is - mondta Gulyás József. A párt szombaton jelezte, nem fogadják el a kormányfő javaslatát - olvasható Kossuth Rádió honlapján. Gulyás József szerint ebben a kényes helyzetben politikailag nem szerencsés lépés a kormányfőtől, hogy lényegében egyeztetés nélkül állítaná fel egészségügyi minisztert. Horváth Ágnes ugyanolyan szimbolikus alakja a reformnak, mint Gyurcsány Ferenc.
   
Az SZDSZ általában nagyon megértő, ugyanakkor most egy nagyon erős lépéssel találta magát szembe, amelyet nem előzött meg érdemi egyeztetés. Így reagált Gulyás József arra, hogy amikor a kormányfő szombaton az MSZP országos pártértekezletén azt javasolta, jelöljenek új egészségügyi minisztert, kérte, hogy az SZDSZ viszonyuljon megértéssel és elfogadással az MSZP kéréséhez. AZ SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint elsősorban nem személyi, hanem tartalmi kérdésről van szó, a reformok és a közös kormányzás alapkérdéseiről.

"Szerintünk nem előállított helyzetekre, hanem érdemi egyeztetésre van szükség a folytatást illetően. A kormányzati ciklus felénél járunk, értékelni kívánatos, hogy mi az, amit a kormányprogrammal összhangban végrehajtottunk, és mi az, amit szintén a kormányprogrammal a közösen elfogadott egyeztetéseink alapján végre tudunk, végre kívánunk hajtani" - mondta Gulyás József. Az SZDSZ nem üzen hadat. Idő előtti azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy egy kisebbségi kormányt támogatna-e kívülről az SZDSZ. Gulyás József ugyanakkor hangsúlyozta, a frakciót nem lehet leszalámizni. Hétfőn mindenesetre ülésezik az SZDSZ ügyvivői testülete - olvasható a Kossuth Rádió honlapján.