Egy Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég az egyetlen tagja annak a kft.-nek, amelyre átruházták Kőszeg egykori posztógyára ingatlanának tulajdonjogát – tudta meg a hvg.hu. A védett műemlék épületet húsvétkor 24 óra alatt illegálisan bontották le. A rendőrség egyelőre nem árul el részleteket, de az általunk összegyűjtött információk arra utalnak, a bontást kitervelők strómancégeket iktattak közbe, hogy a kezük tiszta maradjon.

Ismeretlen tettesek elbontottak egy műemléki védelem alatt álló épületegyüttest Kőszegen, a volt posztógyár területén, a rendőrség rongálás bűncselekmény minősített esete miatt indított eljárást csütörtökön – közölte a rendőrség március 20-án. A tettesek az 1901-ben épült posztógyár hatezer négyzetméteres csarnokát bontották le, valószínűleg egyetlen nap leforgása alatt. 

Az épület volt Kőszeg egyetlen ipari műemléke, már ideiglenes védettséget élvezett, országos védettségű műemlékké nyilvánítása folyamatban volt. „Ideiglenes védettség ugyanaz, mint a műemléki védettség. Csak míg utóbbi meghatározatlan időre szól, addig az ideiglenes védelem egy évig áll fenn és meghosszabbítható további egy évig, azaz addig, amíg a teljes védettséget meg nem kapja. Fontos azonban, hogy ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak rá, mint a műemlékekre” – árulta el a hvg.hu érdeklődésére Fiegler András, az ügyben rendőrségi feljelentést tett Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Irodájának vezetője. 

Hányattatott múlt

Egykor
© KÖH
Az éveken át üresen álló kőszegi posztógyár tulajdonjogát csak hosszas huzavona után szerezte meg a város önkormányzata. 2002 és 2006 között számos bérlő jelentkezett a területre, ezért az önkormányzat bérbe adta. A 2006-ban felállt új képviselőtestület azonban – Kőszeg rossz anyagi helyzetére hivatkozva – úgy döntött, pályáztatás útján megválik a területtől.

Információnk szerint az örökségvédelmi hivatal korábban már tudomást szerzett arról, hogy ingatlanspekulánsok szemelték ki maguknak a területet, ezért – védelembe véve Kőszeg egyetlen ipari műemlékét – már 2005-ben megindították az ipari műemlékké nyilvánítási eljárást. Egy ingatlan értékesítése ugyanis nagymértékben függ attól, hogy az védett-e vagy sem. Egy "sima" ingatlannál szabad keze van a tulajdonosnak, védett ingatlannál azonban már nem.

De a pályázat nyertesének, az Ipari Park Kőszeg Kft.-nek nemcsak az örökségvédelmi hivatal lépése miatt nem lehetett felhőtlen az öröme: egy bérlő cégnek, az Austrolux Kft.-nek az önkormányzattal kötött bérleti szerződés szerint elővásárlási joga lett volna a területre, amit a városvezetés nem vett figyelembe. Hosszas marakodás kezdődött a bérlő és a vevő között. Bár az elővásárlási jogot elismerte az önkormányzat, de különböző kifogásokkal húzta az időt. Mi több, az Ipari Park Kőszeg Kft. több mint fél évig nem fizette ki a 228 millió forintos vételárat – arra hivatkozva, hogy a hivatali útvesztőkben elhúzódott a terület megosztása. Végül az Austrolux és az Ipari Park Kőszeg Kft. megegyezett.

Bontani kezdtek

Miután a megyei közigazgatási hivatal vizsgálata mindent rendben talált a pályázat körül, az Innovációs Park Kőszeg Kft. – az örökségvédelmi hivatal hozzájárulásával – bontásokat kezdett az egykori gyár területén. Mint azt a cégvezető, Markovits András akkoriban a Vas Népe napilapnak elmondta, ipari és kereskedelmi létesítmények épülnek a területre, volt és van több érdeklődő is, multikkal is tárgyalnak. Régi szerelőműhelyeket, kéményt, fűtőházat bontották el. Az ingatlant több részre osztották, hogy a külön helyrajzi számra kerülő műemléket ne lehessen lebontani. Ahhoz nem nyúltak.

Viszont 2008. március 18-án - egy nappal az illegális ledózerolás előtt - egyszerűen eladták. A vevő a hárommillió forintos törzstőkével alapított kőszegszerdahelyi Kötex Kft. volt, amelynek egyetlen tagja és ügyvezetője a 26 éves kőszegi Kovács Szabolcs. (Információnk szerint a bontást osztrák rendszámú munkagép végezte.)

Megvette, eladta

Ma
© KÖH
Kovács Szabolcs labdarúgó. Sikerült ugyan beszélnünk édesanyjával, ám ő nem tudta megmondani, fiát hol érhetnénk utol. Így azt sem sikerült megtudnunk, hogy Kovács miért vette meg a területet. Az Ipari Park Kőszeg Kft.-nek a vezetőjét is próbáltuk elérni, sikertelenül, így tőle sem tudtuk meg, cége miért adta tovább a védett részt a Kötexnek. 

Ennél is érdekesebb azonban, hogy a lebontás másnapján, azaz március 20-án a Kötex Kft. továbbpasszolta az ingatlant a horvátzsidányi székhellyel rendelkező Mortimer Hungary Kft.-nek – ezt a tulajdoni lapon található széljegy is bizonyítja. A 2007 novemberében (!) alakult Mortimer Hungary Kft. ügyvezetője egy horvátzsidányi lakos, a köszegi üzleti körökben addig ismeretlen Görög Zoltán, akit - egy az ügyet jól ismerő forrásunk vagyontalan, "majdnem hajléktalan" férfiként jellemzett. A cég egyetlen tagja pedig a Seychelle-szigeteken – ugyancsak 2007 novemberében - bejegyzett társaság, a Mortimer Properties Inc.. Utóbbi tulajdonosai – lévén, hogy offshore cégről van szó – ismeretlenek.

A rendőrség egyelőre nem ad tájékoztatást az ügyben, bár azt ígérték, hamarosan tájékoztatják a sajtót. Így egyelőre csak annyit tudni, hogy a bontás után őrizetbe vettek egy szombathelyi férfit, aki azóta szabadlábra helyeztek. Az ügynek négy gyanúsítottja van, mindannyian Vas megyei lakosok, szabadlábon védekezhetnek. 

Dezső András 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Kult

Nem kezdik Rajk 56-os emlékművének bontását

Mégsem kezdik meg csütörtökön Rajk László 56-os emlékművének bontását Veszprémben; az önkormányzat megvárja a bontási határozat jogerőre emelkedését - tájékoztatott Horváth György, a veszprémi polgármesteri hivatal szóvivője szerdán.

Marabu Féknyúz: Mihez kezdünk az űrben?

Marabu Féknyúz: Mihez kezdünk az űrben?

Oda költözik Orbán a Parlamentben, ahonnan kitiltották a sajtót

Oda költözik Orbán a Parlamentben, ahonnan kitiltották a sajtót

Karácsonyék felülvizsgálnák, hol legyen az új Duna-híd

Karácsonyék felülvizsgálnák, hol legyen az új Duna-híd

Egy módszer, amely megálljt parancsolna a politikusok hazudozásának

Egy módszer, amely megálljt parancsolna a politikusok hazudozásának

Fotón látszik, milyen óriási akkumulátor kerülhet a Galaxy S11+-ba

Fotón látszik, milyen óriási akkumulátor kerülhet a Galaxy S11+-ba

Javában ment az időjárás-előrejelzés, amikor közbeszólt a meteorológus okosórája – videó

Javában ment az időjárás-előrejelzés, amikor közbeszólt a meteorológus okosórája – videó